Acrylverf mengenAcrylverf mengen is niet alleen leuk, maar ook erg fascinerend. Echter vinden veel beginnende kunstenaars het kleuren mengen vaak wel lastig. Zo kan bijvoorbeeld het mengen in de praktijk anders uitpakken, dan hoe dit in de theorie staat beschreven. Eigenlijk is dit helemaal niet erg, want zo ontdek je juist nieuwe kleuren. Daarnaast zorgt het experimenteren ervoor dat je meer zekerheid krijgt over hoe jij de acrylverf hebt gemengd. Ook is het verstandig om met gebruikte acrylverf, welke je hebt overgehouden na het schilderen, te gaan experimenteren.

Voordeligste boeken kleuren mengen
Meer informatie

Met kleur kun je zowel iets benadrukken als vervagen in een schilderij. Daarnaast is het ook mogelijk om een bepaald voorwerp groter of juist kleiner te doen laten lijken. Het wordt al wel duidelijk dat je met kleur verschillende effecten kunt creëren. Dit is dan ook gelijk de reden waarom het kleuren mengen een belangrijk onderdeel is van het schilderproces. Meer weten over acrylverf mengen? Lees dan snel verder en leer de basistechnieken van het kleuren mengen.Kleuren mengen acrylverf

KleurencirkelAls je een bepaalde kleur nodig hebt kun je deze gewoon kopen bij een hobbywinkel. Echter is het veel voordeliger om de meeste kleuren gewoon zelf te mengen. Maar welke basis kleuren heb je dan eigenlijk nodig om eindeloos te kunnen mengen? Nou, de basis kleuren vind je in een kleurencirkel (zie afbeelding), wat een handig hulpmiddel is voor het kleuren mengen. De kleurencirkel laat namelijk precies zien welke primaire kleuren (basis kleuren) je moet mengen om een secundaire kleur te krijgen. Wanneer je de secundaire kleuren gaat mengen krijg je weer tertiaire kleuren. Ook zijn de complementaire kleuren in de kleurencirkel weergegeven (buitenste ring).

Primaire kleuren

Zoals je in de kleurencirkel kunt zien zijn de primaire kleuren rood, geel en blauw. Deze kleuren zijn in feite de basis om alle mogelijke kleuren te kunnen mengen. Het zijn namelijk zuivere kleuren, welke niet kunnen ontstaan door menging. Daarnaast worden de primaire kleuren vaak in combinatie met zwart en wit gebruikt, waardoor je de mogelijkheid hebt om kleuren donkerder of lichter te maken.
Naast dat je kleuren kunt mengen met verf is dit ook mogelijk met licht. Alleen zijn de hoofdkleuren van licht rood, groen en blauw. Wanneer deze lichtkleuren worden gemengd krijg je wit licht. Als je met verf de primaire kleuren in verhouding gaat mengen, dan krijg je zwart. De verhouding van de verf bepaalt in dit geval welke kleur je uiteindelijk gaat krijgen. Dit betekent dat je als kunstenaar wel degelijk de controle hebt over welke kleur verf je wilt gaan mengen.

Secundaire kleuren

Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan. Denk hierbij aan de volgende kleuren: oranje, groen en paars. Als je rood en geel mengt krijg je namelijk oranje, meng je geel en blauw dan krijg je groen en rood en blauw wordt samen paars. Daarnaast vormen de primaire en secundaire kleuren samen de kleuren van de regenboog.

Tertiaire kleuren

Een tertiaire kleur ontstaat door drie kleuren met elkaar te mengen. Je kunt bijvoorbeeld een primaire kleur met een secundaire kleur, drie primaire kleuren of twee secundaire kleuren met elkaar mengen. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw. Tijdens het acrylverf mengen heb je dus vaak verschillende mogelijkheden voor een bepaalde kleur.

Complementaire kleuren

Ook de complementaire kleuren staan op de kleurencirkel. Dit zijn namelijk de kleuren, welke recht tegenover elkaar liggen en het meest contrasterend zijn. Hierbij kun je denken aan de volgende complementaire kleuren:

 • Groen en rood
 • Geel en paars
 • Oranje en blauw

Wanneer je deze kleuren naast elkaar gebruikt zullen ze elkaar versterken. Daarnaast lijken de kleuren soms zelfs te trillen wanneer ze heel dicht naast elkaar staan. Je brein kan namelijk de complementaire kleurencombinaties niet goed verwerken, waardoor de kleuren net lijken te bewegen. Een schilder die vaak gebruik maakte van dit effect was Vincent van Gogh. Ook kun je met het gebruik van complementaire kleuren schaduwkleuren krijgen. In dit geval meng je een bepaalde kleur met een beetje van zijn complementaire kleur. Dus bijvoorbeeld paars met een klein beetje geel of andersom.Warme en koude kleuren

In de kleurencirkel zijn ook de warme en koude kleuren weergegeven. Met deze kleuren kun je de sfeer in een schilderij bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld met koude kleuren een winterlandschap creëren en met warme kleuren een zomerse zonsondergang. Echter kun je de warme en koude kleuren gewoon naast elkaar gebruiken in een schilderij. Daarnaast bestaan er ook kleuren, welke zowel een beetje warm als koud zijn.

In onderstaand filmpje wordt het kleuren mengen nog even kort uitgelegd.

Basistechnieken acrylverf mengen

Als jezelf wilt ervaren hoe de primaire en secundaire kleuren zijn opgebouwd kun je het beste eerst een kleurencirkel verven. Dit doe je door eerst een cirkel te tekenen en deze in drie gelijke vakken te verdelen. Daarnaast kun je ook gewoon een kleurencirkel uitprinten. De drie vakken ga je vullen met de primaire kleuren (geel, rood en blauw). Vervolgens kun je de kleurencirkel verder uitbouwen door secundaire kleuren te gaan mengen. Daarnaast kun je ook nog de tertiaire kleuren mengen als je dat leuk vindt.

Je kunt acrylverf mengen op een palet, maar ook gewoon op het schildersdoek zelf. Wanneer je de kleuren gaat mengen op het doek is het verstandig om dunne transparante lagen te verven. Zet deze lagen over elkaar heen zodat er een andere kleur ontstaat. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een blauwe laag verven en deze met een laag geel bedekken, waardoor je een groene laag creëert. Daarnaast kun je ook meerdere kleuren tegelijk op het doek aanbrengen en deze door elkaar mengen wanneer de verf nog nat is.

Tips

Hieronder een aantal tips welke je kunnen helpen bij het acrylverf mengen:

 1. Extender gebruiken: met behulp van een extender, wat een medium is voor verf, kun je de droogtijd van de acrylverf vertragen. Hierdoor heb je zowel meer tijd voor het kleuren mengen als het schilderen van je schilderij. Daarnaast kun je een extender ook gebruiken voor je penselen.
 2. Verf verdelen: om te voorkomen dat je de verf van het schilderij afgeschraapt is het verstandig om tijdens het verdelen de zijkant van je penseel te gebruiken. In plaats van een penseel kun je ook gewoon een paletmes gebruiken.
 3. Kleuren mengen: wanneer je twee kleuren op een palet (of bordje) wil mengen kun je het beste een droog penseel gebruiken. Vervolgens meng je de kleuren door deze voorzichtig in elkaar te werken. Hierdoor is het namelijk mogelijk om een vloeiende kleurovergang te krijgen.
Acrylverf mengen
4 (80%) 13 votes

3 gedachten over “Acrylverf mengen

  1. Hallo Joy,

   Een rode kater heeft zowel lichte als donkere kleuren. Je zou bijvoorbeeld de volgende kleuren kunnen gebruiken: azogeel donker, azo-oranje, goudoker, gele oker of sienna naturel (Asterdam acrylverf). Daarnaast is het verstandig om de kleuren niet te donker te maken, dus waarschijnlijk kun je het beste geel gebruiken. Hierbij is het verstandig om even een kleurenkaart te gebruiken (o.a. te downloaden als pdf-bestand op internet).

   Veel succes met experimenteren!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *