Acrylverf techniekenDe acrylverf technieken zijn in vergelijking tot andere verfsoorten vrijwel ontoereikend. Acrylverf kent namelijk bijna geen technische beperkingen, waardoor de toepassingsmogelijkheden zeer gevarieerd zijn. Zo is bijvoorbeeld het over elkaar aanbrengen van meerdere lagen acrylverf gewoon mogelijk. Daarnaast kun je acrylverf mengen met water, gels of andere materialen. Ook maakt het in de meeste gevallen niet uit welke ondergrond je gebruikt. Acrylverf hecht namelijk op bijna alle ondergronden als deze maar stof- en vetvrij zijn.

Acrylverf technieken boeken
Meer informatie

Als je de acrylverf schildertechnieken vergelijkt met die van de olieverf, dan zullen deze overeenkomsten vertonen. Hierdoor is het vaak lastig om bijvoorbeeld een acrylverf schilderij van een olieverf schilderij te onderscheiden. Daarnaast kun je in de meeste gevallen gewoon dezelfde materialen gebruiken als bij olieverf. Echter zijn er ook verschillen. Zo is acrylverf niet alleen goedkoper, maar heeft deze ook nog eens een kortere droogtijd. Acrylverf kun je namelijk gewoon verdunnen met water, waardoor je geen dure oplosmiddelen nodig hebt. Daarnaast zijn de kleuren vaak veel feller en de geur van de verf minder sterk.Schildertechnieken acrylverf

Hieronder zijn verschillende acrylverf technieken beschreven, zodat je een idee krijgt van wat je allemaal met acrylverf kunt doen.

Olieverf effect

Met onverdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke vergelijkbaar is met die van olieverf. Je brengt in dit geval de acrylverf in meerdere dikke lagen aan op het doek. Wanneer de acrylverf is opgedroogd zal de glans, welke bij olieverf wel aanwezig is, ontbreken. Kunstenaars kiezen er daarom vaak voor om hun kunstwerk van een vernis (of glans medium) te voorzien.

De korte droogtijd zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig meerdere lagen over elkaar aan kunt brengen. Hierbij is het vaak verstandig om de acrylverf iets te verdunnen met water, zodat deze nog beter smeerbaar is.

Aquarel effect

Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar. Echter kent verdunde acrylverf in tegenstelling tot aquarel wel een groot nadeel. Wanneer de acrylverf is opgedroogd kun je deze niet meer met water van het doek verwijderen.

Pastel effect

Het pastel effect (krijtachtige beeld) kan worden gecreëerd met behulp van de droge penseeltechniek. Bij deze techniek schilder je met een penseel, welke is voorzien van korte en harde varkensharen. Het penseel doop je lichtjes in de acrylverf om deze vervolgens op het doek te deppen. Daarnaast verspreid je de verf met behulp van duwen en schrapen. Ook kun je voor het verspreiden je vingers gebruiken, zodat er een soort van kleuren sluier ontstaat op het schilderij. Het resultaat van de droge penseeltechniek zal veel overeenkomsten vertonen met een pastel tekening.Verdikkingsmiddelen toevoegen

Het verdikken van de acrylverf is ook een veelgebruikte techniek. Hiervoor meng je een verdikkingsmiddel (bv. modelleerpasta) door de acrylverf heen. Daarnaast kun je voor het aanbrengen van de dikke verf een penseel, kwast of paletmes gebruiken. Echter kent deze techniek wel een groot nadeel, namelijk de langere droogtijd. Wanneer je bijvoorbeeld een paar dikke lagen hebt aangebracht zal je vaak pas de volgende dag verder kunnen met schilderen.

Gelukkig kun je het droogproces versnellen door gebruik te maken van een transparant opdrogende lijm, welke je door de verf mengt. Als je nu een bepaalde laag verf wilt laten opdrogen kun je gewoon een föhn gebruiken, zodat je na een uurtje weer verder kunt met schilderen. Daarnaast kun je met de dikke acrylverf ontzettend veel leuke effecten creëren, maar dan is het wel verstandig om eerst eens te gaan experimenteren.

Andere materialen toevoegen

Ook kun je acrylverf mengen met andere materialen, zoals bijvoorbeeld: houtzaagsel, gemalen schelpen, kralen of stukken stof. Wanneer je een laag verf, met daarin het betreffende materiaal, op het doek aanbrengt kun je hier straks gewoon overheen schilderen. Daarnaast is het ook mogelijk om kant en klare producten in een verfwinkel te kopen. Echter is het zelf experimenteren met materialen veel leuker en tevens een stuk goedkoper.

Overige acrylverf technieken

Ben je op zoek naar nieuwe acrylverf technieken? Dan kan de opsomming hieronder je vast goed van pas komen.

  • Nat in nat: maak het schildersdoek licht vochtig met behulp van een spons. Pak een brede penseel en breng meerdere kleuren aan op het doek. Schilder de kleuren in elkaar, zodat er vloeiende overgangen ontstaan.
  • Spetters: door een kwast, penseel of tandenborstel in acrylverf te dopen en deze vervolgens uit te slaan op het doek kun je spetters creëren.
  • Gieten: leg het schildersdoek horizontaal op de vloer (eventueel bedekt met kranten) en giet hier vervolgens verdunde acrylverf overheen. Kantel nu het doek, zodat de verf in elkaar overloopt.
  • Stippelen: duw een aantal spijkertjes in een kurk, welke je vervolgens in verdunde acrylverf doopt. Maak nu meerdere stippen op het doek door te gaan stempelen.
  • Wegvegen: breng een laag onverdunde acrylverf aan op het doek. Laat deze laag opdrogen, zodat je hieroverheen kunt schilderen met een andere kleur verf. Als de verf een beetje is opgedroogd kun je deze gaan wegvegen met een doek. Indien nodig kun je de voorgaande stappen herhalen.
  • Reliëf: breng lijm aan op het doek en druk hier vervolgens verschillende materialen in (bv. stukjes hout). Daarnaast kun je gewoon over de materialen heen schilderen.
  • Touwtjes: plak met lijm touwtjes of draad op het doek. Schilder vervolgens met acrylverf over de touwtjes heen.
  • Schrijven: doe verdunde acrylverf in een spuitflesje en schrijf meerdere letters.
Acrylverf technieken
4.55 (90.91%) 11 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *