Acrylverf techniekenDe acrylverf technieken zijn in vergelijking tot andere verfsoorten vrijwel ontoereikend. Acrylverf kent namelijk bijna geen technische beperkingen, waardoor de toepassingsmogelijkheden zeer gevarieerd zijn. Zo is bijvoorbeeld het over elkaar aanbrengen van meerdere lagen acrylverf gewoon mogelijk. Daarnaast kun je acrylverf mengen met water, gels of andere materialen. Ook maakt het in de meeste gevallen niet uit welke ondergrond je gebruikt. Acrylverf hecht namelijk op bijna alle ondergronden als deze maar stof- en vetvrij zijn.

Acrylverf technieken boeken
Meer informatie

Als je de acrylverf schildertechnieken vergelijkt met die van de olieverf, dan zullen deze overeenkomsten vertonen. Hierdoor is het vaak lastig om bijvoorbeeld een acrylverf schilderij van een olieverf schilderij te onderscheiden. Daarnaast kun je in de meeste gevallen gewoon dezelfde materialen gebruiken als bij olieverf. Echter zijn er ook verschillen. Zo is acrylverf niet alleen goedkoper, maar heeft deze ook nog eens een kortere droogtijd. Acrylverf kun je namelijk gewoon verdunnen met water, waardoor je geen dure oplosmiddelen nodig hebt. Daarnaast zijn de kleuren vaak veel feller en de geur van de verf minder sterk.Schildertechnieken acrylverf

Hieronder zijn verschillende acrylverf technieken beschreven, zodat je een idee krijgt van wat je allemaal met acrylverf kunt doen.

Olieverf effect

Met onverdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke vergelijkbaar is met die van olieverf. Je brengt in dit geval de acrylverf in meerdere dikke lagen aan op het doek. Wanneer de acrylverf is opgedroogd zal de glans, welke bij olieverf wel aanwezig is, ontbreken. Kunstenaars kiezen er daarom vaak voor om hun kunstwerk van een vernis (of glans medium) te voorzien.

De korte droogtijd zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig meerdere lagen over elkaar aan kunt brengen. Hierbij is het vaak verstandig om de acrylverf iets te verdunnen met water, zodat deze nog beter smeerbaar is.

Aquarel effect

Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar. Echter kent verdunde acrylverf in tegenstelling tot aquarel wel een groot nadeel. Wanneer de acrylverf is opgedroogd kun je deze niet meer met water van het doek verwijderen.

Pastel effect

Het pastel effect (krijtachtige beeld) kan worden gecreëerd met behulp van de droge penseeltechniek. Bij deze techniek schilder je met een penseel, welke is voorzien van korte en harde varkensharen. Het penseel doop je lichtjes in de acrylverf om deze vervolgens op het doek te deppen. Daarnaast verspreid je de verf met behulp van duwen en schrapen. Ook kun je voor het verspreiden je vingers gebruiken, zodat er een soort van kleuren sluier ontstaat op het schilderij. Het resultaat van de droge penseeltechniek zal veel overeenkomsten vertonen met een pastel tekening.Verdikkingsmiddelen toevoegen

Het verdikken van de acrylverf is ook een veelgebruikte techniek. Hiervoor meng je een verdikkingsmiddel (bv. modelleerpasta) door de acrylverf heen. Daarnaast kun je voor het aanbrengen van de dikke verf een penseel, kwast of paletmes gebruiken. Echter kent deze techniek wel een groot nadeel, namelijk de langere droogtijd. Wanneer je bijvoorbeeld een paar dikke lagen hebt aangebracht zal je vaak pas de volgende dag verder kunnen met schilderen.

Gelukkig kun je het droogproces versnellen door gebruik te maken van een transparant opdrogende lijm, welke je door de verf mengt. Als je nu een bepaalde laag verf wilt laten opdrogen kun je gewoon een föhn gebruiken, zodat je na een uurtje weer verder kunt met schilderen. Daarnaast kun je met de dikke acrylverf ontzettend veel leuke effecten creëren, maar dan is het wel verstandig om eerst eens te gaan experimenteren.

Andere materialen toevoegen

Ook kun je acrylverf mengen met andere materialen, zoals bijvoorbeeld: houtzaagsel, gemalen schelpen, kralen of stukken stof. Wanneer je een laag verf, met daarin het betreffende materiaal, op het doek aanbrengt kun je hier straks gewoon overheen schilderen. Daarnaast is het ook mogelijk om kant en klare producten in een verfwinkel te kopen. Echter is het zelf experimenteren met materialen veel leuker en tevens een stuk goedkoper.

Overige acrylverf technieken

Ben je op zoek naar nieuwe acrylverf technieken? Dan kan de opsomming hieronder je vast goed van pas komen.

 • Nat in nat: maak het schildersdoek licht vochtig met behulp van een spons. Pak een brede penseel en breng meerdere kleuren aan op het doek. Schilder de kleuren in elkaar, zodat er vloeiende overgangen ontstaan.
 • Spetters: door een kwast, penseel of tandenborstel in acrylverf te dopen en deze vervolgens uit te slaan op het doek kun je spetters creëren.
 • Gieten: leg het schildersdoek horizontaal op de vloer (eventueel bedekt met kranten) en giet hier vervolgens verdunde acrylverf overheen. Kantel nu het doek, zodat de verf in elkaar overloopt.
 • Stippelen: duw een aantal spijkertjes in een kurk, welke je vervolgens in verdunde acrylverf doopt. Maak nu meerdere stippen op het doek door te gaan stempelen.
 • Wegvegen: breng een laag onverdunde acrylverf aan op het doek. Laat deze laag opdrogen, zodat je hieroverheen kunt schilderen met een andere kleur verf. Als de verf een beetje is opgedroogd kun je deze gaan wegvegen met een doek. Indien nodig kun je de voorgaande stappen herhalen.
 • Reliëf: breng lijm aan op het doek en druk hier vervolgens verschillende materialen in (bv. stukjes hout). Daarnaast kun je gewoon over de materialen heen schilderen.
 • Touwtjes: plak met lijm touwtjes of draad op het doek. Schilder vervolgens met acrylverf over de touwtjes heen.
 • Schrijven: doe verdunde acrylverf in een spuitflesje en schrijf meerdere letters.
Acrylverf technieken
3.7 (73.75%) 16 votes

29 gedachten over “Acrylverf technieken

 1. Mag ik u mijn complimenten geven over de eerlijkheid waarmee u uitleg geeft over de acrylverf en de tips/technieken. Ik ben een beginnende schilder en hoop een aantal mooie schilderijen te mogen maken. Doordat deze verf zo goedkoop is, is het ook uitermate geschikt voor het kleuren mengen.

 2. Heb een vraagje over siliconen gebruiken in acrylverf samen met pva lijm om uit te gieten en cel effect te bekomen. Welke siliconen zijn dat aub?

  1. Hallo Rita,

   Bedankt voor je reactie. Er is een groot verschil tussen siliconen en acrylaten. Zo kun je siliconen niet overschilderen, omdat deze waterbestendig zijn (acrylverf is een namelijk een verf op waterbasis). Waarschijnlijk kun je daarom het beste kiezen voor acrylaten.

   Misschien bestaan er ook siliconen, welke geschikt zijn, maar daar kan ik jammer genoeg geen antwoord op geven.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  2. Het beste kun je een siliconenspray gebruiken. Meng je deze door de acrylverfmix dan krijg je kleine cellen, laat je die even op de verf rusten dan krijg je grote cellen. De acrylmix krijg je door acrylverf te mengen met een pouring medium, bijvoorbeeld Foetrol.

   1. Hallo Miriam,

    Dank voor je uitleg. Ik ben ook, sinds kort, aan het experimenteren met acryl, siliconen enz. (bv. floetrol).
    Ik heb wat kleine cellen gemaakt, maar de grote cellen lukt niet. Is er misschien een formule, hoeveel van alles te mengen bij deze verf?

    Alvast bedankt voor je reactie,

    Mia

 3. Nog een vraagje. Ik zie ook mensen met branders in de weer op YouTube om een cel effect te creëren, is de verf dan verdund met een andere vloeistof of gewoon met water?

  1. Hallo Leonie,

   Acrylverf wordt in de meeste gevallen gewoon verdund met water, maar een acrylverdunner volstaat ook prima.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 4. Hallo,

  Ik heb een vraagje over de giettechniek. Op veel Engelse websites lees ik dat ze een “medium” gebruiken en dit mengen, zodat de verf zijn “dekkracht” niet verliest. Kan ik hiervoor een acrylmedium (verdikker) voor gebruiken?

  Met vriendelijke groet,

  Wendy

  1. Hallo Wendy,

   Bedankt voor je bericht. Ja, hiervoor kun je een acrylmedium gebruiken. Deze zijn meestal wel prijzig. Je kunt ook de ondergrond met een laag gesso (wit) bedekken, welke ook zorgt voor een goede hechting. Tevens kun je de gesso ook mengen met de acrylverf.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 5. Hallo,

  Ik stap binnen 14 dagen in het huwelijksbootje en wil mijn ventje verrassen met een persoonlijk vierluik rond de 4 elementen: water, vuur, aarde en lucht. Ik wil dus elk element met acrylverf en natuurlijke materialen, zoals takjes of …(om structuur in te brengen, dus een soort 3D-effect) op kadertjes met doek (zijn die van de Action hiervoor ook geschikt?) Ik gebruik afmetingen 20cm/20cm.

  Vriendelijke groet en alvast bedankt voor reactie.

 6. Heb met veel aandacht al je tips gelezen , geloof me vrij , zeer verrijkend ! Zeker voor iemand zoals ik , die voor de eerste keer ga experimenteren ……. Nu al die tips omzetten in praktijk ….. da’s één ander paarmouwen ! Fijne dag nog !! Grtjs Ann

 7. Dank voor de gebruiksvriendelijke uitleg; moeilijk te weerstaan om niet onmiddellijk om te schakelen van wateroplosbare olieverf naar acrylverf.

 8. Ik heb even een vraagje over het schilderen met vloeibare acrylverf. Ik kan het wel maken maar hoe krijg ik er die cellen in. Ik heb het al twee keer geprobeerd. Kleuren lopen prachtig over maar ik krijg geen cellen. Wat moet ik dan buiten water nog meer gebruiken om de verf vloeibaar te maken en hoeveel?
  Ik zou met het antwoord heel blij zijn. Ik schilder al jaren maar ik wil graag nu beginnen met de achtergronden maken en daarna met olieverf een gezicht of lichaam erop schilderen. Alvast heel erg bedankt.

  1. Beste Hannie,

   Bedankt voor je reactie. Acrylverf wordt in de meeste gevallen verdund met water, maar er zijn ook speciale acryl verdunners welke een ander effect teweegbrengen. Daarnaast speelt de ondergrond ook een belangrijke rol, zo kun je naast een schildersdoek ook papier gebruiken. Hierdoor is het maken van een aquarel effect eenvoudiger.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 9. U schrijft dat je ook andere materialen op je doek kunt lijmen om daarna te beschilderen. Welke lijmsoort moet ik daarvoor gebruiken?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groet,

  Silvia

  1. Hallo Silvia,

   Je kunt het beste kiezen voor een lijm op waterbasis. Daarnaast is het per materiaal verschillend, welke lijm je het beste kunt gebruiken (bv. houtlijm). Ook kun je kiezen voor een alleslijm, welke je voor de meeste materialen kunt gebruiken. Let op! Laat de lijm eerst volledig opdrogen wanneer je deze gaat overschilderen.

   Succes met experimenteren!

   Met vriendelijk groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Kitty,

   Bedankt voor je reactie. Deze verhouding weet ik jammer genoeg niet. Het is daarom verstandig om te gaan experimenteren, dus steeds iets medium toevoegen totdat je de juiste structuur hebt gevonden.

   Mocht iemand anders een goede verhouding weten, dan horen wij dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 10. Op kerstavond de volgende vraag:

  Ik heb een eend van beton met acryl beschilderd en daarna driemaal met vernis gelakt. Hij staat buiten. Na een jaar is helaas de verf aan het loslaten.

  Welke bescherming zou voor buiten beter zijn?

 11. Ik was van plan te starten met olieverf nat op nat techniek zoals Bob Ross. Ik vindt echter de lange droogtijd een groot nadeel (9 maanden …) , ook vanuit commercieel oogpunt.
  Ik vraag mij af of hetzelfde resultaat kan bereikt worden in landschap schilderijen door middel van acrylverf?

  1. Hallo Ronald,

   Deze techniek kan inderdaad ook worden toegepast met acrylverf. Echter zijn er een aantal verschillen, waaronder de glans van de verf. In dit geval zou je een glansmedium kunnen gebruiken…

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *