Voor jong en oud is het schilderen met acrylverf een leuke bezigheid. Druk en ijverig aan het werk en dan plotseling…helaas! Daar gaat je mouw door de acrylverf heen. Tja, hoe kun je die acrylverf verwijderen? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je acrylverf het beste kunt verwijderen wanneer deze nog nat is. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om opgedroogde acrylverf te verwijderen. Weten hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder en leer verschillende methodes om acrylverf uit verschillende materialen te kunnen verwijderen.

Acrylverf technieken
Meer informatie

Acrylverf verwijderen

Benodigdheden

Voor het acrylverf verwijderen heb je een aantal hulpmiddelen nodig. In de opsomming hieronder worden een aantal van deze middelen beschreven. Echter is het niet zo dat je alle onderstaande middelen nog hebt. Voor een bepaalde methode heb je namelijk maar een aantal middelen nodig waarmee je de acrylverf al kunt verwijderen.

 • Water
 • Witte azijn
 • Zout
 • Wasmiddel
 • Groene zeep
 • Nagellakremover
 • Ammoniak
 • Kom
 • Spons
 • Ovenreiniger
 • Wasmachine
 • Natte stoom vacuüm

Hoe acrylverf verwijderen?

Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van acrylverf per ondergrond verschillend kan zijn. Het acrylverf verwijderen van hout gaat bijvoorbeeld heel anders dan acrylverf verwijderen uit kleding. Daarom lees je hieronder een aantal mogelijkheden om acrylverf te verwijderen.Hout

Om acrylverf te verwijderen van hout gebruik je een natte doek. Met deze natte doek probeer je zoveel mogelijk acrylverf te verwijderen. Als je dit hebt gedaan kun je water en zeep gebruiken om zachtjes de overtollige acrylverf weg te schrobben.

Blijf je de acrylverf toch nog zien? Dan heb je nog de mogelijkheid om de verf zoveel mogelijk met je nagels weg te krabben. Let er wel op dat je de laklaag van het hout niet beschadigt. Het kan ook zo zijn dat de verf tussen de naden van het hout is gelopen. In dit geval kun je met een watje en wat nagellakremover voorzichtig op de verfplek dippen. In de meeste gevallen zullen de bovenstaande manieren het gewenste effect opleveren.

Kleding

Acrylverf verwijderen uit een kledingstuk kan door middel van groene zeep. Leg het met acrylverf besmeurde kledingstuk in een onverdunde vloeibare groene zeep en laat het een nacht weken. Daarna kun je het kledingstuk met heet water uitspoelen. In bijna alle gevallen zal de acrylverf volledig verdwenen zijn.

Giet isopropylalcohol (IPA) over de acrylverf vlek, zodat deze volledig doorweekt is. Isopropylalcohol is online verkrijgbaar of in een apotheek/drogisterij. Als je dit hebt gedaan gebruik je je nagel (muntje, stokje of ander voorwerp) om zoveel mogelijk verf weg te krabben.

Het is ook mogelijk om de acrylverf vlek te verwijderen met ammoniak of azijn. Week eerst het kledingstuk in een bak met water. Tegelijkertijd meng je in een andere kom 250 ml ammoniak, 250 ml witte azijn en een handjevol zout door elkaar. Het natte kledingstuk wring je uit en behandel je met een pluisvrij doekje, welke je eerst in het mengsel van ammoniak en azijn hebt gedompeld. Dompel het doekje tijdens het schrobben steeds weer opnieuw in het mengsel en schrob net zolang totdat de verfvlek is verdwenen.

Ook kun je acrylverf uit kleding verwijderen met warm water en wasmiddel. Dompel eerst een sponsje of doekje (pluisvrij) in een bak met water en wasmiddel. Vervolgens dep je het sponsje/doekje op de verfvlek (niet wrijven) en probeer zoveel mogelijk acrylverf te verwijderen.

Bij de bovengenoemde manieren van acrylverf verwijderen kun je het proces herhalen, maar het effect zal dan wel steeds kleiner worden. Als je één van de bovenstaande manieren hebt toegepast was je het kledingstuk uit op basis van de wasvoorschriften, welke in het kledingstuk zijn aangegeven (waslabel).Handen

Er zijn meerdere manieren om acrylverf van je handen te verwijderen. Bijvoorbeeld door vochtige doekjes (billendoekjes) te gebruiken. Deze kun je ook tijdens het verven gebruiken, zodat je voorkomt dat de acrylverf op je handen per ongeluk op het kunstwerk terecht komt.

Een andere manier is het gebruik maken van handreiniger uit de bouwmarkt. Doe in dit geval een klodder handreiniger op je handen en schrobt het vervolgens goed uit. Wanneer de acrylverf volledig is losgelaten kan je je handen gaan afspoelen.

Ook is het mogelijk om groene zeep te gebruiken om je handen snel en eenvoudig schoon te maken. De laatste manier is misschien wat vreemd, maar wel erg effectief. Namelijk koffieprut! Schrob eerst met de koffieprut over de acrylverf op je handen zonder hierbij water te gebruiken. Daarna voeg je handzeep toe en spoel je je handen schoon.

Acrylverf verwijderen
4.58 (91.67%) 12 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *