Palet schilderen

Palet vasthouden

Schilderen met paletWanneer je wilt beginnen met schilderen is het niet meteen noodzakelijk om over een palet te beschikken. Een palet wordt namelijk gebruikt voor het verdunnen en mengen van verschillende kleuren verf. Hiervoor kun je namelijk ook gewoon een plastic bordje of glasplaat gebruiken. Echter kiezen de meeste kunstenaars toch voor een palet, maar waarom is dit eigenlijk zo? Het is toch gewoon een houten plank met daarin een gat? Klopt, maar wel ontzettend handig voor tijdens het schilderen. Je kunt een palet namelijk eenvoudig in de hand houden, waardoor het mogelijk is om de kleuren staand te mengen.

Voordelig palet bestellen

De vorm van een palet is in de meeste gevallen rond, maar kan ook rechthoekig zijn. Daarnaast kan deze zowel een donkere als lichte houtkleur hebben. De verf wordt meestal direct vanuit de tube aangebracht. Hierbij is het belangrijk om de klodders verf goed over het oppervlak te verspreiden, zodat de kleuren niet met elkaar in aanraking komen. Voor het kleuren mengen kun je een penseel, schilders- of paletmes gebruiken. Over het algemeen wordt ervoor een paletmes gekozen, omdat deze speciaal is ontworpen voor het verf mengen. Ben je een rechtshandige schilder? Dan houd je het palet met je linkerarm vast, zodat je met rechts de verf op het schilderij kunt aanbrengen.

Inhoudsopgave

Welke soorten paletten bestaan er?

Palet vasthoudenZoals je misschien al weet bestaan er verschillende soorten paletten. Denk hierbij aan een houten palet, er één van plastic of een paletbox. In dit geval zijn de paletboxen afsluitbaar, waardoor je de resterende verf na het schilderen eenvoudig kunt bewaren. Daarnaast blijft de verf langer goed en kun je deze gewoon weer gebruiken voor wanneer je weer gaat schilderen.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een plastic wegwerpbordje of een paletblok. Een paletblok bestaat uit een aantal vellen papier, welke je per vel kunt afscheuren. Wanneer je gaat schilderen gebruik je dus het bovenste vel papier waarop je de verf aanbrengt. Klaar met schilderen? Dan scheur je het met verf besmeurde vel af en gooit deze vervolgens weg. Hiermee kun je jezelf een hoop schoonmaakwerk besparen.

Verschillende kleuren

Er bestaan zowel donkere als lichte paletten. Daarnaast is de keuze voor een bepaalde kleur vaak afhankelijk van je eigen smaak. Echter is het wel belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Zo zal de verf op een donker palet lichter lijken, waardoor je als schilder vaak donkerder gaat schilderen. Bij een lichte kleur is dit juist andersom, want dan ga je lichter schilderen.

Zelf een palet maken?

Weten hoe jezelf een palet kunt maken? Dan is het verstandig om eens de onderstaande stappen te volgen:

  1. Ga naar het internet en zoek de vorm van een palet op. Kopieer deze vorm op papier en knip deze vervolgens uit.
  2. Kies een bepaalde houtsoort (bv. donker mahoniehout) en bestel hiervan een plankje.
  3. Leg het uitknipsel op het plankje en teken vervolgens de vorm na met behulp van een tekenpotlood (houtskool). Vergeet ook niet een gat te maken in het plankje.
  4. Wanneer je de vorm hebt getekend kun je beginnen met zagen. Gebruik in dit geval een figuur- of decoupeerzaag.
  5. Tevreden met het resultaat? Dan kun je het uitgezaagde hout gaan schuren met handschuurpapier.
  6. Voordat je het palet kunt gebruiken moet je deze wel een aantal keren behandelen met lijnolie, omdat anders de verf in het hout zal trekken. Doe dit een aantal dagen achter elkaar.

Gat in het palet

Misschien denk je dat het gat in het palet bedoeld is om er penselen doorheen te steken, maar niets is minder waar. Het gat is namelijk bedoeld voor je duim en heeft daarom ook vaak een schuine afwerking. Wanneer je een palet gaat kopen is het belangrijk dat deze goed in de hand ligt. Ben je een linkshandige schilder? Dan houd je het palet in je rechterhand en de penselen links.

Afmetingen

Een klein palet heeft een doorsnede van ongeveer 30 centimeter (langste zijde). Wanneer je kleine schilderijen wilt schilderen en dus ook weinig verf nodig hebt is dit formaat geschikt. Indien je een groter schilderij wilt maken heb je natuurlijk ook een groter formaat nodig, omdat je meer verf moet mengen.

Kleuren aanbrengen

Je kunt ervoor kiezen om de kleuren verf in een bepaalde volgorde (bv. licht naar donker) aan te brengen. Hiermee zorg je ervoor dat je een bepaalde kleur weer eenvoudig kunt terugvinden. Daarnaast kan het ook helpen bij het onderscheiden van soortgelijke donkere kleuren. Echter is het wel zo dat de meeste kunstenaars gewoon hun eigen volgorde aanhouden. Het is maar net wat jezelf makkelijk vindt.

Schoonmaken

Je zou denken dat bijna elke schilder zijn of haar palet regelmatig schoonmaakt, maar vaak is dit niet het geval. In eerste instantie maakt dit niet heel veel uit, maar voor het mengen van de verf is het wel zo prettig om een vlakke ondergrond te hebben. Voor het schoonmaken verwijder je eerst de overgebleven verf met behulp van een paletmes. Vervolgens maak je het palet, welke je hebt gebruikt voor acrylverf, schoon met water en zeep.

Acrylverf bewaren

Wanneer je acrylverf wilt bewaren is het belangrijk om deze eerst te verdunnen met wat water. Hiervoor kun je een vernevelaar (plantenspuit) gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om de verf af te dekken met zilverfolie en deze vervolgens op een koele plek te bewaren (bijvoorbeeld in de koelkast).

Heb je vragen? Dan mag je gerust een reactie achterlaten. Nog meer weten over wat een palet nou precies is? Bezoek dan eens deze website.

2 gedachten aan “Palet schilderen”

    1. Als klant wil ik even reageren op de andere klant genaamd Patricia. Allereerst Patricia, heeft het geholpen door boos te worden? Misschien helpt het beter als je even beschrijft wat er dan niet juist is verteld hierboven. (het is hier geen twitter) Door jouw slecht beschreven reactie weet ik nu als klant niet meer wat wel en niet waar is op deze pagina. Je beschadigt zo de handel van deze webshop en mijn hobby plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *