Wat is acrylverf?

Acrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.

Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders. Kortom een verf waarmee je van alles kunt doen.

Vergelijk hier acrylverf

Maar waar bestaat acrylverf eigenlijk uit? Nou, uit diverse pigmenten met acryl (kunststof polymeerhars) als bindmiddel. De verf behoort daarom ook tot de categorie ‘waterverdunbare synthetische verven’. Deze verven hebben de eigenschap dat ze met verschillende soorten materialen zijn te mengen. Dit maakt dan ook weer meteen duidelijk waarom acrylverf zo universeel is. Wanneer je acrylverf wilt kopen heb je ontzettend veel keuze. Deze verf is namelijk in verschillende kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de verf te kopen in een pot, tube, spuitbus of stift.

Inhoudsopgave

Welke eigenschappen heeft acrylverf?

De belangrijkste eigenschappen (voordelen) zullen hieronder in een opsomming worden benoemd, zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens het schilderen:

  • Misschien was het al wel duidelijk, maar acrylverf bestaat voor een deel uit water. Wanneer de verf wordt aangebracht zal het water verdampen, waardoor deze opdroogt. Er zal dan alleen een kunststoflaag overblijven. In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze laag niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met schilderen is het dus verstandig om je kwasten niet te laten drogen. De kunststof is namelijk lastig uit de kwasten te krijgen en zal deze tevens hard en onbruikbaar maken. Maak je kwasten daarom direct na het schilderen schoon of zet deze in water.
  • Wanneer de verf is opgedroogd zal deze ondoorschijnend zijn. Dit betekent dat het aanbrengen van lichte op donkere kleuren gewoon mogelijk is.
  • Een schilderij overschilderen? Dat kan, want door acrylverf te gebruiken is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen.
  • Als de verf opdroogt zullen de kleuren vaak iets donkerder worden.
  • Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur.
  • Een leuke bijkomstigheid van deze verf is de prijs, want in verhouding tot andere verfsoorten is deze erg voordelig.

Acrylverf op hout

Als amateurschilder kun je prima normale acrylverf gebruiken om op hout te schilderen. Het trekt wel wat meer in het hout maar het eindresultaat zal er niet echt door lijden. Wil je acrylverf gebruiken op een meubel dat je heel lang in dezelfde kleur wilt houden, dan raden we je aan om speciaal acrylverf voor hout te gebruiken. Het hecht beter. De kleur blijft beter behouden en ook de elasticiteit is beter. Omdat je gedurende het jaar best flinke temperatuurschommelingen hebt moet de verf wel tegen een stootje kunnen. Houd zet namelijk uit en krimpt afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. En je wilt natuurlijk geen barsten in je verf gaan zien na een tijdje.

Verschillen met olieverf

Acrylverf kent vele voordelen, maar ook verschillen wanneer je deze vergelijkt met olieverf. Zo is de droogtijd misschien wel het grootste verschil. Zoals al eerder werd benoemd droogt acryl heel snel op. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer de verf is opgedroogd heeft deze een lichte glans, waardoor de beschildering er zeer strak uitziet (kleuren zijn wat harder).

Wil je de uitstraling van olieverf nabootsen? Met de juiste technieken en toevoegingen is dit gewoon mogelijk. Zo kun je de acrylverf dik aanbrengen, waardoor het resultaat al snel hetzelfde lijkt dan wanneer je met olieverf zou werken. Echter zal de hoogglans ontbreken en daarom kun je ervoor kiezen om deze achteraf toe te voegen. Hiervoor kun je gebruik maken van een glansmedium of glanzend vernis.

Combinatie mogelijk?

Ondanks de grote verschillen tussen beide verfsoorten is het combineren ervan wel deels mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf gebruiken voor de achtergrond van een schilderij. Wanneer de verf helemaal is opgedroogd kun je met olieverf een tweede laag aanbrengen. Denk hierbij aan een afbeelding of de detaillering. Let op! De acrylverf mag niet verdund zijn met een medium, omdat anders de kans groot is dat erbij opdroging barsten ontstaan.

Door op deze manier te combineren hoef je in eerste instantie niet zo lang te wachten en kun je tevens mooie effecten teweegbrengen. Toch komt het wel vaak voor dat bij het restaureren van olieverfschilderijen, welke een ondergrond hebben van acrylverf, er problemen kunnen ontstaan.

Ondergrond van olieverf?

Nu zal je wel denken, maar is het ook mogelijk om een ondergrond van olieverf te maken waarop vervolgens acryl wordt aangebracht? Nou, dit levert vaak veel problemen op en daarom niet aan te raden. Het is namelijk zo dat de acryl laag niet zo goed hecht aan de olieverf laag, waardoor deze gedeeltelijk kan loslaten. Het water waaruit de acrylverf bestaat beschadigd als het ware de olieverf.

Daarnaast heeft de acryl laag bij opdroging een soort van isolerende werking, waardoor de ondergrond van olieverf niet helemaal kan opdrogen/uitharden. Deze problemen zijn misschien aan de ene kant ook wel logisch, omdat water en olie vloeistoffen zijn die elkaar van nature afstoten. In een gemengde techniek is het daarom verstandiger om voor aquarel te kiezen, welke ook op waterbasis is.

Geschiedenis

Omdat acrylverf een rijke geschiedenis kent betekent dit tevens ook dat er genoeg informatie is om over te schrijven. Toch zullen op deze pagina alleen de hoofdlijnen worden behandeld, zodat snel duidelijk wordt hoe deze verf nou echt is ontstaan.

De geschiedenis van deze verfsoort begint allemaal bij Otto Röhm, welke rond 1930 een commerciële acrylaat dispersieverf op de markt bracht. Deze verf werd gebruikt voor materialen als steen, metaal en hout. In 1947 kwam het Amerikaanse bedrijf ‘Bocour Artist Colors’ met een mengsel bestaande uit: tolueen, xyleen en terpentijn. Dit mengsel werd ook wel een methacrylaatdispresie genoemd.

Na een paar jaar experimenteren werd het mengsel in 1949 onder de naam Magna uitgebracht als kunstenaarsverf. Deze verf had de volgende eigenschappen: mengbaar, korte droogtijd en in terpentine oplosbaar na droging. Ondanks het feit dat deze verf een aantal handige eigenschappen kende was deze nooit echt populair bij kunstenaars.

Eerste acrylverf voor kunstenaars

In 1954 werd door het Amerikaanse bedrijf ‘Permanent Pigments’ pas de eerste acrylverf voor kunstenaars uitgevonden. Dit was een waterdispersieverf, welke een evenredige verdeling had van bindmiddeldeeltjes in water. De verf kreeg de naam ‘Liquitex’ en werd de eerste jaren in flacons (verdunde vorm) verkocht. Vanaf 1962 bracht men ook tuben (dikkere vorm) op de markt. Niet snel daarna kozen ook andere merken ervoor om deze verf te gaan verkopen, waardoor het acrylverf schilderen nog populairder werd. Uiteindelijk namen ook de grote fabrikanten deze verfsoort op in hun assortiment en maakten professionele kunstschilders er steeds vaker gebruik van.

Hoe populair is acrylverf?

Het is wel duidelijk dat acrylverf de laatste eeuw een behoorlijke groei heeft meegemaakt, maar is hier tegenwoordig ook nog sprake van? Ja, tegenwoordig worden er namelijk meer tuben acrylverf geproduceerd dan olieverf. Daarnaast kent deze verf enorm veel voordelen en is ook nog eens super goedkoop. Het is dan ook wel logisch dat deze verf zowel voor industriële, bouwkundige en decoratieve doeleinden wordt gebruikt. Acrylverf zal daarom nog voor een lange tijd populair zijn bij schilders.

View Comments

  • Is acrylverf luchtdoorlatend?. De huisgevel is namelijk geschilderd met acrylverf, maar ik ga de spouwmuur isoleren.

    • Hallo Elegeert,

      Acrylverf heeft een dichte bovenlaag, waardoor deze niet luchtdoorlatend is. In dit geval kun je het beste kiezen voor een beits.

      Succes!

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

    • Hallo Krobia,

      Ik kan het zo niet vinden of dit mogelijk is. Misschien kun je acryllak gebruiken, maar dat weet ik niet zeker.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

  • Hallo, ik vlecht van krantenpapier mandjes e.d. Is acrylverf geschikt om deze papiersoort een kleur te geven? En kan er een vernislaag over heen?

  • Wanneer ik een voorwerp van hout wat voor buiten bedoeld is met acrylverf verf verf, kan ik er dan het beste nog een laklaag overheen doen ter bescherming?

    • Hallo Tamara,

      Je zou vernis kunnen aanbrengen. Hiermee bescherm je tegen vuil, zoals: veten, uv-licht, nicotineaanslag, vocht en vernis is niet thermoplastisch.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

    • Hallo Ilona,

      Mits je de juiste acrylverf gebruikt is dat zeker mogelijk! Even op internet zoeken naar acrylverf voor op muren en of je de juiste kleuren kunt vinden. Ook belangrijk of het voor binnen- of buiten is vanwege de zon die nogal snel voor verwering en kleurveranderingen kan zorgen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  • Kan ik in mijn schilderij op linnen (acrylverf Amsterdam) ook gewone acrylverf voor kozijnen gebruiken?
    Ik wil fit experimenteren maar ben toch huiverig

    • Hallo Yvonne,

      Je geeft het zelf al aan dat je wil experimenteren. Ik zou zeggen probeer het eens dan weet je direct wat je te wachten staat! :)
      Zie je gelijk na een aantal dagen laten drogen of het resultaat is bereikt wat je voor ogen had.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  • Kan ik acrylverf gebruiken voor het overschilderen van een PU-lederen relaxfauteuille....al dan niet met een supplementaire toevoeging ?

    • Hallo Peter,

      Helaas durf ik hier geen antwoord op te geven dit lijkt me nogal een zeer specifieke vraag. Je zou kunnen afwachten of iemand anders op dit platform antwoord heeft op je vraag. Een andere mogelijkheid is het doen van een kleine test op restmateriaal? Mocht je bezig gaan met de test dan zouden we graag weten wat de resultaten hiervan waren, worden we beide weer wat wijzer! :)

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  • Ik heb eerst een grondverf, acrylic-polyurethane, gebruikt en na goede droging een lak: spezial acryl-harz spray. nu lost de grondverf op. Hoe herken ik nu welke 'acryl' lakken ik kan combineren?

    • Beste Paul,

      Bedankt voor je reactie. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen verven/lakken op waterbasis of terpetinebasis. Wanneer de grondverf oplost betekent dit, dat deze op waterbasis is. De lak daarentegen is weer op terpetinebasis of een andere verdunner. Combineer daarom alleen verven en lakken, welke beide op waterbasis zijn.

      Hopende je hierbij te hebben geholpen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

  • Hoe zit het met de afbreekbaarheid in het milieu van oude gedroogde Acrylverf? Is dit even schadelijk als de enorme hoeveelheden plastic of synthetische vezels die in het afvalwater terecht komen. ? Graag jullie mening,want ik vind nog steeds Acrylverf een veelzijdig produkt maar mijn zorg rondom milieu en de plastic *soep*neemt ook toe.

    • Hallo Marlies,

      Bedankt voor je bericht. Nee, dat is niet even schadelijk. Acrylverf is een verf op waterbasis en zal daarom oplossen. Dit in tegenstelling tot olieverf, wat schadelijker is. Daarnaast is de afbreekbaarheid van plastic velen malen hoger dan die van acrylverf. Voor meer informatie raden we je aan om deze pagina eens te bekijken.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl