Droogtijd acrylverf

Droogtijd acrylverfDe korte droogtijd van acrylverf heeft zo zijn voor- en nadelen. Ten eerste levert een snel drogende verf niet altijd het gewenste resultaat. Aan de andere kant zorgt een te lange droogtijd ervoor dat je vaak niet meteen een tweede laag kunt aanbrengen. Op zoek dus naar de ideale droogtijd, maar wat verstaan we daar eigenlijk onder?

Hieronder worden een aantal factoren behandeld die de droogtijd beïnvloeden, de droogtijd fases en tips om de snelle droogtijd van acrylverf tegen te gaan.

Acrylverfboeken bekijken

Inhoudsopgave

Factoren droogtijd acrylverf

Het is mogelijk om acrylverf zowel snel als langzaam te laten drogen. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om een aantal factoren te kennen. Dit zijn factoren, welke de droogtijd sterk kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het volgende:

 • Vochtigheid
 • Luchtstroom
 • Temperatuur

Hieronder is kort beschreven hoe elke factor het beste kan worden aangepakt om zo een lange of korte droogtijd te creëren.

Vochtigheid

Water (oftewel vocht) is één van de belangrijkste factoren om de droogtijd te vertragen. Acrylverf verdunnen doe je namelijk ook in de meeste gevallen gewoon met water. Hoe dunner de acrylverf hoe langer de droogtijd zal zijn. Wanneer de relatieve vochtigheid in een ruimte meer dan 75% is zit je goed. Boven de 75% zal het droogproces worden vertraagd, omdat het water dan minder snel kan verdampen.

Luchtstroom

Iets waar je niet snel aan denkt bij het opdrogen van acrylverf, maar toch veel invloed uitoefent, is wel de luchtstroom in de ruimte. In dit geval is het belangrijk om een regelmatige luchtstroom te behouden Dit heeft een reden, want een sterke wind gericht op je kunstwerk kan al funest zijn. De verf zal hierdoor namelijk op een verkeerde manier drogen, waardoor het verfoppervlak veel barsten en rimpels zal krijgen.

Temperatuur

De temperatuur is misschien wel de belangrijkste factor en is daarom ook sterk verbonden met de luchtvochtigheid. Een hoge temperatuur in combinatie met een lage luchtvochtigheid zal namelijk voor een korte droogtijd zorgen. Toch is een te hoge temperatuur ook niet goed, want de acrylverf kan dan gaan barsten. Daarnaast kan het gebruik van een warmtelamp of haardroger ervoor zorgen dat er blaren zullen ontstaan op het doek. Het is daarom van belang om een natuurlijk droogproces te behouden. De ideale temperatuur voor het droogproces ligt tussen de 21 – 32°C (70 tot 90° F). Wil je een lange droogtijd creëren? Dan is het verstandig om in een koude omgeving te schilderen.

Soorten droogtijden

Het klinkt misschien raar, maar er zijn twee verschillende soorten acrylverf droogtijden waarmee je eigenlijk rekening zou moeten houden. Het lijkt overbodig, maar om de droogtijd te begrijpen is het van groot belang om deze stadia te begrijpen. Hieronder vind je een beschrijving van de volgende twee droogtijden: fase 1 en fase 2.

Droogtijd fase 1

Wanneer er zich een opperhuid gaat vormen op het verfoppervlak, dan is er sprake van fase 1. Deze fase is redelijk kort en de verf is na deze fase al stofdroog, waardoor aanraken gewoon mogelijk is. Het verdampen van water door de “verffilm” is dan ook niet meer mogelijk. De verffilm wordt omschreven als de laagdikte van verf op de ondergrond. Dat verklaart tevens ook waarom bij dunne verflagen de verf snel opdroogt en bij dikkere lagen het vaak wat langer duurt.

Droogtijd fase 2

In fase 2 zal de acrylverf volledig opdrogen. In deze fase zullen alle oplosmiddelen (emulgator, vorststabilisator etc.) en het water langzaam verdampen en vervolgens verdwijnen uit de verf. Juist op dit moment is het van belang om de verf de kans te geven om op te drogen. De verf is namelijk pas echt droog als eigenschappen, zoals: hardheid, hechting en helderheid optimaal bereikt worden.

Hoelang de acrylverf moet drogen is per soort verschillend. Meestal is het zo dat bij dunne verflagen de verf al binnen een paar uur droog is. Daarentegen hebben dikke verflagen een veel langere droogtijd. Een volledige opdroging van de verf kan in dit geval soms zelfs weken duren. Weet daarom goed dat het gebruik van verdunningsmiddelen de droogtijd sterk kunnen beïnvloeden.

Tips droogtijd acrylverf

Nu wil je natuurlijk weten wat jezelf kunt doen om de acrylverf zo langzaam mogelijk te laten opdrogen. Het sneller laten opdrogen van de acrylverf behandelen we hier niet. Dit is namelijk al beschreven in ‘factoren droogtijd acrylverf’.

 • Temperatuur: een temperatuur van 10 graden is ideaal om verf aan te brengen.
 • Water: acrylverf verdunnen met water is goed, maar hou rekening met ijzerhoudend water uit de kraan. Dit kan de acrylverf aantasten.
 • Vorstvrij bewaren: bewaar de verf vorstvrij om kapotvriezen van de verf te voorkomen. Water en polymeren kunnen namelijk door de extreme kou gescheiden worden.
 • Penselen: houdt de penselen vochtig wanneer je met acrylverf werkt. Dit om uitdroging en het moeilijk schoonmaken van de penselen te voorkomen.
 • Palet: maak het palet iets vochtig, zodat de kleuren bij het acrylverf mengen beter in elkaar overlopen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een plantenspuit of andere vernevelaar.
 • Beschadigde tubes: zorg ervoor dat tubes niet beschadigen. Als je de dop niet los kunt krijgen, dan is het verstandig om de tube in warm water te leggen. Daarna kun je de dop vaak eenvoudiger los krijgen.

21 gedachten aan “Droogtijd acrylverf”

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je reactie. Het wordt afgeraden om met acrylverf te gaan airbrushen, omdat de samenstelling van de verf hiervoor niet echt geschikt is. Echter zou je het wel kunnen proberen, maar dan is het verstandig om eerst de verf sterk te verdunnen met water.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

   1. je kunt beter kijken naar de structuur van het pigment in de verf. Acryl kan perfect geschikt zijn voor airbrushen mist de structuur van het pigment niet te grof is.

  2. ”Het wordt afgeraden om met acrylverf te gaan airbrushen, omdat de samenstelling van de verf hiervoor niet echt geschikt is…”
   Complete onzin! Heel de airbrushwereld, tot de toppers aan toe, gebruikt juist acrylverf om te airbrushen! En NIET verdunnen met water maar met een acrylverdunner!

 1. Hallo,

  Ik heb papier maché geverfd met acrylverf. Alle kleuren zijn zo droog alleen zwart blijft afgeven en droogt niet op. Wat kan ik hier aan doen of hoe haal ik het eraf. Is is voor een sinterklaas surprise waar al drie volle dagen werk in zit 🙁

  1. Hallo Gaby,

   Wanneer de verf nog niet is opgedroogd kun je het met water verwijderen. Is de verf volledig opgedroogd, dan kun je deze bijna niet meer verwijderen. In dit geval is het verstandig om de verf gewoon te laten zitten, omdat je anders de surprise zal beschadigen. Daarnaast kun je beter de volgende keer een ander acrylverf merk gebruiken of gewoon helemaal geen zwart. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld bruin kunnen gebruiken.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 2. Goedemiddag,

  Allereerst hartelijk dank voor de informatie op de website.
  Ik wil een doek ‘beschilderen’ met dikke klodders acrylverf.
  Hoe kan ik dit het beste laten drogen zonder dat de klodders gaan barsten of scheuren? Het schilderij hoeft absoluut niet snel droog te zijn…

  Hopelijk kunt u me helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Shirley

  1. Beste Shirley,

   Bedankt voor je reactie. Barsten en scheuren kunnen ontstaan wanneer de verf te snel opdroogt. Dit is afhankelijk van het type verf (o.a. kwaliteit) als zowel de luchtvochtigheid van de omgeving. Het is daarom verstandig om een hoge luchtvochtigheid te creëren in de ruimte waar je schildert. Denk hierbij aan een luchtbevochtiger, ventilatierooster openzetten of waterbakjes aan de kachel hangen. Daarnaast is de luchtvochtigheid het hoogst wanneer het regent, dus gewoon op een regenachtige dag gaan schilderen zou ik zeggen. Andere mogelijkheden zijn het gebruiken van een droogtijdvertrager (retarder) en een vernevelaar om je schilderij te bevochtigen.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 3. Hallo,

  Bij één van mijn verkochte schilderijen is de acrylverf op verschillende plaatsen gaan barsten.
  Hebben jullie een tip wat ik hieraan zou kunnen doen of is het niet meer te verhelpen?

  Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Nienke

  1. Hallo Nienke,

   Bedankt voor je reactie. Jammer genoeg kun je deze barsten niet meer onopvallend herstellen. Daarnaast ontstaan barsten voornamelijk wanneer de acrylverf te weinig pigment bevat, verdund is met een medium of in dikke lagen is aangebracht. Tevens kunnen invloeden van buitenaf voor barsten zorgen, waaronder een te lage luchtvochtigheid.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 4. Hallo,

  Ik heb voor valentijn een houten doosje geverfd. Nu is het mijn vraag: “Hoe lang duurt het voordat de verf volledig is opgedroogd om verder te kunnen gaan met het cadeautje?”. Ik wil namelijk papieren briefjes in het doosje doen en ik heb de binnenkant van het doosje en dekseltje ook geverfd.

  Met vriendelijke groet,

  Marianne

  1. Hallo Marianne,

   Bedankt voor je reactie. De droogtijd is afhankelijk van het type verf als zowel de ondergrond (in dit geval hout). Over het algemeen is acrylverf binnen een dag volledig opgedroogd, maar voor de zekerheid kun je dit het beste zelf controleren. Wanneer de verf nog steeds afgeeft, met name de binnenkant van het doosje, dan is het verstandig om nog langer te wachten.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 5. Ik doe papier maché en maak het masker eerst zacht. Door de acrylverf wordt mijn papier maché hard wanneer de acrylverf droog is.

 6. Ik heb de giettechniek gebruikt voor een schilderij. Hoe kan ik dit het beste laten drogen zonder barsten te krijgen? De verf is gemengd met floetrol en siliconen.

  1. Dag Marlies,

   In dit geval is het verstandig om het schilderij op te bergen in een ruimte waar de luchtvochtigheid niet te laag is. Bijvoorbeeld een donkere ruimte waar de invloeden van buitenaf nihil zijn.
   Over het algemeen is acrylverf zo opgedroogd, maar met floetrol en siliconen kan dit langer duren.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 7. Beste ik zou willen weten welke haardroger je het beste koopt voor Dutch Pour. Ik heb de indruk dat mijn huidige ofwel te traag blaast ofwel te snel ineens.
  Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *