Acrylverf technieken

Acrylverf techniekenDe acrylverf technieken zijn in vergelijking tot andere verfsoorten vrijwel ontoereikend. Acrylverf kent namelijk bijna geen technische beperkingen, waardoor de toepassingsmogelijkheden zeer gevarieerd zijn. Zo is bijvoorbeeld het over elkaar aanbrengen van meerdere lagen acrylverf gewoon mogelijk. Daarnaast kun je acrylverf mengen met water, gels of andere materialen. Ook maakt het in de meeste gevallen niet uit welke ondergrond je gebruikt. Acrylverf hecht namelijk op bijna alle ondergronden als deze maar stof- en vetvrij zijn.

Vergelijk boeken van acrylverftechnieken

Als je de acrylverf schildertechnieken vergelijkt met die van de olieverf, dan zullen deze overeenkomsten vertonen. Hierdoor is het vaak lastig om bijvoorbeeld een acrylverf schilderij van een olieverf schilderij te onderscheiden. Daarnaast kun je in de meeste gevallen gewoon dezelfde materialen gebruiken als bij olieverf. Echter zijn er ook verschillen. Zo is acrylverf niet alleen goedkoper, maar heeft deze ook nog eens een kortere droogtijd. Acrylverf kun je namelijk gewoon verdunnen met water, waardoor je geen dure oplosmiddelen nodig hebt. Daarnaast zijn de kleuren vaak veel feller en de geur van de verf minder sterk.

Inhoudsopgave

Schildertechnieken acrylverf

Hieronder zijn verschillende acrylverf technieken beschreven, zodat je een idee krijgt van wat je allemaal met acrylverf kunt doen.

Olieverf effect

Met onverdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke vergelijkbaar is met die van olieverf. Je brengt in dit geval de acrylverf in meerdere dikke lagen aan op het doek. Wanneer de acrylverf is opgedroogd zal de glans, welke bij olieverf wel aanwezig is, ontbreken. Kunstenaars kiezen er daarom vaak voor om hun kunstwerk van een vernis (of glans medium) te voorzien.

De korte droogtijd zorgt ervoor dat je snel en eenvoudig meerdere lagen over elkaar aan kunt brengen. Hierbij is het vaak verstandig om de acrylverf iets te verdunnen met water, zodat deze nog beter smeerbaar is.

Aquarel effect

Met verdunde acrylverf kun je een effect creëren, welke overeenkomt met die van aquarelverf. Door acrylverf met veel water te verdunnen zal deze lichter van kleur worden. Hierdoor blijft de ondergrond van het schilderij vaak gewoon zichtbaar. Echter kent verdunde acrylverf in tegenstelling tot aquarel wel een groot nadeel. Wanneer de acrylverf is opgedroogd kun je deze niet meer met water van het doek verwijderen.

Pastel effect

Het pastel effect (krijtachtige beeld) kan worden gecreëerd met behulp van de droge penseeltechniek. Bij deze techniek schilder je met een penseel, welke is voorzien van korte en harde varkensharen. Het penseel doop je lichtjes in de acrylverf om deze vervolgens op het doek te deppen. Daarnaast verspreid je de verf met behulp van duwen en schrapen. Ook kun je voor het verspreiden je vingers gebruiken, zodat er een soort van kleuren sluier ontstaat op het schilderij. Het resultaat van de droge penseeltechniek zal veel overeenkomsten vertonen met een pastel tekening.

Verdikkingsmiddelen toevoegen

Het verdikken van de acrylverf is ook een veelgebruikte techniek. Hiervoor meng je een verdikkingsmiddel (bv. modelleerpasta) door de acrylverf heen. Daarnaast kun je voor het aanbrengen van de dikke verf een penseel, kwast of paletmes gebruiken. Echter kent deze techniek wel een groot nadeel, namelijk de langere droogtijd. Wanneer je bijvoorbeeld een paar dikke lagen hebt aangebracht zal je vaak pas de volgende dag verder kunnen met schilderen.

Gelukkig kun je het droogproces versnellen door gebruik te maken van een transparant opdrogende lijm, welke je door de verf mengt. Als je nu een bepaalde laag verf wilt laten opdrogen kun je gewoon een föhn gebruiken, zodat je na een uurtje weer verder kunt met schilderen. Daarnaast kun je met de dikke acrylverf ontzettend veel leuke effecten creëren, maar dan is het wel verstandig om eerst eens te gaan experimenteren.

Andere materialen toevoegen

Ook kun je acrylverf mengen met andere materialen, zoals bijvoorbeeld: houtzaagsel, gemalen schelpen, kralen of stukken stof. Wanneer je een laag verf, met daarin het betreffende materiaal, op het doek aanbrengt kun je hier straks gewoon overheen schilderen. Daarnaast is het ook mogelijk om kant en klare producten in een verfwinkel te kopen. Echter is het zelf experimenteren met materialen veel leuker en tevens een stuk goedkoper.

Andere leuke acrylverf technieken

Ben je op zoek naar nieuwe acrylverf technieken? Dan kan de opsomming hieronder je vast goed van pas komen.

 • Nat in nat: maak het schildersdoek licht vochtig met behulp van een spons. Pak een brede penseel en breng meerdere kleuren aan op het doek. Schilder de kleuren in elkaar, zodat er vloeiende overgangen ontstaan.
 • Spetters: door een kwast, penseel of tandenborstel in acrylverf te dopen en deze vervolgens uit te slaan op het doek kun je spetters creëren.
 • Gieten: leg het schildersdoek horizontaal op de vloer (eventueel bedekt met kranten) en giet hier vervolgens verdunde acrylverf overheen. Kantel nu het doek, zodat de verf in elkaar overloopt.
 • Stippelen: duw een aantal spijkertjes in een kurk, welke je vervolgens in verdunde acrylverf doopt. Maak nu meerdere stippen op het doek door te gaan stempelen.
 • Wegvegen: breng een laag onverdunde acrylverf aan op het doek. Laat deze laag opdrogen, zodat je hieroverheen kunt schilderen met een andere kleur verf. Als de verf een beetje is opgedroogd kun je deze gaan wegvegen met een doek. Indien nodig kun je de voorgaande stappen herhalen.
 • Reliëf: breng lijm aan op het doek en druk hier vervolgens verschillende materialen in (bv. stukjes hout). Daarnaast kun je gewoon over de materialen heen schilderen.
 • Touwtjes: plak met lijm touwtjes of draad op het doek. Schilder vervolgens met acrylverf over de touwtjes heen.
 • Schrijven: doe verdunde acrylverf in een spuitflesje en schrijf meerdere letters.

Hier vind je voorbeelden van diverse acryl technieken. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan mag je hieronder een reactie achterlaten.

68 gedachten aan “Acrylverf technieken”

 1. Mag ik u mijn complimenten geven over de eerlijkheid waarmee u uitleg geeft over de acrylverf en de tips/technieken. Ik ben een beginnende schilder en hoop een aantal mooie schilderijen te mogen maken. Doordat deze verf zo goedkoop is, is het ook uitermate geschikt voor het kleuren mengen.

  1. Hallo Corry,

   Bedankt voor uw reactie! Fijn om te horen dat het u bevalt.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 2. Heb een vraagje over siliconen gebruiken in acrylverf samen met pva lijm om uit te gieten en cel effect te bekomen. Welke siliconen zijn dat aub?

  1. Hallo Rita,

   Bedankt voor je reactie. Er is een groot verschil tussen siliconen en acrylaten. Zo kun je siliconen niet overschilderen, omdat deze waterbestendig zijn (acrylverf is een namelijk een verf op waterbasis). Waarschijnlijk kun je daarom het beste kiezen voor acrylaten.

   Misschien bestaan er ook siliconen, welke geschikt zijn, maar daar kan ik jammer genoeg geen antwoord op geven.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  2. Het beste kun je een siliconenspray gebruiken. Meng je deze door de acrylverfmix dan krijg je kleine cellen, laat je die even op de verf rusten dan krijg je grote cellen. De acrylmix krijg je door acrylverf te mengen met een pouring medium, bijvoorbeeld Foetrol.

   1. Hallo Miriam,

    Dank voor je uitleg. Ik ben ook, sinds kort, aan het experimenteren met acryl, siliconen enz. (bv. floetrol).
    Ik heb wat kleine cellen gemaakt, maar de grote cellen lukt niet. Is er misschien een formule, hoeveel van alles te mengen bij deze verf?

    Alvast bedankt voor je reactie,

    Mia

 3. Nog een vraagje. Ik zie ook mensen met branders in de weer op YouTube om een cel effect te creëren, is de verf dan verdund met een andere vloeistof of gewoon met water?

  1. Hallo Leonie,

   Acrylverf wordt in de meeste gevallen gewoon verdund met water, maar een acrylverdunner volstaat ook prima.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

   1. Wat zit er precies in een acrylverf verdunner? Ik kan dit nergens vinden. Ik was laatst bij de Gamma en daar zei men dat ik ook gedestilleerd water kan gebruiken. Weet u welke toevoeging acrylverf verdunner heeft boven gedestilleerd water. Het scheelt nogal in prijs.

    1. Hallo Inge,

     Je bedoeld waarschijnlijk een acryl medium, hierover kun je wel meer informatie vinden. Zo’n medium bestaat naast gedestilleerd water meestal nog uit een acrylaatharsdispresie. Dit zorgt ervoor dat de verdunde verf nog flexibeler en soepeler is bij het aanbrengen. Daarnaast droogt het kleurloos op en zorgt het voor meer glans.

     Omdat acrylverf een verf op waterbasis is, adviseren wij om voor het verdunnen gewoon (gedestilleerd) water te gebruiken. De verschillen zijn namelijk minimaal.

     Veel succes!

     Met vriendelijke groet,

     Team Acrylverfschilder.nl

 4. Hallo,

  Ik heb een vraagje over de giettechniek. Op veel Engelse websites lees ik dat ze een “medium” gebruiken en dit mengen, zodat de verf zijn “dekkracht” niet verliest. Kan ik hiervoor een acrylmedium (verdikker) voor gebruiken?

  Met vriendelijke groet,

  Wendy

  1. Hallo Wendy,

   Bedankt voor je bericht. Ja, hiervoor kun je een acrylmedium gebruiken. Deze zijn meestal wel prijzig. Je kunt ook de ondergrond met een laag gesso (wit) bedekken, welke ook zorgt voor een goede hechting. Tevens kun je de gesso ook mengen met de acrylverf.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 5. Hallo,

  Ik stap binnen 14 dagen in het huwelijksbootje en wil mijn ventje verrassen met een persoonlijk vierluik rond de 4 elementen: water, vuur, aarde en lucht. Ik wil dus elk element met acrylverf en natuurlijke materialen, zoals takjes of …(om structuur in te brengen, dus een soort 3D-effect) op kadertjes met doek (zijn die van de Action hiervoor ook geschikt?) Ik gebruik afmetingen 20cm/20cm.

  Vriendelijke groet en alvast bedankt voor reactie.

 6. Heb met veel aandacht al je tips gelezen , geloof me vrij , zeer verrijkend ! Zeker voor iemand zoals ik , die voor de eerste keer ga experimenteren ……. Nu al die tips omzetten in praktijk ….. da’s één ander paarmouwen ! Fijne dag nog !! Grtjs Ann

  1. Hallo Ann,

   Leuk om te horen dat je wat aan de tips hebt gehad! Veel succes met het in praktijk brengen.

   Groet Acrylverfschilder.nl

 7. Dank voor de gebruiksvriendelijke uitleg; moeilijk te weerstaan om niet onmiddellijk om te schakelen van wateroplosbare olieverf naar acrylverf.

 8. Ik heb even een vraagje over het schilderen met vloeibare acrylverf. Ik kan het wel maken maar hoe krijg ik er die cellen in. Ik heb het al twee keer geprobeerd. Kleuren lopen prachtig over maar ik krijg geen cellen. Wat moet ik dan buiten water nog meer gebruiken om de verf vloeibaar te maken en hoeveel?
  Ik zou met het antwoord heel blij zijn. Ik schilder al jaren maar ik wil graag nu beginnen met de achtergronden maken en daarna met olieverf een gezicht of lichaam erop schilderen. Alvast heel erg bedankt.

  1. Beste Hannie,

   Bedankt voor je reactie. Acrylverf wordt in de meeste gevallen verdund met water, maar er zijn ook speciale acryl verdunners welke een ander effect teweegbrengen. Daarnaast speelt de ondergrond ook een belangrijke rol, zo kun je naast een schildersdoek ook papier gebruiken. Hierdoor is het maken van een aquarel effect eenvoudiger.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 9. U schrijft dat je ook andere materialen op je doek kunt lijmen om daarna te beschilderen. Welke lijmsoort moet ik daarvoor gebruiken?
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groet,

  Silvia

  1. Hallo Silvia,

   Je kunt het beste kiezen voor een lijm op waterbasis. Daarnaast is het per materiaal verschillend, welke lijm je het beste kunt gebruiken (bv. houtlijm). Ook kun je kiezen voor een alleslijm, welke je voor de meeste materialen kunt gebruiken. Let op! Laat de lijm eerst volledig opdrogen wanneer je deze gaat overschilderen.

   Succes met experimenteren!

   Met vriendelijk groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Kitty,

   Bedankt voor je reactie. Deze verhouding weet ik jammer genoeg niet. Het is daarom verstandig om te gaan experimenteren, dus steeds iets medium toevoegen totdat je de juiste structuur hebt gevonden.

   Mocht iemand anders een goede verhouding weten, dan horen wij dat natuurlijk graag.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

   1. – 20-30% pouring medium (verdunner)
    – 5-10% floetrol
    – Acrylverf aan het water toevoegen totdat de juiste dikte (yoghurt) is bereikt, moet in een vloeiende beweging van het menghoutje lopen (niet druppelen)
    – Siliconen voor grote cellen 2-3 druppels, kleine cellen 5-6 druppels

   2. Er zijn verschillende recepten, zelf gebruik ik 1/3 mix Floetrol (75% Floetrol, 25% gedistilleerd water), 1/3 mix Pva lijm (zelfde mix verhouding), 1/3 verf. Maar ik gebruik goede verf. Je kan ook goedkoper mixen met spul van de Action. Kijk eens op YouTube en zoek dan op acrylic pouring recipies. Er zijn ook verschillende Facebook groepen waar je veel kunt leren. Pva lijm is veelal houtlijm (ik gebruik Topspeed van Bison), maar je kan ook boekbinderslijm gebruiken of zelfs schoollijm. Het is moeilijk uit te vinden of er Pva (polyvinylacetaat) in zin. Mijn recept werkt prima!

 10. Op kerstavond de volgende vraag:

  Ik heb een eend van beton met acryl beschilderd en daarna driemaal met vernis gelakt. Hij staat buiten. Na een jaar is helaas de verf aan het loslaten.

  Welke bescherming zou voor buiten beter zijn?

 11. Ik was van plan te starten met olieverf nat op nat techniek zoals Bob Ross. Ik vindt echter de lange droogtijd een groot nadeel (9 maanden …) , ook vanuit commercieel oogpunt.
  Ik vraag mij af of hetzelfde resultaat kan bereikt worden in landschap schilderijen door middel van acrylverf?

  1. Hallo Ronald,

   Deze techniek kan inderdaad ook worden toegepast met acrylverf. Echter zijn er een aantal verschillen, waaronder de glans van de verf. In dit geval zou je een glansmedium kunnen gebruiken…

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 12. Beste Mensen,

  Ten eerste mijn complimenten voor jullie duidelijke uitleg.
  Ik ben een echte beelddenker en raak gauw de weg kwijt met veel lezen.
  Maar ondanks de hoeveelheid tekst is het mij echt heel duidelijk.
  Ik heb misschien een rare vraag.
  Wat is nu echt het verschil tussen:
  Vernis voor Glans/Floetrol/Liquitex/silliconenspray/acryl verdunner.
  En kun je ook impregneerspray gebruiken als je schilderij klaar en droog is: het is water afstotend en beschermend.

  Warme groetje,

  Marianne

  1. Beste Marianne,

   Bedankt voor je reactie en complimenten, leuk om te horen. Vernis heeft als belangrijkste functie om het schilderwerk te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hierdoor neemt de levensduur toe. De verschillen hebben met name betrekking op de kwaliteit van de beschermlaag (bijvoorbeeld ook voor buiten), mate van glans en welke materialen (verf) je hebt gebruikt voor het schilderwerk. Daarnaast heeft impregneerspray inderdaad dezelfde functie, maar of dit ook geschikt is voor schilderijen weten wij niet. Misschien dat iemand anders dit weleens heeft geprobeerd?

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 13. Hallo allemaal,
  Wat heerlijk om jullie duidelijke produktinfo en techniek uitleg te lezen…
  Nou heb ik een vraagje over de combi van pastelkrijt en acrylverf, ik maak veel mixed media werken en zou graag willen weten of ik met de verf over pastelkrijt kan gaan…
  Ik bedoel niet oliepastel maar echt poederpastel zeg maar….
  Crea groet,
  Greet

  1. Hallo Greet,

   Er zit verschil in pastelkrijt je hebt namelijk: hard, olie en zachte pastelkrijt. Voor zover ik weet gaat olie en verf niet goed samen durf dit voor de twee andere varianten niet te zeggen, maar waarschijnlijk werkt het niet goed.

   Toch raad ik je aan om het eens te testen en het een dag of twee te laten drogen kijken of het na die dagen nog steeds even goed hecht.

   Hopelijk heb je wat aan dit antwoord!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

   1. Bedankt voor jullie antwoord.
    Wat oliepastelkrijt betreft, dat kan wel over acrylverf heen, andersom niet inderdaad.
    En ik was al eigenwijs geweest en heb dus al een stukje uitgeprobeerd met acrylverf over harde en zachte pastelkrijt heen en het werkt….!!!!!!
    Nogmaals thanks voor jullie vlotte reactie…
    Crea Groet,
    Greet

  2. Gewoon alles uitproberen op een proef ondergrond. Daar leer je meer van dan het idee hoe een ander het doet. Door veel te experimenteren kom je tot de meest verrassende dingen. Ook dingen dieenogenaand niet lukken zijn bruikbaar. Denk en doe “out of the box”. En heb vooral veel plezier!!

 14. Als ik mijn gebruikte kwasten uitspoel onder de kraan verstopt de gootsteen toch?
  Hoe maak ik de kwasten en mijn palet met restjes acrylverf het beste schoon??
  Alvast bedankt.

  1. Hallo Elly,

   Als je het een tijdje in water laat weken zou dat al effectief moeten zijn. Over het algemeen lijkt me niet dat de gootsteen verstopt, maar dat ligt er natuurlijk aan hoeveel je weggooit 😉

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

  2. Nooit verf door de gootsteen spoelen. Is erg slecht voor het milieu. Maak de kwasten eerst goed schoon met een oude lap en keukenpapier. Je kunt ze dan verder schoonmaken met verdunde groene zeep of je koopt een blokje penseelreiniger bij de kunstenaarswinkel. Wel alles goed uitspoelen en liggend laten drogen. Verfwater gooi je in een grote emmer en laat dat gewoon staan. Het verdampt vanzelf. Die emmer alleen daar voor gebruiken. Het beste gebruik je een afscheurpalet. Dan hoef je nooit een vast palet schoon te maken. Gebruik de restjes van je palet op een speciaal daarvoor bestemd doek of houten paneel en maak er iets van. Je afscheurpaletblad is dan bijna schoon en kun je bij het gemengd afval doen. Is veel beter voor het milieu.

 15. Ik las pas over een techniek die ik niet kende maar die heel mooie effecten vertoonde: acryl alcohol. Kennen jullie deze techniek. Zo ja, hoe werkt dit dan

  1. Hallo Irma,

   Dat is inderdaad een mooie techniek en het leuke daarbij is het is erg simpel! Ik kan je natuurlijk een heleboel hierover vertellen, maar het bekijken van een filmpje is natuurlijk veel makkelijker. Bekijk daarom maar eens dit filmpje:

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 16. Ik denk dat er in de eerste zin ‘onuitputtelijk’ had moeten staan ipv ‘ontoereikend’. Ontoereikend betekent namelijk onvoldoende. (En misschien ‘mogelijkheden’ ipv ‘technieken’.)

 17. heel toffe mooie uitgelegde site, mijn interesse gaat vooral naar schilderen met vloeibare acryl, ik heb wat op gestoken maar tips voor deze techniek zijn zeker welkom

  1. Hallo Christiane,

   Ik heb even gezocht en waarschijnlijk bedoel je hetgeen wat in onderstaande filmpje wordt uitgelegd:

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 18. Ontzettend veel geleerd van deze pagina. Zelf heb ik al meerdere technieken toegepast, maar nieuwe technieken zijn altijd zeer welkom. Met name het verfblazen blijft een uitdaging, waarvoor je precies de juiste samenstelling qua verf nodig hebt.

  Ik kom zeker nog eens terug voor meer interessante tips en informatie 😉

 19. Beste,

  Ik probeer te schilderen met acrylverf. Ik heb een zwarte ondergrond en probeer daar nu rondjes op te stempelen met rode verf (met een kurk), maar ik krijg de rondjes niet mooi glad. Als ik de kurk van het doek ophef is dit niet echt egaal, hebben jullie daar soms een tip voor?

  Mvg,

  Nancy

  1. Hallo Nancy,

   Wellicht kun je experimenteren met de textuur/dikte van de verf. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van speciale mediums? Daarnaast zou je na het aanbrengen van de verf, deze iets kunnen bijwerken (schuren, schrapen etc.).

   Succes met schilderen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Dag Krist,

   Bij merken vind je een aantal soorten acrylverf, welke hiervoor geschikt zijn. De verven van Talens, o.a. Amsterdam zijn van een hoogwaardige kwaliteit.

   Succes!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 20. Hallo Team Acrylverfschilder, is het mogelijk houten verfroerstokjes op een olieverf schilderij te lijmen met eventueel boekbinderslijm ?. Het olieverf schilderij is nog niet voorzien van vernis.
  Mocht dit niet lukken, is het dan mogelijk de verfroerstokjes te lijmen op een nieuw schilderij voorzien van drie lagen Gesso ?.

  Bijvoorbaat dank voor de informatie.

 21. Goede middag, Ik ben beginner en heb geprobeerd acryl te gieten, nog geen goed resultaat behaald.
  Maar de ,,bellen ,, welke ontstaan door silicone kan ik deze ook met de kwast behalen ? door toevoegen van het goedje aan de verf ?

 22. Heel leerrijk, maar ik zit toch met een vraag, ik heb veel jaren met olieverf gewerkt, en nu nog maar pas heb ik mij
  acrylverf aangekocht , omdat ik wou stoppen voor de nare geur van white spirit en olie, maar ik ben wel niet zo tevreden van het rezultaat, een olieverfschilderij glanst mooi en zit leven in, wat kan of welk produkt kan ik toevoegen aan mijn acrylverf om ook die glans in mijn werk te hebben, is een glansmedium genoeg ? of bestaat er nog iets beters? floedrol? of moet je de katoenen doek voor prepareren met een produkt , buiten gesso? vriendelijke groet, Monique

 23. Allereerst dank je wel voor de uitgebreide informatie over allerlei verftechnieken. Ik wil heel graag natuurlijk materiaal zoals takjes, bladeren, steentjes, schors, veren etc. verwerken in een schilderij. Ik ben wel een beginnend schilder. 😊 Moeten bladeren, takjes, mos etc. eerst drogen of kunnen ze “vers” verwerkt worden ? Je schrijft dat je een alleslijm op waterbasis moet gebruiken om ze te bevestigen. Er zijn zoveel lijmsoorten, maar weinig op waterbasis, heb je misschien een suggestie voor welke lijm ik dan kan gebruiken?
  Alvast bedankt, groet Ineke

 24. Wat een leuke informatieve site!
  Ik heb een vraag: ik heb een doek beplakt met aluminiumfolie en wil dat beschilderen. Er wordt over de alufolie acrylbinder gebruikt. Is er een alternatief hiervoor als hechtmiddel?

 25. Dag, ik heb tweedehands een geprinte canvas gekocht en ik zou graag op willen schilderen. Han ik wel met acryl schilderen of olieverf is beter? Bedankt

 26. Goedenavond
  Ik kwam op uw site terecht waar ik heel blij van word.
  Als je zoals ik problemen hebt met kleuren lijkt mij sommige technieken zeer bruikbaar
  Dank hiervoor

 27. Goedemorgen. Vandaag op uw blog terecht gekomen en heel belangstellend gelezen. Ik heb hier veel aan mede omdat ik kleurenblind ben en graag experimenteren doe. Dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *