Wat is acrylverf?

AcrylverfAcrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.

Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders. Kortom een verf waarmee je van alles kunt doen.

Vergelijk hier acrylverf

Maar waar bestaat acrylverf eigenlijk uit? Nou, uit diverse pigmenten met acryl (kunststof polymeerhars) als bindmiddel. De verf behoort daarom ook tot de categorie ‘waterverdunbare synthetische verven’. Deze verven hebben de eigenschap dat ze met verschillende soorten materialen zijn te mengen. Dit maakt dan ook weer meteen duidelijk waarom acrylverf zo universeel is. Wanneer je acrylverf wilt kopen heb je ontzettend veel keuze. Deze verf is namelijk in verschillende kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de verf te kopen in een pot, tube, spuitbus of stift.

Inhoudsopgave

Welke eigenschappen heeft acrylverf?

De belangrijkste eigenschappen (voordelen) zullen hieronder in een opsomming worden benoemd, zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens het schilderen:

 • Misschien was het al wel duidelijk, maar acrylverf bestaat voor een deel uit water. Wanneer de verf wordt aangebracht zal het water verdampen, waardoor deze opdroogt. Er zal dan alleen een kunststoflaag overblijven. In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze laag niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met schilderen is het dus verstandig om je kwasten niet te laten drogen. De kunststof is namelijk lastig uit de kwasten te krijgen en zal deze tevens hard en onbruikbaar maken. Maak je kwasten daarom direct na het schilderen schoon of zet deze in water.
 • Wanneer de verf is opgedroogd zal deze ondoorschijnend zijn. Dit betekent dat het aanbrengen van lichte op donkere kleuren gewoon mogelijk is.
 • Een schilderij overschilderen? Dat kan, want door acrylverf te gebruiken is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen.
 • Als de verf opdroogt zullen de kleuren vaak iets donkerder worden.
 • Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur.
 • Een leuke bijkomstigheid van deze verf is de prijs, want in verhouding tot andere verfsoorten is deze erg voordelig.

Acrylverf op hout

Als amateurschilder kun je prima normale acrylverf gebruiken om op hout te schilderen. Het trekt wel wat meer in het hout maar het eindresultaat zal er niet echt door lijden. Wil je acrylverf gebruiken op een meubel dat je heel lang in dezelfde kleur wilt houden, dan raden we je aan om speciaal acrylverf voor hout te gebruiken. Het hecht beter. De kleur blijft beter behouden en ook de elasticiteit is beter. Omdat je gedurende het jaar best flinke temperatuurschommelingen hebt moet de verf wel tegen een stootje kunnen. Houd zet namelijk uit en krimpt afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. En je wilt natuurlijk geen barsten in je verf gaan zien na een tijdje.

Verschillen met olieverf

Acrylverf kent vele voordelen, maar ook verschillen wanneer je deze vergelijkt met olieverf. Zo is de droogtijd misschien wel het grootste verschil. Zoals al eerder werd benoemd droogt acryl heel snel op. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer de verf is opgedroogd heeft deze een lichte glans, waardoor de beschildering er zeer strak uitziet (kleuren zijn wat harder).

Wil je de uitstraling van olieverf nabootsen? Met de juiste technieken en toevoegingen is dit gewoon mogelijk. Zo kun je de acrylverf dik aanbrengen, waardoor het resultaat al snel hetzelfde lijkt dan wanneer je met olieverf zou werken. Echter zal de hoogglans ontbreken en daarom kun je ervoor kiezen om deze achteraf toe te voegen. Hiervoor kun je gebruik maken van een glansmedium of glanzend vernis.

Combinatie mogelijk?

Ondanks de grote verschillen tussen beide verfsoorten is het combineren ervan wel deels mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf gebruiken voor de achtergrond van een schilderij. Wanneer de verf helemaal is opgedroogd kun je met olieverf een tweede laag aanbrengen. Denk hierbij aan een afbeelding of de detaillering. Let op! De acrylverf mag niet verdund zijn met een medium, omdat anders de kans groot is dat erbij opdroging barsten ontstaan.

Door op deze manier te combineren hoef je in eerste instantie niet zo lang te wachten en kun je tevens mooie effecten teweegbrengen. Toch komt het wel vaak voor dat bij het restaureren van olieverfschilderijen, welke een ondergrond hebben van acrylverf, er problemen kunnen ontstaan.

Ondergrond van olieverf?

Nu zal je wel denken, maar is het ook mogelijk om een ondergrond van olieverf te maken waarop vervolgens acryl wordt aangebracht? Nou, dit levert vaak veel problemen op en daarom niet aan te raden. Het is namelijk zo dat de acryl laag niet zo goed hecht aan de olieverf laag, waardoor deze gedeeltelijk kan loslaten. Het water waaruit de acrylverf bestaat beschadigd als het ware de olieverf.

Daarnaast heeft de acryl laag bij opdroging een soort van isolerende werking, waardoor de ondergrond van olieverf niet helemaal kan opdrogen/uitharden. Deze problemen zijn misschien aan de ene kant ook wel logisch, omdat water en olie vloeistoffen zijn die elkaar van nature afstoten. In een gemengde techniek is het daarom verstandiger om voor aquarel te kiezen, welke ook op waterbasis is.

Geschiedenis

Omdat acrylverf een rijke geschiedenis kent betekent dit tevens ook dat er genoeg informatie is om over te schrijven. Toch zullen op deze pagina alleen de hoofdlijnen worden behandeld, zodat snel duidelijk wordt hoe deze verf nou echt is ontstaan.

De geschiedenis van deze verfsoort begint allemaal bij Otto Röhm, welke rond 1930 een commerciële acrylaat dispersieverf op de markt bracht. Deze verf werd gebruikt voor materialen als steen, metaal en hout. In 1947 kwam het Amerikaanse bedrijf ‘Bocour Artist Colors’ met een mengsel bestaande uit: tolueen, xyleen en terpentijn. Dit mengsel werd ook wel een methacrylaatdispresie genoemd.

Na een paar jaar experimenteren werd het mengsel in 1949 onder de naam Magna uitgebracht als kunstenaarsverf. Deze verf had de volgende eigenschappen: mengbaar, korte droogtijd en in terpentine oplosbaar na droging. Ondanks het feit dat deze verf een aantal handige eigenschappen kende was deze nooit echt populair bij kunstenaars.

Eerste acrylverf voor kunstenaars

In 1954 werd door het Amerikaanse bedrijf ‘Permanent Pigments’ pas de eerste acrylverf voor kunstenaars uitgevonden. Dit was een waterdispersieverf, welke een evenredige verdeling had van bindmiddeldeeltjes in water. De verf kreeg de naam ‘Liquitex’ en werd de eerste jaren in flacons (verdunde vorm) verkocht. Vanaf 1962 bracht men ook tuben (dikkere vorm) op de markt. Niet snel daarna kozen ook andere merken ervoor om deze verf te gaan verkopen, waardoor het acrylverf schilderen nog populairder werd. Uiteindelijk namen ook de grote fabrikanten deze verfsoort op in hun assortiment en maakten professionele kunstschilders er steeds vaker gebruik van.

Hoe populair is acrylverf?

Het is wel duidelijk dat acrylverf de laatste eeuw een behoorlijke groei heeft meegemaakt, maar is hier tegenwoordig ook nog sprake van? Ja, tegenwoordig worden er namelijk meer tuben acrylverf geproduceerd dan olieverf. Daarnaast kent deze verf enorm veel voordelen en is ook nog eens super goedkoop. Het is dan ook wel logisch dat deze verf zowel voor industriële, bouwkundige en decoratieve doeleinden wordt gebruikt. Acrylverf zal daarom nog voor een lange tijd populair zijn bij schilders.

62 gedachten aan “Wat is acrylverf?”

  1. Hallo Elegeert,

   Acrylverf heeft een dichte bovenlaag, waardoor deze niet luchtdoorlatend is. In dit geval kun je het beste kiezen voor een beits.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Krobia,

   Ik kan het zo niet vinden of dit mogelijk is. Misschien kun je acryllak gebruiken, maar dat weet ik niet zeker.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 1. Hallo, ik vlecht van krantenpapier mandjes e.d. Is acrylverf geschikt om deze papiersoort een kleur te geven? En kan er een vernislaag over heen?

 2. Wanneer ik een voorwerp van hout wat voor buiten bedoeld is met acrylverf verf verf, kan ik er dan het beste nog een laklaag overheen doen ter bescherming?

  1. Hallo Tamara,

   Je zou vernis kunnen aanbrengen. Hiermee bescherm je tegen vuil, zoals: veten, uv-licht, nicotineaanslag, vocht en vernis is niet thermoplastisch.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Ilona,

   Mits je de juiste acrylverf gebruikt is dat zeker mogelijk! Even op internet zoeken naar acrylverf voor op muren en of je de juiste kleuren kunt vinden. Ook belangrijk of het voor binnen- of buiten is vanwege de zon die nogal snel voor verwering en kleurveranderingen kan zorgen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 3. Kan ik in mijn schilderij op linnen (acrylverf Amsterdam) ook gewone acrylverf voor kozijnen gebruiken?
  Ik wil fit experimenteren maar ben toch huiverig

  1. Hallo Yvonne,

   Je geeft het zelf al aan dat je wil experimenteren. Ik zou zeggen probeer het eens dan weet je direct wat je te wachten staat! 🙂
   Zie je gelijk na een aantal dagen laten drogen of het resultaat is bereikt wat je voor ogen had.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 4. Kan ik acrylverf gebruiken voor het overschilderen van een PU-lederen relaxfauteuille….al dan niet met een supplementaire toevoeging ?

  1. Hallo Peter,

   Helaas durf ik hier geen antwoord op te geven dit lijkt me nogal een zeer specifieke vraag. Je zou kunnen afwachten of iemand anders op dit platform antwoord heeft op je vraag. Een andere mogelijkheid is het doen van een kleine test op restmateriaal? Mocht je bezig gaan met de test dan zouden we graag weten wat de resultaten hiervan waren, worden we beide weer wat wijzer! 🙂

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 5. Ik heb eerst een grondverf, acrylic-polyurethane, gebruikt en na goede droging een lak: spezial acryl-harz spray. nu lost de grondverf op. Hoe herken ik nu welke ‘acryl’ lakken ik kan combineren?

  1. Beste Paul,

   Bedankt voor je reactie. Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen verven/lakken op waterbasis of terpetinebasis. Wanneer de grondverf oplost betekent dit, dat deze op waterbasis is. De lak daarentegen is weer op terpetinebasis of een andere verdunner. Combineer daarom alleen verven en lakken, welke beide op waterbasis zijn.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 6. Hoe zit het met de afbreekbaarheid in het milieu van oude gedroogde Acrylverf? Is dit even schadelijk als de enorme hoeveelheden plastic of synthetische vezels die in het afvalwater terecht komen. ? Graag jullie mening,want ik vind nog steeds Acrylverf een veelzijdig produkt maar mijn zorg rondom milieu en de plastic *soep*neemt ook toe.

  1. Hallo Marlies,

   Bedankt voor je bericht. Nee, dat is niet even schadelijk. Acrylverf is een verf op waterbasis en zal daarom oplossen. Dit in tegenstelling tot olieverf, wat schadelijker is. Daarnaast is de afbreekbaarheid van plastic velen malen hoger dan die van acrylverf. Voor meer informatie raden we je aan om deze pagina eens te bekijken.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 7. Wij hebben een granulaatvloer gegenplaatst en er komt een vervelende geur van de septische put en/of een kapotte leiding door. Is acrylverf eens deze is aangebracht volledig luchtdicht en kan ik zo die geur stoppen zonder breekwerken te moeten uitvoeren?

  1. Dag Robert,

   Dat is afhankelijk van de soort acrylverf, deze moet dan volledig dekkend zijn. Staat ook op het product zelf. Maar het lijkt mij dat er eerst een ander vulmiddel nodig is, voordat je de verf gaat aanbrengen?

   Misschien dat anderen nog een oplossing weten?

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 8. Ben begonnen met testen van Amsterdam acrylverf voor modelbouw. Ik heb de ondergrond 2 maal met witte grondverf van Flexa geverfd. Deze na droging goed geschuurd voor een glad resultaat. Hierna ietwat verdunde acrylverf ( verdund met water ) aangebracht. De verf droogt redelijk snel. Na enkele uren een tweede laag aangebracht. Ging prima. Voordat ik na enkele dagen drogen de laatste laag wilde aanbrengen, wilde ik met heel fijn nat waterproof schuurpapier ( korrel 1500 ) het oppervlak nog ietsje gladder maken. Tot mij grote verbazing kwam de verf er in pelletjes gewoon af. Geen idee wat ik fout doe. Als ik hetzelfde doe met Revell Aqua, heb ik dit niet. Heb werkelijk geen idee waar het aan kan liggen. Misschien heeft U de oplossing.

  1. Dag Eddy,

   Dat is niet zo mooi. Je zou het volgende kunnen proberen, ondergrond van Gesso aanbrengen. De acrylverf mengen met mediums, voor een stevigere textuur. In dit geval waarschijnlijk ‘water’ vervangen voor een echte acrylverf verdunner. Daarnaast kan de omgeving ook een rol spelen bij de droogtijd, wanneer de luchtvochtigheid laag is, dan is de kans op barsten groter.

   Tevens kan het ook aan de combinatie, van ondergrond en acrylverf liggen, waardoor een andere verf toch beter is.

   Succes!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 9. Iemand vroeg me een vis te schilderen op een houten brugje dat buiten staat. Ik schilder graag met de tubes acrylverf Amsterdam.
  Kan ik die gebruiken om de vis op het brugje te schilderen? Of is dit geen goed idee..ik weet niet goed hoe ik dit het beste aanpak.

  Alvast bedankt voor een antwoord!

  Groetjes,

  Gaelle

  1. Dag Gaëlle,

   Bedankt voor je reactie. Er bestaat ook acrylverf voor buiten, deze is beter bestand tegen de weersomstandigheden. De acrylverf van Amsterdam is met name bedoeld voor het schilderen op doek.

   Succes met schilderen en mocht je nog meer vragen hebben, laat het ons weten 😉

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 10. Hoi, ik doe vrijwilligers werk met dementerende.
  Daar verven we met action verf. Ik wil betere verf voor de bewoners omdat de kleuren niet mooi zijn en niet altijd dekkend, maar het moet ook niet giftig zijn. Want mensen stoppen het wel is per ongeluk in de mond.

  Ik verf zelf met amsterdam en ik ben tevreden over het merk. Maar volgens mij is deze ook giftig.

  Zijn er wel verfsoorten die op acrylbasis niet giftig zijn?

  1. Dag Tamara,

   Tof, leuk dat je de bewoners leert schilderen 😉 Begrijp ik, het is dan verstandig om te kijken naar de samenstelling van de verf. Over het algemeen is acrylverf niet giftig, omdat deze bestaat uit verf op waterbasis (acrylbinder en pigmentkorrels voor de kleuren). De Galeria acrylverf van het merk Winsor & Newton is misschien wel geschikt. Deze zijn verkrijgbaar in grote flacons van 500 ML, waarschijnlijk wel handig voor het schilderen met grote groepen. Ik kan zo niks vinden over de samenstelling… Op onze merken pagina vind je nog andere varianten acrylverf.

   Hopelijk vind je een geschikte verf, en veel plezier met schilderen!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 11. Hallo,

  ik werk met textielverharder om verschillende natuurlijke materialen te lijmen op groot schildersdoek , maar heb ook nog acrylverf nodig om er over te schilderen , kan ik gewone acrylverf voor muren gebruiken op doek ,? en welke ? dit om kost van schildersdoek verf zoals amsterdam of winsor te besparen , en op groot doek is dit haast onmogelijk .

  alvast bedankt voor antwoord

  1. Hallo Kathleen,

   Ik denk dat dit wel mogelijk is, maar ik zou voor de zekerheid het gewoon eens in het klein testen. Dan weet je ook beter hoe deze twee qua kleurwerkingen op elkaar inspelen. Probeer eens te beginnen met acrylverf van de action (in die potten). Mocht het niet werken dan heb je niet direct je grote doek geruïneerd.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 12. Hallo,
  Ik vroeg me af of ik met acryl ook op een pvc doek kan schilderen waar al op geprint is.
  en zo niet met wat voor soort verf kan ik dan wel op een pvc doek schilderen?

  met vriendelijke groet,

  Kaia

  1. Dag Kaia,

   Er bestaat speciale PVC verf, wat misschien meer geschikt is. Echter verwacht ik dat acrylverf ook gewoon werkt, maar dat weet ik dus niet zeker.

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 13. Een cursiste heeft 3 weken geleden op een canvasdoek een gekleurde acryl onderlaag aangebracht . Dit canvasdoek was in Dubai gekocht. Nu wilde ze beginnen met schilderen in acrylverf en ze bemerkt dat terwijl ze aan het schilderen is, de oude onderlaag met haar kwast afgaat in kleine brokjes. Zelf heb ik dit nog nooit meegemaakt. Ze gebruikt artist-kwaliteit acrylverf. Ik sta voor raadsels en zei tegen haar dat ik het wel uit zou zoeken hoe dit kan. Hoe kan deze soort van chemische reactie ontstaan?

 14. Hi
  Kan ik acrylverf ook gebruiken voor op denim ?
  Ik wil namelijk iets schilderen op een spijkerbroek maar ik weet dus niet of acrylverf de juiste verf is voor op denim 🙂

  1. Acrylverf is niet ideaal voor op kleding. Je kunt dan beter een ander soort verf gebruiken. Tenzij je van plan bent je denimbroek nooit te wassen 🙂

 15. Ik zag op Youtube de Canadees Joshua Alexander verven met acrylic paint, maar dan zonder penselen. Hij vingerverft dus. Ik ben er ook mee begonnen, maar las inmiddels dat diverse schilders al waren overleden door de giftige pigmenten e.a. ingrediënten in acrylverf. Is vingerverven met acryl inderdaad link, of is dit weer Noord-Amerrikaanse hysterie?

 16. Ik heb een gaas gekocht dat is van ijzerdraad er het is geplastificeerd met wit plastic. Ik wil dat gaan verven met zwarte acrylverf. Het moet buiten hangen. Is dat een goed idee, blijft de verf dan goed zitten, welke acrylverf is de beste hiervoor?

 17. Hoi, ik heb een vraagje. Ik verf graag met acrylverf, maar wil ook op het milieu letten.
  Vaak doe ik de ongebruikte (en ingedroogde) stukjes/brokjes acrylverf bij de plastic-afvalzak.
  Maar ís het nou plastic, of niet? Want dan spoel ik dagelijks een hoop extra microplastics de zee in bij het kwasten uitspoelen en dat zou ik heel naar vinden. Mijn vader zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat niet hetzelfde is en dat de verf oplost, maar ik wilde het toch nog even checken.

 18. Beste, ik wil met acrylverf op mdf kunst schilderen. Wat is beter als ondergrond: gesso of gronverf van de bouwmarkt?
  Groet. Hendrik

 19. Hoi,ik heb voor een vriendin een tafeltje met Talens Amsterdam beschilderd. Helaas was het tafeltje al van rode verf voorzien,op oliebasis dus. Ik heb wel eerst gesso erop gezet.
  Mijn idee was het nu eerst te fixeren ( met wat?) en daarna over te lakken. Goed plan? Zoja: wat voor soort lak? Het tafeltje staat naast de tent, dus buiten. Dank alvast 🙂

 20. Beste,

  Ik heb mijn 2 betonnen eendjes vanuit de tuin binnengehaald. Tegen de volgende lente zou ik ze willen verven met acrylverf. Is dat een goed idee of moet ik een andere soort van verf gebruiken ?
  Mvg,
  Chris Cordemans

 21. I kan acrylverf ook op een infrarood warmtepaneel gebruikt worden? Ik wil er een schildering op maken.
  Alvast dank voor de reactie,
  Groet Annemiek

 22. Ik zou graag een kastje wat gedeeltelijk met plakplastic is beplakt verven met Amsterdam acrylverf. Is dit mogelijk? Ik heb ook Gesso primer of basis acryl verf van de bouwmarkt.
  Heb je voor mij een advies hiervoor?
  Mvg, Maike

 23. Ik heb eigenlijk een vraag. Heb ik het juist voor dat bodypaint met acrylverf gebeurt ? Nu vraag ik me af is de persoon dan beschermd tegen elektrocutie. Dit naar analogie met iemand die een latexpak draagt ook niet kan gekwetst worden door een elektrisch stroomwapen of teaser.
  Dank u

 24. Beste,
  kan ik acrylverf Amsterdam gebruiken op vinyl ( voor poppen te schilderen)?
  ik kan meerdere lagen over elkaar doen zo dat ik effecten krijg? ( wolkefect babyhuid)?
  hoe lang moet ik wachten voordat ik een 2de laag kan aan brengen ? ( droogtijd overschilderbaar)

  Vriendelijjkegroeten
  Annick

 25. Beste,
  Ik heb kralen geverfd met Amsterdam acrylverf moet daar nog een vernislaag overheen? Ik heb Oceanlack Varnish mat gekocht maar op de verpakking staat dat het een allergische reactie kan veroorzaken. Dus ik gebruikt dat liever niet . Kan het zonder vernis?

 26. Ik heb met Acrylverf een beeltenis geschilderd op een houten buitenpaneel (zie : https://www.facebook.com/photo?fbid=10226206409800795&set=a.1194103766849&comment_id=314127054535263&notif_id=1695920204432629&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif)
  Nu zou ik graag als het paneel helemaal klaar en droog is een aangepaste vernis aanbrengen om dit paneel te beschermen.
  Is dit mogelijk en welke vernis kan u mij aanraden ?
  Bij voorbaat dank voor uw raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *