Kleuren mengen met de kleurencirkel

Acrylverf mengenKleuren mengen is niet alleen leuk, maar ook erg fascinerend. Echter vinden veel beginnende kunstenaars het kleuren mengen vaak wel lastig. Zo kan bijvoorbeeld het mengen in de praktijk anders uitpakken, dan hoe dit in de theorie staat beschreven. Eigenlijk is dit helemaal niet erg, want zo ontdek je juist nieuwe kleuren. Daarnaast zorgt het experimenteren ervoor dat je meer zekerheid krijgt over hoe jij de acrylverf hebt gemengd. Ook is het verstandig om met gebruikte acrylverf, welke je hebt overgehouden na het schilderen, te gaan experimenteren.

Boeken over kleuren mengen vergelijken?

Met kleur kun je zowel iets benadrukken als vervagen in een schilderij. Daarnaast is het ook mogelijk om een bepaald voorwerp groter of juist kleiner te doen laten lijken. Het wordt al wel duidelijk dat je met kleur verschillende effecten kunt creëren. Dit is dan ook gelijk de reden waarom het kleuren mengen een belangrijk onderdeel is van het schilderproces. Meer weten over acrylverf mengen? Lees dan snel verder en leer de basistechnieken van het kleuren mengen.

Inhoudsopgave

Kleuren mengen acrylverf

KleurencirkelAls je een bepaalde kleur nodig hebt kun je deze gewoon kopen bij een hobbywinkel. Echter is het veel voordeliger om de meeste kleuren gewoon zelf te mengen. Maar welke basis kleuren heb je dan eigenlijk nodig om eindeloos te kunnen mengen? Nou, de basis kleuren vind je in een kleurencirkel (zie afbeelding), wat een handig hulpmiddel is voor het kleuren mengen. De kleurencirkel laat namelijk precies zien welke primaire kleuren (basis kleuren) je moet mengen om een secundaire kleur te krijgen. Wanneer je de secundaire kleuren gaat mengen krijg je weer tertiaire kleuren. Ook zijn de complementaire kleuren in de kleurencirkel weergegeven (buitenste ring).

Primaire kleuren

Zoals je in de kleurencirkel kunt zien zijn de primaire kleuren rood, geel en blauw. Deze kleuren zijn in feite de basis om alle mogelijke kleuren te kunnen mengen. Het zijn namelijk zuivere kleuren, welke niet kunnen ontstaan door menging. Daarnaast worden de primaire kleuren vaak in combinatie met zwart en wit gebruikt, waardoor je de mogelijkheid hebt om kleuren donkerder of lichter te maken.

Naast dat je kleuren kunt mengen met verf is dit ook mogelijk met licht. Alleen zijn de hoofdkleuren van licht rood, groen en blauw. Wanneer deze lichtkleuren worden gemengd krijg je wit licht. Als je met verf de primaire kleuren in verhouding gaat mengen, dan krijg je zwart. De verhouding van de verf bepaalt in dit geval welke kleur je uiteindelijk gaat krijgen. Dit betekent dat je als kunstenaar wel degelijk de controle hebt over welke kleur verf je wilt gaan mengen.

Secundaire kleuren

Als je twee primaire kleuren met elkaar gaat mengen zal er een secundaire kleur ontstaan. Denk hierbij aan de volgende kleuren: oranje, groen en paars. Als je rood en geel mengt krijg je namelijk oranje, meng je geel en blauw dan krijg je groen en rood en blauw wordt samen paars. Daarnaast vormen de primaire en secundaire kleuren samen de kleuren van de regenboog.

Tertiaire kleuren

Een tertiaire kleur ontstaat door drie kleuren met elkaar te mengen. Je kunt bijvoorbeeld een primaire kleur met een secundaire kleur, drie primaire kleuren of twee secundaire kleuren met elkaar mengen. Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw. Tijdens het acrylverf mengen heb je dus vaak verschillende mogelijkheden voor een bepaalde kleur.

Complementaire kleuren

Ook de complementaire kleuren staan op de kleurencirkel. Dit zijn namelijk de kleuren, welke recht tegenover elkaar liggen en het meest contrasterend zijn. Hierbij kun je denken aan de volgende complementaire kleuren:

  • Groen en rood
  • Geel en paars
  • Oranje en blauw

Wanneer je deze kleuren naast elkaar gebruikt zullen ze elkaar versterken. Daarnaast lijken de kleuren soms zelfs te trillen wanneer ze heel dicht naast elkaar staan. Je brein kan namelijk de complementaire kleurencombinaties niet goed verwerken, waardoor de kleuren net lijken te bewegen. Een schilder die vaak gebruik maakte van dit effect was Vincent van Gogh. Ook kun je met het gebruik van complementaire kleuren schaduwkleuren krijgen. In dit geval meng je een bepaalde kleur met een beetje van zijn complementaire kleur. Dus bijvoorbeeld paars met een klein beetje geel of andersom.

Warme en koude kleuren

In de kleurencirkel zijn ook de warme en koude kleuren weergegeven. Met deze kleuren kun je de sfeer in een schilderij bepalen. Zo kun je bijvoorbeeld met koude kleuren een winterlandschap creëren en met warme kleuren een zomerse zonsondergang. Echter kun je de warme en koude kleuren gewoon naast elkaar gebruiken in een schilderij. Daarnaast bestaan er ook kleuren, welke zowel een beetje warm als koud zijn.

In onderstaand filmpje wordt het kleuren mengen nog even kort uitgelegd.

Basistechnieken acrylverf mengen

Als jezelf wilt ervaren hoe de primaire en secundaire kleuren zijn opgebouwd kun je het beste eerst een kleurencirkel verven. Dit doe je door eerst een cirkel te tekenen en deze in drie gelijke vakken te verdelen. Daarnaast kun je ook gewoon een kleurencirkel uitprinten. De drie vakken ga je vullen met de primaire kleuren (geel, rood en blauw). Vervolgens kun je de kleurencirkel verder uitbouwen door secundaire kleuren te gaan mengen. Daarnaast kun je ook nog de tertiaire kleuren mengen als je dat leuk vindt.

Je kunt acrylverf mengen op een palet, maar ook gewoon op het schildersdoek zelf. Wanneer je de kleuren gaat mengen op het doek is het verstandig om dunne transparante lagen te verven. Zet deze lagen over elkaar heen zodat er een andere kleur ontstaat. Zo kun je bijvoorbeeld eerst een blauwe laag verven en deze met een laag geel bedekken, waardoor je een groene laag creëert. Daarnaast kun je ook meerdere kleuren tegelijk op het doek aanbrengen en deze door elkaar mengen wanneer de verf nog nat is.

Tips

Hieronder een aantal tips welke je kunnen helpen bij het acrylverf mengen:

  1. Extender gebruiken: met behulp van een extender, wat een medium is voor verf, kun je de droogtijd van de acrylverf vertragen. Hierdoor heb je zowel meer tijd voor het kleuren mengen als het schilderen van je schilderij. Daarnaast kun je een extender ook gebruiken voor je penselen.
  2. Verf verdelen: om te voorkomen dat je de verf van het schilderij afgeschraapt is het verstandig om tijdens het verdelen de zijkant van je penseel te gebruiken. In plaats van een penseel kun je ook gewoon een paletmes gebruiken.
  3. Kleuren mengen: wanneer je twee kleuren op een palet (of bordje) wil mengen kun je het beste een droog penseel gebruiken. Vervolgens meng je de kleuren door deze voorzichtig in elkaar te werken. Hierdoor is het namelijk mogelijk om een vloeiende kleurovergang te krijgen.

Op deze pagina vind je meer informatie over het kleuren mengen. Heb je vragen? Dan mag je deze hieronder stellen in het reactieveld.

Oefen zelf met kleuren mengen

Om goed kleuren te kunnen mengen moet je blijven oefenen. Exact dezelfde hoeveelheid van beide kleuren bij elkaar mengen is een belangrijk uitgangspunt. Hieronder vind je een blanco kleurencirkel die je kunt uitprinten en inkleuren. Kleuren mengen is een vak apart. Je hebt echt een flinke hoeveelheid ervaring nodig om goed kleuren te kunnen mengen. Een klein beetje meer of minder van een bepaalde kleur geeft direct al een heel ander kleurbeeld.

 

 

 

 

 

 

 

Primaire kleuren mengen en secundaire kleuren mengen

Lees hier hoe je de volgende kleuren zelf mengt:

  • Bruin
  • Grijs
  • Groen
  • Paars
  • Roze

Deze pagina is geüpdatete op 24 juni 2019

40 gedachten aan “Kleuren mengen met de kleurencirkel”

    1. Hallo Joy,

      Een rode kater heeft zowel lichte als donkere kleuren. Je zou bijvoorbeeld de volgende kleuren kunnen gebruiken: azogeel donker, azo-oranje, goudoker, gele oker of sienna naturel (Asterdam acrylverf). Daarnaast is het verstandig om de kleuren niet te donker te maken, dus waarschijnlijk kun je het beste geel gebruiken. Hierbij is het verstandig om even een kleurenkaart te gebruiken (o.a. te downloaden als pdf-bestand op internet).

      Veel succes met experimenteren!

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

  1. De primaire kleuren voor verf zijn geel cyaan en magenta, voor licht: rood groen en blauw. Rood is bij verf dus wel degelijk een mengkleur.

    1. Hallo Mado,

      Om okergeel te krijgen moet je de kleuren ‘kadmiumgeel donker’ en ‘kadmiumgeel citroen’ mengen.

      Mocht je meer willen weten over kleuren kijk dan eens naar kleurencirkels op het internet.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  2. Hoe krijg je voor je PW science een goed cijfer? het is al over 2 dagen. oh shit misschien moet ik maar gaan leren in plaats van een reactie toevoegen😬

    1. Hallo Miep,

      Haha volgens mij heb je zojuist het antwoord al gegeven! Veel succes met leren en dat gaat vast zeker goedkomen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  3. Hallo,
    ik wil graag de kleur grijs met een groene kleur( liiefst wil ik een beetje antieke uitstraling )
    schilderen op mijn creatie.
    Kan dit door de gebroken witte hoofdkleur te mengen met een deel donkergrijs en een deel groen…
    Of moet het toch anders…. hoor dit graag voordat ik mij hieraan waag !!!!
    Alvast bedankt

    1. Hallo Marijke,

      Ik weet nog niet precies welke kleur je op het oog hebt, maar bedoel je öveds Green? Deze kleuren kun je verkrijgen door te experimenteren met de kleuren: groene pigmenten met zwart, wit, blauw en geel te mengen. Maar de kleuren die jij noemt kunnen ook wellicht in die richting komen, maar het is handig om dit even uit te proberen voordat je dit direct op het doek weergeeft.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

    1. Hallo Frans,

      Huidskleur van mensen kun je niet met één kleur omschrijven. Vandaar dat het misschien verstandig is om onderstaand filmpje te bekijken waarin wordt uitgelegd hoe je een donkere huidskleur kunt creëren. Wel heb ik op internet een samenstelling gevonden wellicht dat deze misschien voor jou wat toegevoegde waarde is:

    2. 105 Titaanwit
      222 napelsgeel licht
      292 napelsgeel roodlicht
      224 napelsgeel rood
      411 sienna gebrand
      409 omber gebrand
      403 van dijckbruin.
    3. Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilders.nl

  4. ik wil acrylverf kopen.
    ik wil beginnen met proces geel, proces cyaan blauw en magenta rood, wit en klein tubetje zwart.
    later zal nodig zijn om ook cadniumrood , ultamarijn blauw en evt cadnium geel bij te kopen. Dit begrijp ik ongeveer. vroeger had ik genoeg aan drie basiskleuren en wit en beetje zwart, schijnt niet meer zo te zijn. klopt dat een beetje en klopt mijn lkleurkeuze?

    1. Hallo Ineke,

      Er zijn een aantal basiskleuren die zeker niet kunnen ontbreken, welke zijn: rood, blauw, geel, wit, zwart, bruin, groen, oranje en paars. Hoe dit precies zit en welke kleuren nog meer handig zijn zie je op deze pagina.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

    1. Hallo Vera,

      De kleur groen verkrijg je door geel en blauw met elkaar te mengen. Wil je een donkere kleur groen, dan gebruik je meer blauw. Voor een lichtere kleur groen, juist weer meer geel.

      Succes met experimenteren!

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

    2. Ik heb blauwe tinten acryl gebruikt in een doek met een afbeelding van een kleinkind…
      Een aantal lijnen lopen niet goed, hoe krijg ik blauw weer weg/ wit?
      Zodat ik de lijn kan herstellen?

    1. Hallo Annemiek,

      Hieronder vind je meer informatie over het mengen van verschillende huidskleuren:

      – Burnt umber + Cadmium citroengeel (een frisse en koele huidskleur)
      – Burnt umber + Kraplak donker (rood met veel wit, geeft een roze en tevens lichte huidskleur)
      – Kraplak donker + Cadmium citroengeel (geel/oranje huidskleur)
      – Kraplak donker + Cadmium citroengeel + Ultramarine (warme, wat donkere kleur)

      Hopende je hierbij te hebben geholpen.

      Met vriendelijke groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

  5. Hoi,

    Ik heb zojuist blauw en rood met elkaar gemengd en een mooie kleur paars gekregen, maar nu heb ik met deze kleur geverfd en bepaalde delen kleuren helemaal zwart op. Wat kan ik hier aan doen?

    Mvg,

    Joost

    1. Dag Joost,

      Dit heeft onder andere met de achtergrond te maken. Wanneer de achtergrond een lichte kleur is, dan is hier al veel minder sprake van. Je zou deze gedeelten kunnen overschilderen met een lichtere kleur paars, dus de huidige kleur paars mengen met wit.

      Succes!

      Mvg,

      Team Acrylverfschilder.nl

    1. Dag Marijke,

      Bordeaux rood: licht rood met zwart mengen (ook wel diep rood genoemd). Verstandig om veel te experimenteren met verschillende kleuren rood.

      Succes

      Mvg,

      Team Acrylverfschilder.nl

  6. hallo ik heb veel last van reuma in handen en schouders is er een andere manier om acrylverf met een stokje te mengen heeft u ook ervaring met kleine boortol met een stukje omgebogen draadje

    1. Hallo Wil,

      Ik heb helaas zelf nooit zoiets geprobeerd, maar misschien (wat me zo te binnen schiet) kun je dit wel gebruiken:
      Elektrische tandenborstel met draai- of trillende kop (misschien snelheid instelbaar anders gaat het te wild)

      Veel succes en mocht jezelf wat handigs hebben bedacht laat het weten!

      Groet,

      Team Acrylverfschilder.nl

      1. Ik zoek heel licht grijs, heb Crimson rood en ultramarijn blauw en tipje geel dat mengen. Ik krijg geen mooi licht grijs. Heb er wat wit bij gedaan maar blijft lastig. Heb je nog andere mogelijkheden.?

        1. Dag Anna,

          Er zijn diverse mogelijkheden om grijs te krijgen. Jij hebt de primaire kleuren gebruikt (rood, blauw en geel), dit is ook mogelijk met twee complementaire: groen, oranje en paars. Echter is het verstandig om eerst gewoon zwart en wit te mengen, voor heel licht grijs dus meer wit gebruiken.

          Succes!

          Mvg,

          Team Acrylverfschilder.nl

  7. Kan ik de kleuren gebrande omber en van Dijck bruin zelf mengen uit andere kleuren? En welke kleuren moet ik daar dan voor gebruiken? Bij voorbaat dank.

  8. Hallo,
    Ik ben aan het stippen met acrylverf, in het midden ben ik begonnen met rood, daarna donker oranje, en steeds wat lichter naar geel. De laatste rand is zalmkleurig. Nu is mijn vraag; met welke kleur kan ik nu het beste verder gaan.

  9. Hallo , ik heb helemaal geen ervaring met acrylverf , heb tubes gekocht in de axtion ! kan ik ermee iets doen ? zachte kleuren mengen bv ?

  10. Hallo, ik heb weleens gehoord dat je twee kleuren rood, twee kleuren blauw en twee kleuren geel nodig hebt. Dus een rood om oranje te maken en een rood om paars te maken, een geel voor oranje en voor groen en een blauw voor groen en een voor paars.
    Welke kleuren rood, geel en blauw zijn dat? Alvast dank!

  11. Beste, ik wil mijn buitenmuur okergeel/Sahara schilderen. De basis is wit die eenvoudig verkrijgen zijn in grote emmers . Welke kleuren moet ik toevoegen om een emmer wit om te toveren tot okergeel/Sahara ? Ik roer het verder met een boormachine met mixer .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *