Waarde van een schilderij bepalen?

Waarde schilderij bepalen
Waarde schilderij bepalen
De waarde bepalen van ouderwetse schilderijen is niet eenvoudig, waardoor er naar meerdere factoren wordt gekeken.

Waarde schilderij bepalen? Wanneer je een mooi schilderij in bezit hebt, absoluut wanneer je niet zeker bent van de origine van het kunstwerk, wil je graag weten wat nu de precieze waarde van het schilderij is. Er zijn een aantal factoren die je een indicatie kunnen geven van de uiteindelijke waarde van het schilderij. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om de waarde van een schilderij te laten bepalen door een expert op dit gebied. Hieronder wordt dieper ingegaan op de factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde van een schilderij.

Waarde schilderij bepalen: welke factoren spelen een rol?

Meerdere elementen hebben een invloed op de uiteindelijke waarde die bepaald zal worden. Hieronder een overzicht:

 • De schilder of kunstenaar: wanneer een grote naam het schilderij gemaakt heeft, is het logisch dat de waarde ervan aanzienlijk zal stijgen. Hoe bekender de schilder, hoe hoger de waarde van het schilderij. De invloed hiervan moet niet onderschat worden. Zelfs wanneer het schilderij in kwestie aantoonbaar één van de mindere werken van de schilder is, is het dankzij de naamsbekendheid van een schilder nog steeds meer waard dan een mooi schilderij van een mindere bekende naam.
 • Omvang: normaliter geldt dat hoe groter het schilderij is, hoe hoger de waarde van het schilderij zal zijn. Echter gaat dit niet altijd op. Immers zijn te grote schilderijen niet aantrekkelijk voor particulieren, omdat deze moeilijk een plek te geven zijn in bijvoorbeeld de eigen woning. In dat geval heeft de grootte een negatieve invloed op de uiteindelijke waarde.
 • Gehanteerde techniek: niet elk schilderij wordt met dezelfde techniek gemaakt. Wanneer een speciale techniek gebruikt werd bij het vervaardigen van het kunstwerk, zal dit een positief effect hebben op de waarde.
 • Algehele kwaliteit: alhoewel eerder werd gesteld dat de naamsbekendheid van een schilder er voor kan zorgen dat een schilderij meer oplevert dan anders, is de algehele kwaliteit van een schilderij wel degelijk van invloed op de uiteindelijke prijs. Hierbij gaat het niet alleen om hoe goed het schilderij is, maar ook om de staat waarin het verkeert. Wanneer er sprake is van veel slijtage zal dit immers restauratiekosten met zich meebrengen. Dit zal de waarde van het schilderij doen dalen.
 • Thema: schilderijen kunnen veel onderwerpen en gebeurtenissen weergeven, van blije tot aan trieste en gruwelijke gebeurtenissen. Dit is wel van invloed op de uiteindelijke waarde, zeker wanneer het schilderij doorverkocht wordt aan een particulier. Immers wil niet iedereen een uiterst grotesk schilderij in de woonkamer hebben hangen.
 • De (kunst)historische waarde: wanneer het kunstwerk overduidelijke een bepaalde stilistische periode representeert, zal dit een positief effect hebben op de waarde die bepaald wordt.
 • Zeldzaam: logischerwijs leveren zeldzame werken meer op.

Bij het bepalen van de waarde van een schilderij kun je zelf aan de slag gaan, maar dit kan ook door een professional uitgevoerd worden. Je kunt rekening houden met de bovengenoemde factoren om alvast een ruwe inschatting te maken van de waarde, maar een taxateur blijft toch de beste persoon om de uiteindelijke waarde te bepalen.

Waarde schilderij bepalen, maar heb je nog bepaalde vragen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter, en wij van Acrylverfschilder.nl zullen je verder helpen.

4 gedachten aan “Waarde van een schilderij bepalen?”

 1. Beste,

  Ik bezit een schilderij van Pantki, graag zou ik willen achterhalen wat de waarde van het schilderij is. Ik heb onderstaand een link toegevoegd met foto’s van het schilderij. Ik heb echt geen idee van de waarde.

  Hulp hierbij zou zeer welkom zijn. Ik hoor graag van u.

  Vriendelijk groetend,

  Tim blijlevens

 2. Waarom is de schilderformule “verdwenen” ?
  Persoonlijk vond ik die handig in gebruik bij een ‘over de duim’ prijsbepaling.

  Bedankt voor uw site, voor mij heel informatief ! Ik was geen acryl-schilder; het ‘wilde’ niet (in vergelijk tot olieverf)
  Maar heb het onlangs met wat restantjes toch geprobeerd, en hoewel nog steeds zeer moeizaam (op aquarelpapier), het resultaat verbaasde me…

 3. Ik bezit een antieke schilderij die weg geworpen werd bij grof vuil.
  Ik zag het en nam het mee naar huis. Het was heel erg bleek en nauwelijks kwam klueren voorschijn.
  Doordat ik van klusjes Art of wel kunst mij inspireerd heb ik die Groot Schilderij zrlf o geknapt. En met goed resultaat. Zelf zit ik me te trueren dat ik de kunstenaar naam ook nog heb geverf. Want was wel een naam op. Het is een Drlft vaas met mooie gekluerde rozen.
  Graag u commentaar wat de kunstenaar zou zijn. En ong wat de waarde?
  Of wel ik een foto kan sturrn hoe het was en joe het nu is.

 4. Ik heb een schilderij van mijn ouders van het laatste avondmaal met handtekening van Krit Castermans 1947 ,graag zou ik willen weten wat de waarde daar van is .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *