Blog

Wat is kunst schilderen?

Kunst schilderenBij kunst schilderen staat de beeldende kunst, welke wordt gecreëerd door een kunstenaar, centraal. Denk hierbij aan het schilderen van bijvoorbeeld een schilderij. Daarnaast kan de ondergrond van het kunstwerk verschillend zijn, zo kun je bijvoorbeeld ook een muurschildering maken. In dit geval wordt de ondergrond ook wel drager genoemd. Over het algemeen is dit een schildersdoek (een linnen canvas), maar kan ook uit de volgende materialen bestaan: steen, metaal, kunststof, karton, papier en hout.

Creatieve schildersboeken vergelijken

Verschillen tussen schilderkunst en tekenen

Het grootste verschil tussen kunst schilderen en tekenen is dat erbij schilderen met een vloeistof wordt gewerkt. In deze vloeistof zijn de pigmentkorrels (de kleuren) opgelost, waardoor je verf krijgt. In dit geval is de textuur (dikte) van iedere verf verschillend, waardoor je diverse effecten kunt creëren tijdens het schilderen.

Daarnaast wordt er tijdens het schilderen met lagen gewerkt en met kleuren, welke meestal tegenstrijdig zijn aan elkaar. Bij tekenen worden er voornamelijk lijnen gemaakt en is het kunstwerk vrijwel meteen dekkend uitgevoerd. Echter blijft het lastig om onderscheid te maken tussen een schildering en tekening. Zo is een penseeltekening bijvoorbeeld twijfelachtig.

In het volgende filmpje vertelt een kunstschilder over zijn hobby en wat schilderkunst precies inhoudt.

Hoe is kunst schilderen ontstaan?

Als we naar de oorsprong kijken van de schilderkunst, dan komen we al gauw terecht bij rotstekeningen. Dit kunnen ook wel de eerste muurschilderingen worden genoemd. Hieronder zullen we nog een aantal andere oude technieken beschrijven:

 • Brandschilderen: techniek voor het maken van glas-in-loodramen, wat je voornamelijk tegenkomt bij kerkgebouwen.
 • Aardewerk schilderen: er zijn diverse namen voor deze manier van schilderen, waaronder majolica en plateel.
 • Metaal schilderen: een voorbeeld hiervan is ‘email’. Hierbij wordt een glasachtige substantie aangebracht op een metalen voorwerp. Met name ter versiering.
 • Miniaturen: deze vind je terug in oude handschriften en zijn eigenlijk kleine geschilderde afbeeldingen.
 • Iconen: worden met name geschilderd op hout en hebben een religieuze achtergrond. Over het algemeen staat er een verhaal/vertelling centraal.
 • Bodypainting: hierbij is het menselijk lichaam de ondergrond van het kunstwerk.
 • Tatoeages: je verwacht het niet, maar ook dit is schilderkunst. In dit geval wordt er inkt gebruikt als verf en is de ondergrond de huid van een mens.
 • Auto schilderen: sommige kunstenaars kiezen ervoor om hun kunstwerk te maken op een auto of ander motorvoertuig.

Welke onderwerpen zijn populair binnen de schilderkunst?

Binnen het kunst schilderen geeft men de voorkeur aan bepaalde onderwerpen (thema’s, generes etc.). Deze onderwerpen worden hieronder kort beschreven. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp, dan raden wij aan om een kijkje te nemen op de uitgebreide pagina (zie kopje ‘Gebruik’ in de menubalk van Acrylverfschilder.nl).

 • Landschap: bij de landschapschilderkunst wordt, zoals de naam al duidelijk maakt, de nadruk gelegd op landschappen. Denk hierbij aan bomen, weides, bergen, rivieren en bossen. Een aantal kenmerken van deze schilderkunst zijn de hemel en de weersgesteldheid.
 • Portret: meestal een eenvoudige schildering van een gezicht. De portretkunst vindt zijn oorsprong in de Romeinse beeldhouwwerken. Bij deze manier van kunst schilderen ligt de nadruk op het realistisch weergeven van een individu.
 • Stilleven: een compositie zonder levende wezens. De voordelen hiervan zijn onder ander dat de kunstenaar zich kan concentreren op de compositie. Hierdoor is het mogelijk om meer met kleur en lichtinval te spelen.
 • Abstract: komt voort uit de moderne kunst, waarbij het onrealistisch weergeven van objecten centraal staat.
 • Stadsgezicht: bij dit onderwerp draait het om een stad, of een bepaald deel van een stad.
 • Marines: de zee staat centraal met daarin soms boten. In sommige gevallen wordt ook een deel van het vaste land meegeschilderd. Denk hierbij aan een haven.
 • Historiestuk: een kunstwerk waarbij een afbeelding van een historisch tafereel is afgebeeld. Over het algemeen een groot schilderij met daarop meerdere figuren.
 • Genrestuk: het dagelijkse leven of de alledaagse omgeving staat centraal.
 • Volksschilderkunst: deze kunst is per land/omgeving verschillend. Hierbij worden de meest normale gebruiksvoorwerpen omgetoverd tot schilderkunst.

Heb je nog vragen over schilderkunst of het kunst schilderen? Laat dan gerust een reactie achter en wij van Acrylverfschilder.nl helpen je graag verder.

Schilderij ophangen tips

schilderij ophangen
Een schilderij ophangen kan op diverse manieren. In dit geval horizontaal en verticaal, en hoog en laag.

Schilderij ophangen? Het ophangen van een schilderij is één van de klusjes, die wat risico’s met zich meebrengt. Immers dien je een gat in de muur te boren, een grote beslissing die bijna niet meer om te draaien is. Daarom is het van belang vooraf alles goed in kaart te brengen, zodat je zeker weet dat je het schilderij niet alleen op de juiste positie ophangt maar dat je tevens het risico op fouten minimaliseert. Immers zou het zonde zijn als er per ongeluk schade aan de muur ontstaat, of dat het schilderij toch niet hoog genoeg hangt. Hieronder een aantal tips zodat het ophangen van jouw schilderij een stuk gemakkelijker zal verlopen.

Inhoudsopgave

Schilderij ophangen tips

Hieronder worden 4 tips gegevens over hoe je een schilderij het beste kunt ophangen en waarmee je rekening zou moeten houden. Bekijk nu de schilderij ophangen tips.

Tip 1: denk goed na hoe je het schilderij wilt ophangen

Een veel voorkomende fout is dat mensen als een kip zonder kop hun schilderij ophangen. Willekeurig wordt een punt gekozen, waarna snel een gat wordt gemaakt. Door deze haast kunnen er fout in het proces sluipen, wat een negatief effect kan hebben op het eindresultaat. Bekijk het soort muur wat je hebt, zodat je een plak van aanpak hebt en niet willekeurig iets doet. Daarnaast is het van belang om vooraf al een goede positie uit te kiezen, zodat het schilderij niet te hoog of te laag opgehangen wordt.

Tip 2: bekijk het geheel vanuit alle hoeken

De tweede tip borduurt voort op het werk van de eerste tip. Niet alleen moet er naar positie gekeken worden bij het ophangen van een schilderij, maar ook zaken als symmetrie (hangt het schilderij wel goed in het midden, hoe past het tussen eventuele andere schilderijen of foto’s die al aan de muur hangen, hoe past het schilderij bij de meubels) en de lichtinval. Niet alleen het natuurlijke licht, maar ook de uitlichting aan de hand van bijvoorbeeld spotjes is van invloed op hoe het schilderij tot zijn recht komt.

Tip 3: let ook op de lijst

Je hebt de positie bepaald en alle factoren zijn gunstig. Voordat je begint met het ophangen van een schilderij, is het tevens belangrijk dat de lijst van het schilderij ook past bij het geheel. Daarmee wordt niet alleen het schilderij zelf bedoeld, maar de lijst moet tevens aansluiten op de kleuren van de andere lijsten (van schilderijen of foto’s) en de kleuren van het meubilair dat in de desbetreffende kamer te vinden is. Wanneer je hier over twijfelt, kan de hulp van een professional zoals bijvoorbeeld een lijstenmaker ingeschakeld worden.

In het volgende filmpje wordt precies weergegeven hoe je lijsten in een rechte lijn kunt ophangen.

Tip 4: meerdere ophangsystemen zijn mogelijk

Wanneer de voorbereidingen uitgevoerd zijn en alles is bepaald, kan er overgegaan worden tot een besluit over de manier waarop het schilderij daadwerkelijk opgehangen wordt. Hier zijn meerdere methoden voor. Natuurlijk is er de ouderwetse spijker in de muur, maar ook een rail over de breedte van de muur is een optie. Deze stelt je in staat om zowel de hoogte als de breedte te verstellen, zodat het schilderij altijd nog een tikkeltje verplaatst kan worden. Perlondraad of een haak in het plafond is ook een mogelijkheid. Extra tip: let bij het ophangen aan de muur op dat het schilderij zo dicht mogelijk tegen de muur zit voor het beste resultaat.

Een schilderij ophangen, maar heb je nog vragen? Dan mag je deze gerust stellen in een reactie. Bekijk ook onze blog over: hoe bepaal ik de waarde van een schilderij?

Wat is een workshop schilderen?

Workshop schilderen
Schildersmaterialen, welke tijdens een workshop schilderen worden gebruikt.

Workshop schilderen volgen? Om een schilderworkshop tot in detail te beschrijven is lastig. Het aanbod is namelijk erg breed. Je kan een workshop schilderen het beste omschrijven als een cursus. In bijvoorbeeld een workshop ‘schilderij maken’ leer je de technieken van de schilder. Hier heb je vaak een dagdeel voor nodig. Afhankelijk van de geboekte schilderworkshop ga je je specialiseren. Je zou je techniek kunnen verfijnen als je al een geoefend schilder bent. Of juist een totaal nieuwe techniek kunnen leren. Maar gelukkig is er ook genoeg aanbod voor beginnende schilders.

Vaak wordt een workshop schilderen op locatie gegeven. Maar ook zonder te reizen kan je een workshop schilderen volgen. Denk bijvoorbeeld aan de Gary Jenkins series. Gary Jenkins heeft voorheen heel geïnteresseerd Nederland en België leren schilderen in de kijker zijn eigen huiskamer. Door het gebruik van acrylverf en de duidelijke uitleg was dit een fijn instapniveau voor beginnende schilders. En ook nu zijn er veel schilders die hun kunsten online in stappen laten zien. Social media maakt dit soort schilderlessen tegenwoordig makkelijk toegankelijk.

köpa kamagra oral jelly

Inhoudsopgave

In een groep of individueel?

Een workshop ‘schilderij maken op locatie’ is vaak zowel individueel als in een groep mogelijk. Dit is vaak afhankelijk van jouw eigen wensen en budget. Beide opties hebben zowel voor- als nadelen. Een schilderworkshop in een groep volgen is een leuke manier om sociale contacten op te doen. Je leert mensen met dezelfde interesses kennen en dit kan erg motiverend werken. Wel moet je rekening houden met het niveau van de groep. Dit kan betekenen dat je soms iets misschien al begrijpt maar toch naar de uitleg moet luisteren.

Individueel heb je het voordeel dat de workshop ‘schilderij maken’ volledig wordt afgestemd op jouw wensen en niveau. Dit betekent dat je vaak sneller door de materie heen gaat en vaak sneller vooruitgang maakt. Wel mis je de inspirerende prikkels die andere schilders met zich mee kunnen brengen. Het werk van andere cursisten kan je namelijk nieuwe inzichten geven waar je zelf nooit op gekomen zou zijn.

Wat leer je bij een workshop schilderen?

Bij een workshop schilderen leer je jezelf op schildergebied te ontwikkelen. Binnen een kort tijdsbestek ontwikkel je nieuwe vaardigheden die de rest van je werk ook zullen beïnvloeden. Het mooie is dat een workshop ‘schilderij maken’ vaak zo gespecialiseerd is dat je precies kan kiezen waarin jij wilt groeien. Tijdens een schilderworkshop is het dus volledig afhankelijk van jouw keuze en niveau wat je gaat leren. Dit maakt het een goede investering om net weer een stapje verder te komen.

In het volgende filmpje krijg je een beter beeld van een workshop intuïtief schilderen. Laat je inspireren en bekijk het filmpje.

Welke schilderworkshop past bij jou?

Gezien je interesse voor acrylverf hebben we goed nieuws. Er zijn namelijk meerdere aanbieders van een acrylverf schilderen workshop. Vaak onderverdeeld in categorieën, zoals bijvoorbeeld: beginners leren schilderen workshop, Cathwren en Gary Jenkins schilderen workshop, stilleven schilderen workshop of dieren schilderen workshop. Het niveau, de schilder, het onderwerp en de materiaalkeuze onderscheiden de workshops van elkaar. Dit zorgt ervoor dat je nooit uitgeleerd bent en er altijd wel een workshop is die bij je past.

Voorbeelden

Er zijn diverse voorbeelden te geven van schilderworkshops. Denk hierbij aan een workshop tekenen en schilderen, waarbij je de basistechnieken leert als kunstenaar. Daarnaast zijn sommige workshops gespecialiseerd in bepaalde thema’s. Zo leer je bij de ene workshop juist abstract schilderen, terwijl de ander zich meer richt op het schilderen van Arabische patronen. Uiteindelijk zal je in beide gevallen alsnog eerst de basistechnieken leren van het acrylverf schilderen.

Een andere leuke manier is het schilderen in een open atelier. Hier komen meerdere kunstenaars, zowel beginners als gevorderden, samen om op eigenwijze een kunstwerk te maken. De voordelen hiervan zijn, dat je kennis en tips met elkaar kunt uitwisselen. Tevens kun je je eigen tempo aanhouden, wat meer rust geeft. Mocht je behoefte hebben aan professionele begeleiding tijdens het schilderen, dan zijn privélessen meer geschikt.

Tenslotte zijn er ook nog schildervakanties. In dit geval ga je met een groep meerdere dagen op vakantie om aan een schilderij te werken. Wil je niet voor een langere tijd bezig zijn met een workshop? Dan is het verstandig om voor een eendaagse cursus te kiezen, welke je in sommige gevallen ook gewoon met een eigen groep kunt volgen.

Mocht je vragen of op- en aanmerkingen hebben? Laat het ons dan weten in een reactie. En mocht je op zoek zijn naar meer informatie? Bekijk dan eens deze website.

Waarde van een schilderij bepalen?

Waarde schilderij bepalen
De waarde bepalen van ouderwetse schilderijen is niet eenvoudig, waardoor er naar meerdere factoren wordt gekeken.

Waarde schilderij bepalen? Wanneer je een mooi schilderij in bezit hebt, absoluut wanneer je niet zeker bent van de origine van het kunstwerk, wil je graag weten wat nu de precieze waarde van het schilderij is. Er zijn een aantal factoren die je een indicatie kunnen geven van de uiteindelijke waarde van het schilderij. Daarnaast is het natuurlijk altijd mogelijk om de waarde van een schilderij te laten bepalen door een expert op dit gebied. Hieronder wordt dieper ingegaan op de factoren die een rol spelen bij het bepalen van de waarde van een schilderij.

Waarde schilderij bepalen: welke factoren spelen een rol?

Meerdere elementen hebben een invloed op de uiteindelijke waarde die bepaald zal worden. Hieronder een overzicht:

 • De schilder of kunstenaar: wanneer een grote naam het schilderij gemaakt heeft, is het logisch dat de waarde ervan aanzienlijk zal stijgen. Hoe bekender de schilder, hoe hoger de waarde van het schilderij. De invloed hiervan moet niet onderschat worden. Zelfs wanneer het schilderij in kwestie aantoonbaar één van de mindere werken van de schilder is, is het dankzij de naamsbekendheid van een schilder nog steeds meer waard dan een mooi schilderij van een mindere bekende naam.
 • Omvang: normaliter geldt dat hoe groter het schilderij is, hoe hoger de waarde van het schilderij zal zijn. Echter gaat dit niet altijd op. Immers zijn te grote schilderijen niet aantrekkelijk voor particulieren, omdat deze moeilijk een plek te geven zijn in bijvoorbeeld de eigen woning. In dat geval heeft de grootte een negatieve invloed op de uiteindelijke waarde.
 • Gehanteerde techniek: niet elk schilderij wordt met dezelfde techniek gemaakt. Wanneer een speciale techniek gebruikt werd bij het vervaardigen van het kunstwerk, zal dit een positief effect hebben op de waarde.
 • Algehele kwaliteit: alhoewel eerder werd gesteld dat de naamsbekendheid van een schilder er voor kan zorgen dat een schilderij meer oplevert dan anders, is de algehele kwaliteit van een schilderij wel degelijk van invloed op de uiteindelijke prijs. Hierbij gaat het niet alleen om hoe goed het schilderij is, maar ook om de staat waarin het verkeert. Wanneer er sprake is van veel slijtage zal dit immers restauratiekosten met zich meebrengen. Dit zal de waarde van het schilderij doen dalen.
 • Thema: schilderijen kunnen veel onderwerpen en gebeurtenissen weergeven, van blije tot aan trieste en gruwelijke gebeurtenissen. Dit is wel van invloed op de uiteindelijke waarde, zeker wanneer het schilderij doorverkocht wordt aan een particulier. Immers wil niet iedereen een uiterst grotesk schilderij in de woonkamer hebben hangen.
 • De (kunst)historische waarde: wanneer het kunstwerk overduidelijke een bepaalde stilistische periode representeert, zal dit een positief effect hebben op de waarde die bepaald wordt.
 • Zeldzaam: logischerwijs leveren zeldzame werken meer op.

Bij het bepalen van de waarde van een schilderij kun je zelf aan de slag gaan, maar dit kan ook door een professional uitgevoerd worden. Je kunt rekening houden met de bovengenoemde factoren om alvast een ruwe inschatting te maken van de waarde, maar een taxateur blijft toch de beste persoon om de uiteindelijke waarde te bepalen.

Waarde schilderij bepalen, maar heb je nog bepaalde vragen? Laat dan gerust hieronder een reactie achter, en wij van Acrylverfschilder.nl zullen je verder helpen.

Schilderspakketten

SchilderspakkettenEr zijn diverse schilderspakketten verkrijgbaar. Denk hierbij aan eenvoudige pakketten, zoals het schilderen op nummer met acrylverf pakket. Met behulp van dit pakket is het bijvoorbeeld mogelijk om met een eenvoudige schildertechniek, landschappen en dieren te schilderen. Daarnaast heb je bij dit acrylverf schilderspakket de keuze uit de volgende merken: Ravensburger en Reeves. Dit eenvoudige schilderspakket bestaat in dit geval uit acrylverf op waterbasis, waarmee makkelijk is te schilderen. Dus geschikt voor jong en oud.

Ravensburger schilderspakketten

Inhoudsopgave

Wat is een schilderspakket?

Zoals de naam al aangeeft, gaat het om een pakket met daarin schildersmaterialen. Zo kan een schilderspakket de volgende materialen bevatten: kwasten, penselen, acrylverf, schildersgereedschap (o.a. palet- of schildersmes), mediums en andere schildersbenodigdheden.

Voordelen

Schilderspakketten staan bekend om hun vele voordelen. Bij het kopen van een schilderspakket ben je namelijk in één keer voorzien van alle schildersbenodigdheden. Dit betekent dat je niet het internet of speciaalzaken hoeft af te zoeken voor een tube verf. Nee, je kunt meteen beginnen met schilderen. Daarnaast beschikken deze schilderspakketten over kwalitatief goede materialen, waardoor je de mooiste schilderijen kunt creëren.

Soorten schilderspakketten

Misschien werd het al wel duidelijk, maar er zijn diverse soorten schilderspakketten. Naast de schilderen op nummer pakketten, kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor doe-het-zelf canvas schilderen pakketten. Bij deze pakketten staat meestal een bepaald thema centraal. Denk hierbij aan het schilderen van een landschap, dier, voertuig, woning en ga zo maar door. Ook dit zijn weer eenvoudige en voordelige schilderspakketten. Echter heb je bij de doe-het-zelf canvas schilderen pakketten, wel beschikking over een canvas schildersdoek.

Talens Art Creation acrylverf schilderspakket

Dit pakket is meer vanzelfsprekend, want in dit geval gaat het om een houten kist met daarin diverse tubes acrylverf. In dit geval 10 tubes met een inhoud van 40 ml per stuk (totale inhoud van 400 ml). Welke acrylverf dit precies is? Nou, Van Gogh acrylverf. Deze verf maakt namelijk onderdeel uit van het merk Talens, en staat bekend om zijn kwaliteit. Daarnaast is het schilderspakket van Talens geschikt voor iedereen tussen de 10 en 45 jaar, welke met kwalitatief goede materialen wil werken.

Van Gogh acrylverf schilderspakket

Heb je vragen over schilderspakketten? Laat dan gerust een reactie achter en wij van team Acrylverfschilder.nl helpen je verder.