Acrylverf verdunnen

Acrylverf verdunnenHet verdunnen van acrylverf zorgt ervoor dat je effecten kunt creëren, welke anders niet mogelijk zijn. Zo heeft verdunde acrylverf bijvoorbeeld veel overeenkomsten met aquarelverf (waterverf). Door het acrylverf verdunnen verandert namelijk de kleur en consistentie van de verf. Daarnaast kent het verdunnen van acrylverf ook beperkingen. Als je teveel water gebruikt zal de acrylverf namelijk minder goed hechten. Laat in dit geval gewoon eerst de verf opdrogen voordat je weer verder gaat met schilderen. Ook kun je verdunde acrylverf, in tegenstelling tot aquarelverf, niet meer van het doek verwijderen wanneer deze is opgedroogd.

Vergelijk boeken met acrylverf technieken

Voor het acrylverf verdunnen wordt in de meeste gevallen gewoon water gebruikt, maar soms ook tolueen (komt voor in wasbenzine, terpentine en thinner). Door één van deze middelen te gebruiken zullen de kleuren namelijk weinig tot geen kleurkracht verliezen tijdens het schilderen. Als je de verf met water wil verdunnen is het belangrijk om dit gelijkmatig te doen. Voeg steeds een beetje water toe aan de verf en roer tegelijkertijd. Herhaal dit proces totdat de verf dun genoeg is om te gebruiken. Wanneer je een betere hechting wilt van de acrylverf op het doek is het verstandig om voor tolueen of een ander medium te kiezen. Hierdoor zal de verf ook meer gaan glanzen en bij het mengen de kleuren soepeler overlopen.

Basistechnieken acrylverf verdunnen

Hieronder zijn een aantal basistechnieken beschreven, welke je zullen helpen bij het acrylverf verdunnen. Daarnaast vind je onder aan deze pagina ook nog een handig filmpje.

 1. Acrylverf aanbrengen: breng een kleine hoeveelheid acrylverf aan op je palet. Naast een palet mag je ook gewoon een kom, maatbeker of bordje gebruiken. Als je de acrylverf gaat aanbrengen is het belangrijk om rekening te houden met de droogtijd. Deze is namelijk ongeveer 10 a 30 minuten. Daarnaast is de droogtijd van professionele acrylverf vaak langer, dan die van de wat goedkopere varianten. Begin daarom altijd eerst met weinig acrylverf en voeg nog meer toe als dit nodig is. Zo voorkom je straks dat je teveel acrylverf moet weggooien.
 2. Water toevoegen: als je de acrylverf voorzichtig wilt verdunnen is het verstandig om een penseel te gebruiken, welke je in schoon water doopt. Doe steeds een paar druppels water bij de acrylverf en roer een beetje. Zorg ervoor dat je niet teveel water gebruikt, maar ook niet te weinig. Als je een grotere hoeveelheid acrylverf in één keer wilt verdunnen is het verstandig om een kom/maatbeker te gebruiken. Voeg water toe aan de acrylverf en roer het geheel door elkaar. Zorg ervoor dat je voldoende roert, zodat de acrylverf niet gaat klonteren of dat deze een ongelijke kleur krijgt. Voordat je begint met schilderen is het belangrijk om eerst het overtollige water van je penseel te halen met behulp van keukenpapier of wc papier. Hiermee voorkom je namelijk druipers op je schilderij.
 3. Tolueen of ander medium gebruiken: in plaats van water kun je ook tolueen of een ander medium gebruiken. Hiermee kun je nog gecontroleerder de acrylverf verdunnen en wordt de droogtijd ervan langer. Als je een medium gaat toevoegen doe je dit op basis van de gebruiksaanwijzing, maar over het algemeen wordt een gedoseerde toevoeging aangeraden. Daarnaast is het effect van een medium per verfsoort verschillend, waardoor het verstandig is om eerst met een kleine hoeveelheid acrylverf te experimenteren.
 4. Dichtheid van de verf controleren: maak gebruik van een paletmes en schildersdoek (of andere ondergrond) om de dichtheid van de verf te controleren. Pak je paletmes en smeer de verdunde acrylverf uit over het doek. Wanneer de verf nog steeds te dik is voeg je nog meer water/tolueen toe. Herhaal het proces totdat de dichtheid van de acrylverf naar wens is.
 5. Gesso (primer) toevoegen aan het mengsel: kunstenaars kiezen er vaak voor om de ondergrond van een schilderij eerst van gesso te voorzien, waardoor de acrylverf tijdens het schilderen beter kan hechten. Echter kun je gesso ook als verdunner gebruiken. In dit geval voeg je de gesso toe aan het mengsel en roer je tegelijkertijd door een schoon penseel te gebruiken. Let op! De gesso, welke vaak wit is, maakt de acrylverf lichter van kleur. Daarnaast kan teveel gesso in combinatie met water/tolueen ertoe leiden dat de verf te dun zal worden.

Geharde acrylverf verdunnen

Wil je geharde acrylverf verdunnen? Dan kunnen de volgende stappen je vast en zeker helpen.

 1. Hardheid controleren: is de verf volledig uitgehard? Dan is verdunnen niet meer mogelijk. Daarnaast is het wel mogelijk om nog plakkerige en kneedbare acrylverf te herstellen. De hardheid van de verf meet je door met je vinger, penseel of paletmes in de verf te prikken.
 2. Hardnekkige acrylverf verdunnen: als je erachter bent gekomen dat de verf al behoorlijk is gehard, dan kun je deze soms ook nog verdunnen. In dit geval voeg je water of een andere verdunner aan de verf toe en ga je het geheel roeren met een paletmes. Zorg ervoor dat je voldoende grip hebt, want voor het roeren is behoorlijk wat kracht vereist.
 3. Maak schrapende bewegingen: als de verf bijna is uitgehard kun je nog proberen om met een paletmes schrapende bewegingen te maken. Voeg ook tijdens het schrapen een verdunner aan de verf toe. Als de verf na een paar minuten niet dunner is geworden, dan was deze waarschijnlijk al uitgedroogd.

Tips voor het verdunnen van acrylverf

 • Een verdunner (tolueen of water) kan ook worden gebruikt om de verf op bijvoorbeeld penselen te verdunnen. Hierdoor kun je eenvoudig de acrylverf verwijderen.
 • Als je gebruik maakt van een plastic palet, dan is het verstandig om deze eerst vochtig te maken voordat je de acrylverf gaat aanbrengen. De droogtijd van de acrylverf neemt dan namelijk toe.
 • Een plastic palet is lastig te reinigen wanneer de verf is opgedroogd. In dit geval kun je het beste een verdunner gebruiken als tolueen of alcohol.
 • Wil je een gladdere afwerking van je schilderij? Dan is het verstandig om tijdens het verdunnen voor een textielmedium (in water oplosbaar) te kiezen.
 • Acrylverf, welke niet op waterbasis is, kun je het beste verdunnen met terpentine of alcohol.
 • Maak de hulpmiddelen, welke je tijdens het verdunnen hebt gebruikt goed schoon.

6 gedachten aan “Acrylverf verdunnen”

 1. Goede morgen, ik wil dotpainting gaan proberen maar weet niet welk medium ik hiervoor nodig heb.
  De dots moeten wat dikker op het canvas liggen maar wel mooi uitvloeien. Te vergelijken met m en ms.

 2. Ik een canvas gebruiken voor mijn painting moet er een passe partout omheen maken dat wil ik doen met verf (acryl ) moet ik deze verdunnen met water.
  En waar kan ik de painting evt mee vastplakken op het canvas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *