Schilderij ophangen tips

Tips schilderij ophangen
schilderij ophangen
Een schilderij ophangen kan op diverse manieren. In dit geval horizontaal en verticaal, en hoog en laag.

Schilderij ophangen? Het ophangen van een schilderij is één van de klusjes, die wat risico’s met zich meebrengt. Immers dien je een gat in de muur te boren, een grote beslissing die bijna niet meer om te draaien is. Daarom is het van belang vooraf alles goed in kaart te brengen, zodat je zeker weet dat je het schilderij niet alleen op de juiste positie ophangt maar dat je tevens het risico op fouten minimaliseert. Immers zou het zonde zijn als er per ongeluk schade aan de muur ontstaat, of dat het schilderij toch niet hoog genoeg hangt. Hieronder een aantal tips zodat het ophangen van jouw schilderij een stuk gemakkelijker zal verlopen.

Inhoudsopgave

Schilderij ophangen tips

Hieronder worden 4 tips gegevens over hoe je een schilderij het beste kunt ophangen en waarmee je rekening zou moeten houden. Bekijk nu de schilderij ophangen tips.

Tip 1: denk goed na hoe je het schilderij wilt ophangen

Een veel voorkomende fout is dat mensen als een kip zonder kop hun schilderij ophangen. Willekeurig wordt een punt gekozen, waarna snel een gat wordt gemaakt. Door deze haast kunnen er fout in het proces sluipen, wat een negatief effect kan hebben op het eindresultaat. Bekijk het soort muur wat je hebt, zodat je een plak van aanpak hebt en niet willekeurig iets doet. Daarnaast is het van belang om vooraf al een goede positie uit te kiezen, zodat het schilderij niet te hoog of te laag opgehangen wordt.

Tip 2: bekijk het geheel vanuit alle hoeken

De tweede tip borduurt voort op het werk van de eerste tip. Niet alleen moet er naar positie gekeken worden bij het ophangen van een schilderij, maar ook zaken als symmetrie (hangt het schilderij wel goed in het midden, hoe past het tussen eventuele andere schilderijen of foto’s die al aan de muur hangen, hoe past het schilderij bij de meubels) en de lichtinval. Niet alleen het natuurlijke licht, maar ook de uitlichting aan de hand van bijvoorbeeld spotjes is van invloed op hoe het schilderij tot zijn recht komt.

Tip 3: let ook op de lijst

Je hebt de positie bepaald en alle factoren zijn gunstig. Voordat je begint met het ophangen van een schilderij, is het tevens belangrijk dat de lijst van het schilderij ook past bij het geheel. Daarmee wordt niet alleen het schilderij zelf bedoeld, maar de lijst moet tevens aansluiten op de kleuren van de andere lijsten (van schilderijen of foto’s) en de kleuren van het meubilair dat in de desbetreffende kamer te vinden is. Wanneer je hier over twijfelt, kan de hulp van een professional zoals bijvoorbeeld een lijstenmaker ingeschakeld worden.

In het volgende filmpje wordt precies weergegeven hoe je lijsten in een rechte lijn kunt ophangen.

Tip 4: meerdere ophangsystemen zijn mogelijk

Wanneer de voorbereidingen uitgevoerd zijn en alles is bepaald, kan er overgegaan worden tot een besluit over de manier waarop het schilderij daadwerkelijk opgehangen wordt. Hier zijn meerdere methoden voor. Natuurlijk is er de ouderwetse spijker in de muur, maar ook een rail over de breedte van de muur is een optie. Deze stelt je in staat om zowel de hoogte als de breedte te verstellen, zodat het schilderij altijd nog een tikkeltje verplaatst kan worden. Perlondraad of een haak in het plafond is ook een mogelijkheid. Extra tip: let bij het ophangen aan de muur op dat het schilderij zo dicht mogelijk tegen de muur zit voor het beste resultaat.

Een schilderij ophangen, maar heb je nog vragen? Dan mag je deze gerust stellen in een reactie. Bekijk ook onze blog over: hoe bepaal ik de waarde van een schilderij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *