Wat is kunst schilderen?

Kunst schilderen

Kunst schilderenBij kunst schilderen staat de beeldende kunst, welke wordt gecreëerd door een kunstenaar, centraal. Denk hierbij aan het schilderen van bijvoorbeeld een schilderij. Daarnaast kan de ondergrond van het kunstwerk verschillend zijn, zo kun je bijvoorbeeld ook een muurschildering maken. In dit geval wordt de ondergrond ook wel drager genoemd. Over het algemeen is dit een schildersdoek (een linnen canvas), maar kan ook uit de volgende materialen bestaan: steen, metaal, kunststof, karton, papier en hout.

Creatieve schildersboeken vergelijken

Verschillen tussen schilderkunst en tekenen

Het grootste verschil tussen kunst schilderen en tekenen is dat erbij schilderen met een vloeistof wordt gewerkt. In deze vloeistof zijn de pigmentkorrels (de kleuren) opgelost, waardoor je verf krijgt. In dit geval is de textuur (dikte) van iedere verf verschillend, waardoor je diverse effecten kunt creëren tijdens het schilderen.

Daarnaast wordt er tijdens het schilderen met lagen gewerkt en met kleuren, welke meestal tegenstrijdig zijn aan elkaar. Bij tekenen worden er voornamelijk lijnen gemaakt en is het kunstwerk vrijwel meteen dekkend uitgevoerd. Echter blijft het lastig om onderscheid te maken tussen een schildering en tekening. Zo is een penseeltekening bijvoorbeeld twijfelachtig.

In het volgende filmpje vertelt een kunstschilder over zijn hobby en wat schilderkunst precies inhoudt.

Hoe is kunst schilderen ontstaan?

Als we naar de oorsprong kijken van de schilderkunst, dan komen we al gauw terecht bij rotstekeningen. Dit kunnen ook wel de eerste muurschilderingen worden genoemd. Hieronder zullen we nog een aantal andere oude technieken beschrijven:

 • Brandschilderen: techniek voor het maken van glas-in-loodramen, wat je voornamelijk tegenkomt bij kerkgebouwen.
 • Aardewerk schilderen: er zijn diverse namen voor deze manier van schilderen, waaronder majolica en plateel.
 • Metaal schilderen: een voorbeeld hiervan is ‘email’. Hierbij wordt een glasachtige substantie aangebracht op een metalen voorwerp. Met name ter versiering.
 • Miniaturen: deze vind je terug in oude handschriften en zijn eigenlijk kleine geschilderde afbeeldingen.
 • Iconen: worden met name geschilderd op hout en hebben een religieuze achtergrond. Over het algemeen staat er een verhaal/vertelling centraal.
 • Bodypainting: hierbij is het menselijk lichaam de ondergrond van het kunstwerk.
 • Tatoeages: je verwacht het niet, maar ook dit is schilderkunst. In dit geval wordt er inkt gebruikt als verf en is de ondergrond de huid van een mens.
 • Auto schilderen: sommige kunstenaars kiezen ervoor om hun kunstwerk te maken op een auto of ander motorvoertuig.

Welke onderwerpen zijn populair binnen de schilderkunst?

Binnen het kunst schilderen geeft men de voorkeur aan bepaalde onderwerpen (thema’s, generes etc.). Deze onderwerpen worden hieronder kort beschreven. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp, dan raden wij aan om een kijkje te nemen op de uitgebreide pagina (zie kopje ‘Gebruik’ in de menubalk van Acrylverfschilder.nl).

 • Landschap: bij de landschapschilderkunst wordt, zoals de naam al duidelijk maakt, de nadruk gelegd op landschappen. Denk hierbij aan bomen, weides, bergen, rivieren en bossen. Een aantal kenmerken van deze schilderkunst zijn de hemel en de weersgesteldheid.
 • Portret: meestal een eenvoudige schildering van een gezicht. De portretkunst vindt zijn oorsprong in de Romeinse beeldhouwwerken. Bij deze manier van kunst schilderen ligt de nadruk op het realistisch weergeven van een individu.
 • Stilleven: een compositie zonder levende wezens. De voordelen hiervan zijn onder ander dat de kunstenaar zich kan concentreren op de compositie. Hierdoor is het mogelijk om meer met kleur en lichtinval te spelen.
 • Abstract: komt voort uit de moderne kunst, waarbij het onrealistisch weergeven van objecten centraal staat.
 • Stadsgezicht: bij dit onderwerp draait het om een stad, of een bepaald deel van een stad.
 • Marines: de zee staat centraal met daarin soms boten. In sommige gevallen wordt ook een deel van het vaste land meegeschilderd. Denk hierbij aan een haven.
 • Historiestuk: een kunstwerk waarbij een afbeelding van een historisch tafereel is afgebeeld. Over het algemeen een groot schilderij met daarop meerdere figuren.
 • Genrestuk: het dagelijkse leven of de alledaagse omgeving staat centraal.
 • Volksschilderkunst: deze kunst is per land/omgeving verschillend. Hierbij worden de meest normale gebruiksvoorwerpen omgetoverd tot schilderkunst.

Heb je nog vragen over schilderkunst of het kunst schilderen? Laat dan gerust een reactie achter en wij van Acrylverfschilder.nl helpen je graag verder.

4 gedachten aan “Wat is kunst schilderen?”

 1. Er zijn vele vormen van kunst maar een geschilderd schilderij komt echt tot leven ! Bij IsisArt is er een zeer ruime collectie schilderijen. Bekijk bijvoorbeeld de abstracte schilderijen op IsisArt.nl Elk abstract schilderij is handgeschilderd.

 2. een kunstenaar bepaalt niet of iets kunst is, dat bepaald de kijker, er is
  verschil tussen kunst en zonde van de verf, er is verschil tussen kunst en goed of slecht getekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *