Tips

Acrylverf tipsDe acrylverf tips op deze pagina hebben we onderverdeeld in de volgende vijf categorieën: verdunnen, verwijderen, mengen, technieken en droogtijd. Daarnaast kent elke categorie een eigen pagina met daarop meer informatie over het betreffende onderwerp. Meteen een aantal handige acrylverf tips weten? Bekijk dan eens de 9 tips op deze pagina.
 

Inhoudsopgave

9 acrylverf tips

Hieronder vind je 9 tips, welke je kunnen helpen bij het acrylverf schilderen.
 1. Voorkom opdrogen: gebruik nooit teveel acrylverf, dus niet de hele tube leegknijpen. Daarnaast is het verstandig om met een plastic palet te werken, welke je regelmatig vochtig maakt met een vernevelaar (bv. plantenspuit).
 2. Penselen deppen: wanneer je een penseel in water hebt gedoopt is het verstandig om deze eerst droog te deppen op een stukje keukenpapier of doek. Hiermee voorkom je namelijk dat je tijdens het schilderen druipers krijgt op het schilderij.
 3. Scherpe randen: met behulp van schilderstape kun je scherpe randen creëren. Dit doe je door de tape aan te brengen op het doek en hier vervolgens overheen te schilderen. Daarnaast kun je de tape gewoon verwijderen zonder dat het schilderij zal beschadigen.
 4. Acrylverf als lijm gebruiken: wanneer je acrylverf in dikke lagen aanbrengt op het doek kun je hier gewoon voorwerpen indrukken.
 5. Maskeervloeistof: je kunt maskeervloeistof gebruiken voor het tijdelijk afdekken van bepaalde lagen van je schilderij. Hierdoor blijven deze lagen beschermd. Wanneer de vloeistof volledig is opgedroogd kun je deze lagen gewoon weer overschilderen.
 6. Spetters maken: tik tegen je kwast aan terwijl er een flinke dot verf op zit. Dit kan een heel leuk effect geven. Het is elke keer anders en elke keer uniek. Het best te gebruiken bij een abstract werk. Maar je kan er natuurlijk ook een sterrennacht mee maken.
 7. Deppen: gebruik bijvoorbeeld een spons of stukje keukenrol (met verschillende patronen) om een leuk effect op je doek te maken. Je kunt dit op geen enkele andere manier dupliceren. Super leuk om een keer te proberen.
 8. Met een paletmes: als je ooit een taart hebt gladgestreken, of “icing” op de taart hebt aangebracht, dan kun je met een paletmes werken met verf. Probeer het maar eens. Het geeft direct een professionele look aan je schilderij.
 9. Laagjes laages laagjes: Geef je schilderij een nieuwe dimensie door laag op laag aan te brengen. Het geeft diepte aan je werk en dat maakt het echt helemaal af.

Acrylverf Verdunnen

Zoals je misschien al weet is acrylverf een verf op waterbasis, waardoor je deze gewoon kunt verdunnen met water. Daarnaast kun je met verdunde acrylverf leuke effecten creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aquarelverf effect. Echter kent het verdunnen van acrylverf ook nadelen. Zo kan bij het gebruik van teveel water de acrylverf te dun worden, waardoor deze minder goed zal hechten op de ondergrond. Het is daarom erg belangrijk om het een en ander te weten over het acrylverf verdunnen. Wil je meer lezen over het verdunnen van acrylverf? Klik dan op de groene knop.

Acrylverf verdunnen

Acrylverf Verwijderen

Het verwijderen van acrylverf kan soms best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een paar handige tips om het een stuk eenvoudiger te maken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je de acrylverf het beste kunt verwijderen als deze nog nat is. Echter is het ook gewoon mogelijk om opgedroogde acrylverf te verwijderen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Acrylverf verwijderen

Acrylverf Mengen

Het mengen van acrylverf (oftewel het kleuren mengen) wordt vaak onderschat. Zo is het acrylverf mengen in de praktijk vaak anders, dan hoe dit in de theorie staat beschreven. Daarom is het verstandig om enige basiskennis op te doen. Daarnaast kun je met het kleuren mengen leuke effecten creëren, welke je kunstwerk nog levendiger zullen maken. Dit is dan ook gelijk de reden waarom het mengen van kleuren een belangrijk onderdeel is van het schilderproces.

Acrylverf mengen

Acrylverf Technieken

In tegenstelling tot andere verfsoorten kent acrylverf bijna geen technische beperkingen. Dit betekent dat je met acrylverf ontzettend veel verschillende technieken kunt toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf mengen met andere materialen en deze op bijna alle ondergronden gebruiken. Daarnaast kun je met behulp van de acrylverf technieken andere verfsoorten (bv. olieverf of aquarelverf) nabootsen.

Acrylverf technieken

Droogtijd Acrylverf

Acrylverf is één van de weinige verfsoorten met een zeer korte droogtijd. Toch kent deze droogtijd zowel zijn voor- en nadelen. Zo hoef je bijvoorbeeld tijdens het schilderen niet steeds te wachten als je een nieuwe laag wilt aanbrengen. Daarnaast zal de acrylverf op je palet ook snel opdrogen, waardoor deze op een gegeven moment onbruikbaar zal worden. Gelukkig kun je de droogtijd gewoon vertragen met een paar handige tips.

Droogtijd acrylverf

15 gedachten aan “Tips”

 1. Ontzettend bedankt voor deze nuttige informatie! Meestal kunnen een paar eenvoudige tips al een groot verschil maken. Ga deze dan ook zeker toepassen.

  Veel succes met jullie website!

  Mvg,

  Corie

  1. Dag,

   Met de primaire kleuren: blauw, geel en rood. Meng deze kleuren totdat je een mooie kleur bruin krijgt. De juiste kleur verkrijg je, door bijvoorbeeld meer blauw of geel te gebruiken.

   Op deze pagina lees je hier meer over.

   Succes met mengen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 2. Ik zou het handig vinden om met maskeervloeistof delen van een acryl-schilderij af te dekken.
  Het wordt me in alle schilderwinkels ontraden; het werkt alleen met aquarel…het zou de verf lostrekken bij het verwijderen.
  Begrijp ik het goed dat in tip 5 bedoeld wordt dat je over dat rubberspul kunt verven? Maar mijn idee was juist af te schermen wat al gedaan is.

 3. Goede site met veel info. Ik ben modelbouwer en bezig m,et het bouwen van plastic huizen voor buiten. Kan ik hiervoor Acrylverf gebruiken? Zo ja, moet er dan nog een beschermende laag overheen?

 4. Mijn aangemaakte acrylverf gebruik ik op een plastic wegwerpbordje (sorry, niet milieu vriendelijk) en wil ik het bewaren, een paar druppels water erop, ander plastic bordje afdekken. Gaat zo dagen mee….

 5. Super handige tips en trics bedankt! Voor het gieten met acrylverf op een beeld krijg ik af en toe tijdens het drogen last van druppels. Hoe kan je deze het beste weghalen? Als het nat is kan het nog makkelijk weggeveegd worden maar zodra de 1e laag al wat droger is en de ondergrond nog niet dan is het lastig om dit te corrigeren. Ik hoor graag uw reactie. Mvg

 6. Ik haal regelmatig een pot haarmasker van nl bekendste drogist. Eenmaal leeg is de plastic sticker er makkelijk af te halen en blijft een blanko turquase pot over. Daarna gebruik ik ze o.a. voor m’n gemengde verf, sluit luchtdicht af met schroefdeksel. Ook de kleine plastic potjes met drop/salmiak van die drogist eigen merk zijn goed bruikbaar als de snoepjes op zijn. Doorzichtig met zwart schroefdeksel, ik heb zo al heel wat mengpotjes staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *