Acrylverf tipsDe acrylverf tips op deze pagina hebben we onderverdeeld in de volgende vijf categorieën: verdunnen, verwijderen, mengen, technieken en droogtijd. Daarnaast kent elke categorie een eigen pagina met daarop meer informatie over het betreffende onderwerp. Meteen een aantal handige acrylverf tips weten? Bekijk dan eens de 5 tips onderaan deze pagina.
Verdunnen

Zoals je misschien al weet is acrylverf een verf op waterbasis, waardoor je deze gewoon kunt verdunnen met water. Daarnaast kun je met verdunde acrylverf leuke effecten creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aquarelverf effect. Echter kent het verdunnen van acrylverf ook nadelen. Zo kan bij het gebruik van teveel water de acrylverf te dun worden, waardoor deze minder goed zal hechten op de ondergrond. Het is daarom erg belangrijk om het een en ander te weten over het acrylverf verdunnen.

Meer informatie

Verwijderen

Het verwijderen van acrylverf kan soms best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er een paar handige tips om het een stuk eenvoudiger te maken. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je de acrylverf het beste kunt verwijderen als deze nog nat is. Echter is het ook gewoon mogelijk om opgedroogde acrylverf te verwijderen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

Meer informatie

Mengen

Het mengen van acrylverf (oftewel het kleuren mengen) wordt vaak onderschat. Zo is het acrylverf mengen in de praktijk vaak anders, dan hoe dit in de theorie staat beschreven. Daarom is het verstandig om enige basiskennis op te doen. Daarnaast kun je met het kleuren mengen leuke effecten creëren, welke je kunstwerk nog levendiger zullen maken. Dit is dan ook gelijk de reden waarom het mengen van kleuren een belangrijk onderdeel is van het schilderproces.

Meer informatie

Technieken

In tegenstelling tot andere verfsoorten kent acrylverf bijna geen technische beperkingen. Dit betekent dat je met acrylverf ontzettend veel verschillende technieken kunt toepassen. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf mengen met andere materialen en deze op bijna alle ondergronden gebruiken. Daarnaast kun je met behulp van de acrylverf technieken andere verfsoorten (bv. olieverf of aquarelverf) nabootsen.

Meer informatie

Droogtijd

Acrylverf is één van de weinige verfsoorten met een zeer korte droogtijd. Toch kent deze droogtijd zowel zijn voor- en nadelen. Zo hoef je bijvoorbeeld tijdens het schilderen niet steeds te wachten als je een nieuwe laag wilt aanbrengen. Daarnaast zal de acrylverf op je palet ook snel opdrogen, waardoor deze op een gegeven moment onbruikbaar zal worden. Gelukkig kun je de droogtijd gewoon vertragen met een paar handige tips.

Meer informatie

5 acrylverf tips

Hieronder vind je 5 tips, welke je kunnen helpen bij het acrylverf schilderen.
 1. Voorkom opdrogen: gebruik nooit teveel acrylverf, dus niet de hele tube leegknijpen. Daarnaast is het verstandig om met een plastic palet te werken, welke je regelmatig vochtig maakt met een vernevelaar (bv. plantenspuit).
 2. Penselen deppen: wanneer je een penseel in water hebt gedoopt is het verstandig om deze eerst droog te deppen op een stukje keukenpapier of doek. Hiermee voorkom je namelijk dat je tijdens het schilderen druipers krijgt op het schilderij.
 3. Scherpe randen: met behulp van schilderstape kun je scherpe randen creëren. Dit doe je door de tape aan te brengen op het doek en hier vervolgens overheen te schilderen. Daarnaast kun je de tape gewoon verwijderen zonder dat het schilderij zal beschadigen.
 4. Acrylverf als lijm gebruiken: wanneer je acrylverf in dikke lagen aanbrengt op het doek kun je hier gewoon voorwerpen indrukken.
 5. Maskeervloeistof: je kunt maskeervloeistof gebruiken voor het tijdelijk afdekken van bepaalde lagen van je schilderij. Hierdoor blijven deze lagen beschermd. Wanneer de vloeistof volledig is opgedroogd kun je deze lagen gewoon weer overschilderen.
Tips
3.1 (61.11%) 36 votes

4 gedachten over “Tips

 1. Ontzettend bedankt voor deze nuttige informatie! Meestal kunnen een paar eenvoudige tips al een groot verschil maken. Ga deze dan ook zeker toepassen.

  Veel succes met jullie website!

  Mvg,

  Corie

  1. Dag,

   Met de primaire kleuren: blauw, geel en rood. Meng deze kleuren totdat je een mooie kleur bruin krijgt. De juiste kleur verkrijg je, door bijvoorbeeld meer blauw of geel te gebruiken.

   Op deze pagina lees je hier meer over.

   Succes met mengen!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *