Acrylverf verwijderen

Voor jong en oud is het schilderen met acrylverf een leuke bezigheid. Druk en ijverig aan het werk en dan plotseling…helaas! Daar gaat je mouw door de acrylverf heen. Tja, hoe kun je die acrylverf verwijderen? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je acrylverf het beste kunt verwijderen wanneer deze nog nat is. Daarnaast is het ook gewoon mogelijk om opgedroogde acrylverf te verwijderen. Weten hoe je dit aanpakt? Lees dan snel verder en leer verschillende methodes om acrylverf uit verschillende materialen te kunnen verwijderen.

Vergelijk boeken van acrylverf technieken

 

Acrylverf verwijderen tips en adviezen

Inhoudsopgave

Benodigdheden

Voor het acrylverf verwijderen heb je een aantal hulpmiddelen nodig. In de opsomming hieronder worden een aantal van deze middelen beschreven. Echter is het niet zo dat je alle onderstaande middelen nog hebt. Voor een bepaalde methode heb je namelijk maar een aantal middelen nodig waarmee je de acrylverf al kunt verwijderen.

Middeltjes om acrylverf te verwijderen

 • Water
 • Witte azijn
 • Zout
 • Wasmiddel
 • Groene zeep
 • Nagellakremover
 • Ammoniak
 • Kom
 • Spons
 • Ovenreiniger
 • Wasmachine
 • Natte stoom vacuüm

 

Hoe acrylverf verwijderen?

Het is belangrijk om te weten dat het verwijderen van acrylverf per ondergrond verschillend kan zijn. Het acrylverf verwijderen van hout gaat bijvoorbeeld heel anders dan acrylverf verwijderen uit kleding. Daarom lees je hieronder een aantal mogelijkheden om acrylverf te verwijderen.

Hout

Om acrylverf te verwijderen van hout gebruik je een natte doek. Met deze natte doek probeer je zoveel mogelijk acrylverf te verwijderen. Als je dit hebt gedaan kun je water en zeep gebruiken om zachtjes de overtollige acrylverf weg te schrobben.

Blijf je de acrylverf toch nog zien? Dan heb je nog de mogelijkheid om de verf zoveel mogelijk met je nagels weg te krabben. Let er wel op dat je de laklaag van het hout niet beschadigt. Het kan ook zo zijn dat de verf tussen de naden van het hout is gelopen. In dit geval kun je met een watje en wat nagellakremover voorzichtig op de verfplek dippen. In de meeste gevallen zullen de bovenstaande manieren het gewenste effect opleveren.

Kleding

Acrylverf verwijderen uit een kledingstuk kan door middel van groene zeep. Leg het met acrylverf besmeurde kledingstuk in een onverdunde vloeibare groene zeep en laat het een nacht weken. Daarna kun je het kledingstuk met heet water uitspoelen. In bijna alle gevallen zal de acrylverf volledig verdwenen zijn.

Giet isopropylalcohol (IPA) over de acrylverf vlek, zodat deze volledig doorweekt is. Isopropylalcohol is online verkrijgbaar of in een apotheek/drogisterij. Als je dit hebt gedaan gebruik je je nagel (muntje, stokje of ander voorwerp) om zoveel mogelijk verf weg te krabben.

Het is ook mogelijk om de acrylverf vlek te verwijderen met ammoniak of azijn. Week eerst het kledingstuk in een bak met water. Tegelijkertijd meng je in een andere kom 250 ml ammoniak, 250 ml witte azijn en een handjevol zout door elkaar. Het natte kledingstuk wring je uit en behandel je met een pluisvrij doekje, welke je eerst in het mengsel van ammoniak en azijn hebt gedompeld. Dompel het doekje tijdens het schrobben steeds weer opnieuw in het mengsel en schrob net zolang totdat de verfvlek is verdwenen.

Ook kun je acrylverf uit kleding verwijderen met warm water en wasmiddel. Dompel eerst een sponsje of doekje (pluisvrij) in een bak met water en wasmiddel. Vervolgens dep je het sponsje/doekje op de verfvlek (niet wrijven) en probeer zoveel mogelijk acrylverf te verwijderen.

Bij de bovengenoemde manieren van acrylverf verwijderen kun je het proces herhalen, maar het effect zal dan wel steeds kleiner worden. Als je één van de bovenstaande manieren hebt toegepast was je het kledingstuk uit op basis van de wasvoorschriften, welke in het kledingstuk zijn aangegeven (waslabel).

Handen

Er zijn meerdere manieren om acrylverf van je handen te verwijderen. Bijvoorbeeld door vochtige doekjes (billendoekjes) te gebruiken. Deze kun je ook tijdens het verven gebruiken, zodat je voorkomt dat de acrylverf op je handen per ongeluk op het kunstwerk terecht komt.

Een andere manier is het gebruik maken van handreiniger uit de bouwmarkt. Doe in dit geval een klodder handreiniger op je handen en schrobt het vervolgens goed uit. Wanneer de acrylverf volledig is losgelaten kan je je handen gaan afspoelen.

Ook is het mogelijk om groene zeep te gebruiken om je handen snel en eenvoudig schoon te maken. De laatste manier is misschien wat vreemd, maar wel erg effectief. Namelijk koffieprut! Schrob eerst met de koffieprut over de acrylverf op je handen zonder hierbij water te gebruiken. Daarna voeg je handzeep toe en spoel je je handen schoon.

49 gedachten aan “Acrylverf verwijderen”

 1. Ik heb geschilderd met acrylverf, maar de verf is nu opgedroogd en plakt aan het bord vast. Wat moet ik doen om dat eraf te krijgen? Ik heb het geprobeerd met warm water en een spons. Dat werkte wel maar het duurde erg lang. Op zich is dat niet extreem erg maar het opgedroogde verf zit ook in een hoog glas. Daar kan ik met een spons niet bij. Wat kan ik het beste doen?

  1. Beste Rafflesia,

   Bedankt voor je reactie. In dit geval kun je het beste Isopropylalcohol gebruiken, wat een oplosmiddel is voor acrylverf. Daarnaast lukt het waarschijnlijk ook met een verfverdunner als terpentine en een droge doek.

   Bij een volgende keer kun je beste de verf vochtig houden, zodat deze niet volledig opdroogt.

   Hopende je hiermee te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  2. Ik schilder al 20 jaar met acrylverf vanaf borden en uit schaaltjes. Helemaal uit laten drogen. En dan een nacht in water laten weken (water wat je van een afwasje ofzo over hebt is prima). De volgende dag is het meeste gewoon los en valt het er zo af of uit. De rest met een afwasborstel of als het heel vast zit met een mes er achter het er af wippen. Vervolgens afspoelen. Geen andere middelen nodig. Als het bord krasjes heeft oid blijft het daar wel in zitten maar daar heb je de volgende keer geen last van.

  1. Hallo Gemma,

   Bedankt voor je reactie. Acrylverf is een sneldrogende verf, waardoor je deze snel moet verwijderen. Dit kun je gewoon doen met een droge doek.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 2. Een paar dagen geleden kreeg ik van iemand een hand vol penselen, marterhaar, varkenshaar, filament. Deze waren ook gebruikt om met acrylverf te schilderen, ze waren slecht schoongemaakt en dus keihard. Bij gebrek aan groene zeep probeerde ik het met Dasty, uitsluitend verkrijgbaar bij Wibra. Ik heb ze er een kwartiertje in laten staan en ze zijn als nieuw. Met dat spul krijg je zelfs opgedroogde acrylverf uit kleding (ligt wel een beetje aan het materiaal).

 3. Hoi!
  Ik heb een probleem… ik heb geschilderd bij een vriendin op de kamer, en er viel toen een klodder op de tafel. ik zag de klodder pas de volgende morgen, dus is het al een beetje opgedroogd. Ik heb er een beetje van afgekregen, maar ik heb haar beloofd t er helemaal af te krijgen! En dat lukt me niet ik heel veel gepoetst maar krijg t er niet af… wat moet ik doen!?

  1. Hallo Leo,

   Bedankt voor je reactie. Wanneer acrylverf volledig is opgedroogd kun je deze bijna niet meer verwijderen. Je kunt groene zeep (of schuurmiddel etc.), warm water en een schuursponsje proberen. Daarnaast zijn er speciale acryl verdunners (medium), maar weet niet of deze zullen werken. Als het om een houten tafel gaat, dan kun je deze iets opschuren.

   Hopende je hierbij te hebben geholpen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 4. Ik heb met een sneldrogende acryllak mijn velg proberen te verven, maar het ziet er heel lelijk uit. Het is op mijn velg en is uitgelopen op mijn band. Hoe kan ik dit verwijderen?

  Merk: Techno car products uit de Action.

  1. Hallo Talha,

   Waarschijnlijk is het verstandig om eerst een krachtig schoonmaakmiddel te gebruiken, want water werkt in ieder geval niet. Daarnaast kun je voor de band zelf een wat hardere borstel gebruiken, maar voor de velg is dit niet aan te raden. Er kunnen dan namelijk krassen ontstaan. Misschien de velg even loshalen en vervolgens behandelen.

   Mochten anderen nog oplossingen weten, dan horen we dit graag.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Mariska,

   Het is verstandig om eerst gewoon warm water met bijvoorbeeld groene zeep (of andere zeep) te gebruiken. Dit in combinatie met een schuurspons/harde borstel.

   Bij andere verf kun je bijvoorbeeld ook terpentine gebruiken of een ander oplosmiddel. Sterke schoonmaakmiddelen kunnen inderdaad voor verkleuringen zorgen.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 5. Hoe kan ik een witte acrylverf (speciaal voor open hout structuur) verwijderen van een antraciet grijs aluminium kozijn?

  Schilders hebben het geprobeerd weg te vegen maar nu zijn het strepen geworden… en een lelijke waas:-)

  1. Hallo,

   Je zou heet water met een schoonmaakmiddel en een schuurspons (of borstel) kunnen proberen. Echter kunnen hierdoor krassen ontstaan op het aluminium, dus wees voorzichtig. Tevens kun je een verf oplosmiddel gebruiken, zoals bijvoorbeeld terpentine of iets dergelijks, en een droge doek. Dit kan misschien voor verkleuringen zorgen aan je kozijn! Lees je daarom eerst goed in.

   Mocht iemand anders hier ervaring mee hebben, dan horen wij dat natuurlijk graag.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 6. Ik heb op mijn kamer geschilderd met acrylverf het zit op mijn kozijn en op mijn bureau de verf zit er nu 1 dag op help wat moet ik doen om dit er af te krijgen

  1. Hallo Emma,

   Wanneer deze verf volledig is opgedroogd, kun je het bijna niet meer verdunnen. Met name op hout, kozijn en bureau, is dit erg lastig. Verstandig is dan om de verf weg te schrapen met bijvoorbeeld een ijzeren spatel of iets dergelijks. Je loopt dan wel het risico dat er krassen ontstaan. In sommige gevallen kan het dan verstandig zijn om bijvoorbeeld het kozijn van een nieuwe laag verf te voorzien.

   Bij een volgende keer is het daarom verstandig om voorwerpen af te plakken met oude kranten etc. of ergens anders te schilderen (in een schuur bijvoorbeeld).

   Veel succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Beste Masja,

   Bedankt voor je reactie. Acrylverf van glas verwijderen doe je met behulp van de volgende middelen: emmer met warm water, afwasmiddel, doek en een scheermesjes. Maak eerst de verf nat met het water, waarin je het afwasmiddel hebt gedaan. Vervolgens verwijder je de verf door deze weg te schrapen met het scheermesje. Naast deze manier zou je ook een chemisch oplosmiddel kunnen gebruiken, zoals bijvoorbeeld terpentine.

   Let op! Wees voorzichtig, want anders ontstaan er krassen op het glas.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 7. Hoi!
  Mijn dochter heeft met haar nieuwe jurk geverfd met acrylverf.
  Ze heeft behoorlijk wat vlekken gemaakt. Ik wist niet wat voor verf het was en heb hem behandeld met HG voor waterverf en vervolgens gewassen met normaal wasmiddel.
  Inmiddels is hij droog en de vlekken zijn er helaas niet uit.

  Is deze jurk nog te redden?

  1. Hallo Anouk,

   Bedankt voor je reactie. Heb je ook al de tips, zoals beschreven op deze pagina, toegepast? Over het algemeen is acrylverf lastig te verwijderen uit kleding en is de kans groot dat de vlekken zichtbaar blijven. Hopelijk is het alsnog gelukt.

   Bij een volgende keer is het dragen van oude kleding of een schort verstandig.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 8. Hallo,
  mijn kleindochter heeft flink geknoeid tijdens het schilderen met acrylverf op mijn lederen stoel.Helaas te laat gezien en nu is de verf opgedroogd. Is er een manier om de stoel te reinigen?

  1. Hallo,

   Dat is niet fijn, maar lees even het kopje ‘kleding’ waarschijnlijk staat daar alle informatie in die je nodigt hebt! Bijvoorbeeld het gebruiken van groene zeep, maar de makkelijkste manier is om het eerst met een vochtige doek te proberen (niet wrijven, maar dippen anders beschadig je de bank waarschijnlijk).

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 9. Hoi,
  Mijn binnen muren heb ik destijds geverfd met acrylverf. Door de jaren heen 3x verschillende kleuren laag acryl verf gebruikt. Nu wil ik hiervan af, omdat de muren niet voldoende ventileren en ademen. Hoe en met wat kan ik deze lagen verwijderen?
  Het betreft grote oppervlaktes binnenhuis.

  1. Hallo May,

   Zijn de muren van steen? Daarnaast is het in eerste instantie belangrijk om de verpakking van de betreffende verf te lezen, mits je deze nog hebt. Hierop staat namelijk hoe je de verf het beste kunt verwijderen. Een aantal mogelijke oplossingen: verfkrabber, terpentine, thinner en wasbenzine. De muur schuren is ook een optie om oude verflagen te verwijderen.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Dag Sara,

   Een aantal oplossingen:

   – Met warm water douchen en vervolgens proberen het er met een kam uit te krijgen;
   – Een oplosmiddel gebruiken, acrylverf verdunner;
   – Terpentine of was benzine (Let op: kan schadelijk zijn voor je haar);
   – Het haar afknippen 😉

   Hopende dat je een goede oplossing hebt gevonden.

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 10. Wij hadden een spuitbus van de Action met acrylverf. De spuitbus deed het niet. Ik probeerde iets en toen spoot de spuitbus opeens wel. Ons keukenblad zat onder, dat hebben we kunnen verwijderen. Maar een kastdeurtje zit ook onder!! Het is een soort folie wat over het kastdeurtje zit. Keuken is hoogglans wit….. Spuitverf is zwart. Nu zit heel dat deurtje vol met verf. Hele kleine spetters. Maar helemaal vol 🙁 Kan ik dat nog verwijderen en hoe? Mijn man is bezig geweest met heet water, maar het gaat er niet af. En de folie laat los door het wrijven. Help!!! Alvast bedankt!

  1. Dag Isa,

   Dat is niet zo mooi, wanneer acrylverf volledig is opgedroogd, dan kun je het bijna niet meer verwijderen. Alleen door te krabben/schrapen met een mesje, zou je het misschien kunnen verwijderen. Of met sterke oplosmiddelen voor verf…

   Echter raakt het kastdeurtje dan waarschijnlijk wel beschadigd. In dit geval is het verstandig het deurtje los te draaien om deze vervolgens zorgvuldig te behandelen.

   Veel succes!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Dag Maria,

   Is niet aan te raden, wanneer deze verf volledig is opgedroogd, dan is verwijderen bijna niet meer mogelijk. Er bestaat speciale verf, welke geschikt is voor glas.

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 11. Hallo,

  Er is een spuitbus achter in mijn auto open geklapt, en nu zit mijn dashbord, bekleding en een fluwelen jas onder de verf.

  Hoe krijg ik dat weg?

  bij voorbaat dank,

  Bradley

  1. Dag Bradley,

   Dat is niet zo mooi. Als acrylverf volledig is opgedroogd, dan is het bijna niet meer te verwijderen. Zoals op deze pagina duidelijk is gemaakt het volgende:

   Dashboard: proberen de verf weg te krabben, maar pas op met beschadigen. Misschien een chemisch oplosmiddel gebruiken.
   Bekleding: warm water of een oplosmiddel
   Jas: in warm water met groene zeep, en de verf laten weken. En dan vervolgens proberen te verwijderen.

   Succes!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 12. Hallo ik ben gioia,
  Ik heb perongeluk op mijn gloednieuwe witte trui een streepje zwarte acrylverf laten vallen ik heb hem meteen laten weken maar het komt er niet af wat moet ik doen?

  1. Leg het met acrylverf besmeurde kledingstuk in een onverdunde vloeibare groene zeep en laat het een nacht weken. Daarna kun je het kledingstuk met heet water uitspoelen. In bijna alle gevallen zal de acrylverf volledig verdwenen zijn.

 13. Ik hoop dat iemand mij hier mee kan helpen.

  Mijn ex heeft tijdens het hobby-en spatters van zilveren verf op mijn laminaatvloer gekregen. Ik probeerde het te verwijderen met terpentine maar dat deed niets. Ik weet niet wat voor verf het was, in ieder geval voor hobby (gekocht bij de Pipoos hobbywinkel) en niet van een schilderswinkel of een doe het zelf zaak/bouwmarkt. Wat kan ik proberen op mijn laminaat vloer om deze verf te verwijderen? Of hoe kom ik er anders achter wat voor verf dit is?

  Met vriendelijke groet,
  Yvonne de Rooij.

 14. Hallo ik ben romano ik had een bv opdracht met aquarel potloden en town ik er water overheen deed schoot ik uit is er een manier om dit weg te halen?

 15. Hallo, ik hoop dat jullie reageren want mijn vader is niet zo blij met mij, heb zwarte acrylverf op de geverfde muur gekregen en op een witte stoel, welke een soort (nep)leer/lak achtige bekleding heeft. Het is al volledig opgedroogd en water en krabben helpt niet. Hebben jullie een oplossing?

 16. Beste Leden van het Acrylverfteam,

  Mijn dochterje (4 jaar) vindt schilderen leuk. Op de tubes staan chemicalien zoals cadmium etc. Ik zou graag het plastic palet en de mepal beker in de afwasmachine schoonmaken, maar is dat veilig (ivm de chemicalien)? Ik gebruik System 3 van Daler Rowney

 17. Mijn dochter heeft samen met een vriendin met zwarte acrylaat lak van de Action (merk Spectrum geloof ik) op een stenen buitenmuur gespoten…

  Waarmee kan ik ze dit zelf weer van de muur af laten halen?

 18. Hoi, Ik heb een playstation 4 controller met een spuitbus acrylverf geverfd, het is alleen ook op een aantal plekken van de controller gekomen die ik niet wilde verven. Ik heb het al met warm water en zeep geprobeerd, maar dat werkte niet. Hoe haal ik dit er het beste af?

 19. Hoi, mijn kinderen maken hun kwasten e.d. Altijd schoon in onze uitloopgootsteen. Nu zag ik dat er ontzettend veel opgedroogde acrylverf in de gootsteen geplakt zit. Waarmee kan ik dat het best verwijderen? Het zit er al best lang in.

 20. hallo,

  ik heb per ongeluk acryl verf op mijn vloerbedekking gekregen, en het is al helemaal opgedroogd en aangekoekt. hoe kan ik dat het beste eruit krijgen?
  groetjes, Ivana

 21. De vorige bewoner van mijn huis heeft op een gipsplaat op de zolder geschilderd met acryl verf. Ik denk dat het wel bijna 10 laten zijn. Niet de hele gips plaat is beschilderd. Je voelt hoe hobbelig het is wanneer je er overheen veegt. Hoe kan ik dit het beste verwijderen met zo min mogelijk schade aan te brengen aan de plaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *