Intuïtief schilderen

Intuïtief schilderenIntuïtief schilderen is eigenlijk een manier om jezelf beter te leren kennen. Het wordt daarom ook wel een innerlijke reis genoemd waarin je de ware ik ontdekt. Voordat je gaat schilderen is het belangrijk om een soort van verbinding te leggen met je innerlijke persoon. Het luisteren, voelen en volgen kan hierbij helpen. Vervolgens kies je een materiaal (bv. verf) naar keuze en gaat op een intuïtieve manier vorm geven aan jouw innerlijke beleving. Als er meer overgave is zal het volgen van je intuïtie ook steeds beter gaan. Daarnaast zal je soms blokkades tegenkomen, maar ook gewoon meestromen met je innerlijke beleving. Uiteindelijk zal het intuïtief schilderen vreugdevolle resultaten teweegbrengen.

Schilderboeken intuïtief schilderen bekijken

Wat is intuïtief schilderen?

Intuïtief schilderen kan ook wel als een proces gezien worden waarin je loskomt van je denken. Dit betekent onder andere dat je meer rust zult ervaren in het dagelijkse leven, maar ook dat je dichter bij jezelf komt te staan. Daarnaast weerspiegelt een intuïtief schilderij eigenlijk de verlangens, kwaliteiten en blokkades van de schilder. Het schilderproces is daarom ook vaak emotioneel van aard.
Tijdens het schilderen geldt: ‘alles mag niets moet’. Zo hoef je onder andere geen talentvolle schilder te zijn.

Daarnaast mag jezelf bepalen welke materialen je gaat gebruiken. Denk hierbij aan kwasten, penselen, paletmessen, potloden of gewoon je handen. Ook maakt het niet uit wat anderen denken over jouw schilderij, want bij intuïtief schilderen is het resultaat onbelangrijk.

 • Wanneer is een intuïtief schilderij geslaagd?: als de schilder bewust is geworden van zijn gedachten, emoties, oordelen enz.
 • Wat ervaar je tijdens het schilderen?: vaak dingen uit het dagelijks leven, zoals: ongeduld, verwachtingen, het niet kunnen los laten, bang om fouten te maken enz.
 • Wanneer is het intuïtief schilderen iets voor mij?: als je jezelf verder wilt ontwikkelen, wilt experimenteren, ervaringen wilt delen enz.

Intuïtieve schilderlessen

Naast dat jezelf intuïtief kunt schilderen is het ook mogelijk om intuïtieve schilderlessen te volgen. Deze worden vaak aangeboden in de vorm van een cursus of workshop. Bij aanvang van een schilderles krijg je meestal eerst een korte meditatiesessie, waardoor je eenvoudiger verbinding kan leggen met je innerlijke persoon.

Vervolgens heb je de keuze uit verschillende schilderopdrachten waarin het zichtbaar maken van je innerlijke beleving centraal staat. Daarnaast kent elke schilderopdracht vaak zijn eigen thema. Denk hierbij aan relaties, stellen van grenzen en je persoonlijke behoeften. In sommige gevallen wordt een thema gekozen aan de hand van de chakra’s (energiecentra in je lichaam). Deze chakra’s zijn afkomstig uit het Hindoeïsme en kennen allemaal een eigen kleur. Bij het intuïtief schilderen zijn chakra’s met name handig om de betekenis van een gemaakt schilderij beter te kunnen begrijpen.

In het volgende filmpje is goed te zien hoe een intuïtief schilderij tot stand komt:

Tijdens de schilderlessen werk je met verschillende materialen en technieken, welke je creativiteit stimuleren. Zo staat er soms muziek aan of worden er teksten voorgelezen. Wat betreft de materialen wordt er vaak voor papier en acrylverf gekozen. Toch is de materiaalkeuze per persoon verschillend, omdat deze net als het schilderen intuïtief gebeurt.

Wanneer je een schildercursus- of workshop wilt volgen betaal je ongeveer honderd euro voor een hele dag. Dit is inclusief materialen, begeleiding, eten en drinken. Daarnaast krijg je de lessen in groepsverband, maar indien gewenst zijn privélessen vaak ook gewoon mogelijk.

Wat zijn de resultaten?

Het intuïtief schilderen helpt om even helemaal tot rust te komen. Je werk namelijk impulsief zonder je zorgen te maken over het eindresultaat. Daarnaast helpt een intuïtief schilderij bij de ontwikkeling van jouw persoonlijkheid, waardoor je leven vaak meer betekenis krijgt. Hieronder puntsgewijs de resultaten als zowel ervaringen van andere schilders:

 • Bewustwording
 • Bevrijding
 • Rust
 • Zelfvertrouwen
 • Creativiteit ontwikkelen
 • Gevoel van eigenwaarde is vergroot
 • Weer vragen aan mezelf
 • Inspiratie voor het leven
 • Tijd voor jezelf

Staan jouw ervaringen hier niet tussen of heb je vragen? Neem dan gerust contact op!

5 gedachten aan “Intuïtief schilderen”

 1. Mooi verwoord. Gewoon doen dus en niet willen naschilderen. Heerlijk! Zou nog willen toevoegen, dat het vooral ook heel goed helpt, om mijn perfectionistische aard te beteugelen. Het helpt mij loslaten ervan, is mijn eigen ervaring.
  Liefs!

 2. Hallo Allemaal,
  Ik zie dat mijn filmpje gebruikt wordt om te laten zien hoe een intuïtief schilderij ontstaat..
  Mocht je een Intuïtief schilderij gemaakt hebben en je zou het willen delen met meerdere intuïtieve kunstenaars dan ben je welkom op Facebook. Kijk maar eens bij intuïtieve schilderkunst, beheerder van de groep Leonie Zieverink.
  We zien uit naar jou gemaakte kunst! Kleurrijke groet intuïtieve kunstenaars.

 3. Beste docent,

  Worden er nog lessen intuïtief schilderen gegeven? Waar En wanneeer kan ik deze lessen volgen?

  Met vriendelijke groet,

  Ilse Hilbers

 4. Hoi Ilse,

  Rosh biedt hele leuke workshops intuïtief schilderen aan. Ze geeft ook heel leuk les en kan op een heldere en aardse manier uitleggen. http://www.roshartist.com

  Ik zie dat je bericht stamt uit 2020, dus misschien heb je er niks meer aan.

  Succes!

  Groetjes,
  Emina

 5. Ik zou ook graag willen weten waar ik een cursus intui5ief #childeren kan volgen in Nederland. Met name in omgeving van Utrecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *