Paaseieren schilderen

Paaseieren schilderenPaaseieren schilderen met acrylverf is een leuke bezigheid om met Pasen te doen. Eieren verven met anderen is namelijk niet alleen gezellig, maar werkt vaak ook ontspannend. Klaar met schilderen? Dan kan het verstoppen en zoeken van de paaseieren beginnen, wat natuurlijk het allerleukste is.

Heb je nog nooit eerder paaseieren geschilderd? Dan is het verstandig om deze pagina als naslagwerk te gebruiken. Je leert namelijk op verschillende manieren eieren verven. Zo kun je bijvoorbeeld eieren schilderen met acryl- en waterverf, maar ook met een speciale eierverf. Naast verf kun je ook kiezen voor natuurlijke kleurstoffen, waardoor je de eieren gewoon kunt opeten. Meer weten? Lees dan snel verder en leer in een aantal stappen paaseieren schilderen.

Paaseieren schildersetjes vergelijken

 

Inhoudsopgave

Paaseieren schilderen stappenplan

Hieronder zal precies worden uitgelegd hoe je eenvoudig de mooiste paaseieren kunt schilderen.

Benodigdheden

Voor het paaseieren schilderen kun je gebruik maken van het volgende:

 • Eieren: uit de supermarkt of het kippenhok
 • Verf: acryl-, water-, of eierverf
 • Houder: eierverfmolen, eierdop, eierklem, eierdoos of een wc-rolletje
 • Versieringen: waskrijt, elastiekjes, stickers, sponzen, glitters, lintjes en azijn
 • Overige: maatbeker(s), steelpan, zout, water, lepel, penselen, schort en krantenpapier

Voorbereiden

Voor het schilderen kun je het beste gebruik maken van hardgekookte eieren. Leg daarom de eieren in een steelpan met water. Zorg ervoor dat alle eieren onder water staan, voeg wat zout toe (zo voorkom je dat de eieren kapot koken) en zet vervolgens de pan op het vuur. Als het water kookt doe je het vuur omlaag en laat de eieren dan nog voor 10 minuten staan. Haal nu de eieren eruit met een lepel om ze vervolgens onder koud stromend water te houden.

Kun je de eieren vastpakken? Dan is het tijd om ze in de koelkast te zetten. Door de eieren volledig af te koelen blijft de verf straks beter hechten en droogt deze beter op. Voor het koelen kun je gebruik maken van een rek of eierdoos waarin je de eieren doet. Wanneer de eieren volledig afgekoeld zijn kan het schilderen beginnen. Let op! Het is verstandig om je werkplek eerst met krantenpapier of een oud laken te bedekken.

Schilderen

Pak een ei naar keuze en zet deze vervolgens in een houder. Dit mag ook gewoon een ei zijn, welke al in één kleur is geschilderd. Wanneer het ei stevig staat pak je een penseel (met een dunne kwast). Het penseel houd je ongeveer hetzelfde vast als een pen, dus met duim en wijsvinger. Het enigste verschil is dat je een penseel niet aan de onderkant, maar juist in het midden vasthoudt. Het penseel doop je vervolgens in een verf naar keuze. Dit kan zowel water-, acryl of eierverf zijn. Indien je kiest voor waterverf heb je natuurlijk ook een glas/kopje met water nodig.

Wanneer je het penseel in de verf doopt is het belangrijk om deze zachtjes heen en weer te bewegen. Tegelijkertijd draai je het penseel langzaam tussen je vingers, zodat de verf gelijkmatig wordt verdeeld. Indien er klontjes verf op het penseel zitten veeg je deze er zachtjes af door over een palet of bordje te strijken.

Maar wat kun je nou eigenlijk allemaal op een ei schilderen? In principe alles, maar met Pasen is het natuurlijk veel leuker om een kuikentje of paashaas te schilderen. Daarnaast kun je ook gewoon het ei een egale kleur geven of met stippen bedekken. Wanneer je een schildering gaat maken, zoals een kuikentje, begin je met de basisvormen (het kopje, lichaam en de pootjes). Vervolgens geef je de basisvormen een kleur naar keuze. Wanneer je iets wilt corrigeren kun je met keukenpapier op het betreffende gedeelte deppen. Het is in dit geval belangrijk om niet te wrijven, want anders meng je misschien verschillende kleuren door elkaar.

Nu gaan we de details aanbrengen met een vaak wat donkere kleur (bv. zwart). Hiervoor maak je eerst het penseel schoon met water. Let op! Doop het penseel in een glas/kopje water, maar duw niet met de kwast tegen de bodem. Als je het penseel in een andere kleur verf doopt zorg je weer voor een gelijkmatige verdeling door te draaien. Schilder nu de details, zoals de oogjes en het snaveltje. Indien gewenst kun je nog met wit het binnenste van de oogjes schilderen, waardoor je schildering meer dimensie krijgt.

Drogen

Als je een ei hebt geschilderd laat je deze drogen om vervolgens met een ander ei te beginnen. Ook kun je ervoor kiezen om de eieren maar voor de helft te schilderen om deze vervolgens om te draaien. Als je helemaal klaar bent met schilderen laat je alle eieren drogen. Hiervoor kun je gebruik maken van een eierdoosje of –rekje. Het is in dit geval belangrijk dat de pas geverfde eieren zo min mogelijk in contact komen met andere materialen.

Welke manieren zijn er?

Eieren vervenDe meest traditionele manier van eieren verven is door alleen gebruik te maken van een bepaalde verfsoort. Echter is het veel leuker om verf in combinatie met andere materialen te gebruiken. Hieronder zullen een aantal manieren en technieken worden beschreven:

 • Spons: tijdens het eieren verven kun je ook een sponsje gebruiken om leuke effecten te creëren. Pak een ongekleurd of geverfd ei (helemaal opgedroogd) en dep hier vervolgens op met een sponsje, welke in verdunde acrylverf is gedoopt. Het is belangrijk om zachtjes te deppen, zodat het ei een marmerlook krijgt. Daarnaast zorg je ervoor dat je van licht naar donker werkt.
 • Azijn: bij deze manier spetter je druppels azijn over één of meerdere ongekleurde eieren. Hiervoor kun je gebruik maken van een tandenborstel, penseel of maatbeker om de azijn over bepaalde delen van het ei te gieten. Wanneer je nu de eieren gaat schilderen zullen de delen, welke met azijn zijn bedekt, lichter van kleur zijn. Daarnaast is het mogelijk om meerdere kleuren over elkaar heen te gebruiken, maar dan wel maximaal drie om het niet al te rommelig te maken.
 • Waskrijt: het is ook leuk om eerst met een waskrijtje op een ongekleurd ei te tekenen en deze vervolgens onder te dompelen in een verfbadje. Het is namelijk zo dat de vette was de verf afstoot, waardoor alleen de ongetekende delen een kleurtje krijgen.
 • Patronen: door elastiekjes, tape, stickers, kaarsvet of papier te gebruiken kun je verscheidene patronen maken op je ei. Hoe werkt het? Nou, je bindt bijvoorbeeld een aantal elastiekjes om een ei en verft deze vervolgens. Als de verf helemaal is opgedroogd haal je de elastiekjes eraf, waardoor er leuke patronen zullen ontstaan.
 • Eieren uitblazen: door een klein gaatje aan de boven- en onderkant van een rauw ei te prikken kun je deze uitblazen. Voor het uitblazen is het belangrijk dat het binnenste velletje volledig is doorgeprikt. Het is daarom verstandig om voor dit karweitje een naald te gebruiken. Wanneer de eieren zijn doorgeprikt kun je deze gaan uitblazen. Let op! Doe een schort aan, want dit is best smerig werk. Pak een ei en houdt deze boven een bak om vervolgens door één van de gaatjes de inhoud naar buiten te blazen. Alle eieren uitgeblazen? Dan spoel je de eieren goed na met water (doe dit voorzichtig). Natuurlijk gooi je de inhoud van de eieren niet weg, maar maak er bijvoorbeeld roerei van.
 • Natuurlijke kleurstoffen: bekijk onderstaand filmpje en leer paaseieren schilderen met natuurlijke kleurstoffen.

Tips

Bij het paaseieren schilderen kunnen een paar tips vast goed van pas komen. Daarom hieronder een aantal tips, welke het eieren schilderen een stuk eenvoudiger maken.

 • Wil je dat de verf beter dekt? Dan is het verstandig om wat witte verf door een gekleurde verf te mengen.
 • Eieren vallen vaak minder goed op als deze helemaal donker of licht zijn. Daarom is het verstandig om te gaan combineren met zowel donkere en lichte kleuren.
 • Laat je eieren nog beter opvallen door deze te lakken.
 • Door azijn in de verf te gieten zullen de kleuren nog helderder worden.
 • Wanneer je waskrijt of kaarsvet gebruikt moet het ei op kamertemperatuur zijn, zodat het beter blijft plakken.
 • Een uitgeblazen ei ophangen? Doe wat secondelijm bovenop het ei om een lintje te bevestigen.
 • Maak je ei helemaal speciaal door verschillende technieken te combineren.

Waarschuwingen

Wanneer je na het schilderen de paaseieren wilt opeten mogen er geen giftige materialen zijn gebruikt, zoals verf. In dit geval is het belangrijk om alleen gebruik te maken van natuurlijke kleurstoffen. Ook is het belangrijk dat de eieren in de koelkast bewaard zijn, want hardgekookte eieren blijven dan ongeveer vier dagen goed.

Waar komt het eieren schilderen vandaan?

Waarschijnlijk komt het eieren verven van de Perzen, welke rond maart hun eierenfeest vieren. Het is namelijk zo dat men tijdens dit feest elkaar gekleurde en versierde eieren geven. Daarnaast worden er soms ook doosjes gemaakt in de vorm van een ei. De Perzen stoppen in deze doosjes verassingen voor hun vrienden, maar soms ook pesterijtjes voor hun vijanden.

Waarom? Nou, volgens de Perzen bestond er vroeger een goede geest. Uit deze geest ontstonden vervolgens weer twee broers, Ormoezd en Ahriman. Ahriman was altijd jaloers op Ormoezd en pestte hem daarom vaak. Hierdoor besloot de goede geest om Ahriman naar de duisternis te sturen. Toen Ahriman weer terugkwam was hij vol woede en maakte hij boze geesten, welke tegen Ormoezd moesten vechten. Wanneer Ormoezd dit hoorde maakte hij goede geesten en stopte deze in een ei. Ahriman deed dit ook met zijn geesten. Op een gegeven moment waren er zoveel geesten, waardoor de beide eieren braken. De geesten kwamen vrij en verspreidde zich over de aarde.

Waarom eigenlijk eieren? Nou, het ei staat voor nieuw leven en daarom een symbool voor de wederopstanding van Christus. Daarnaast kennen meerdere culturen de traditie om eieren te beschilderen en deze aan anderen cadeau te geven. Ook hanteren sommige landen zeer specifieke manieren van eieren verven.

Opmerkingen of vragen omtrent het paaseieren schilderen? Neem dan gerust contact met ons op.

Eén gedachte over “Paaseieren schilderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *