Beginnen met schilderen

Het belangrijkste aan schilderen is dat je het gewoon moet gaan doen! Oefenen, oefenen, oefenen. Als je goed wil worden dan moet je 1000 uur schilderen 🙂 Klinkt veel hè. Onthoud dat je niet meteen dat mooie stilleven kunt maken. Je kunt niet direct een mooi portret maken.

Inhoudsopgave

Tijd inplannen om te schilderen

Plan elke week minimaal 1 tot 2 uur in om te kunnen schilderen. Als je met iets nieuws begint dan moet je iets anders laten. Je moet je weekplanning aanpassen. Je moet je gedrag aanpassen. En dat is niet eenvoudig. Het beste is om een vast moment per week te prikken. Kies een moment uit waarbij je rust (in huis) hebt om je volledig te concentreren om het schilderen.

Stel realistische doelen

Picasso kon ook niet in één keer meesterwerken maken. Dat duurden jaren en jaren. Verwacht dus ook niet van jezelf dat je meteen een meesterwerk gaat maken. Oefen op je technieken, nog niet op het eindresultaat. Probeer iedere keer net wat beter de techniek toe te passen. Kleuren te mengen. Te schetsen. Etc.

Schaf een verfpakket aan

Om te kunnen schilderen kun je starten met een verfpakket van bijvoorbeeld het merk Amsterdam. Dat is goede kwaliteit verf. Als je start met verven gebruik dan weinig verf. Je kunt altijd meer uit de tube halen maar er terug in stoppen is lastig. In deze set verf zitten de meest gebruikte kleuren. Uiteraard kun je ook nog verf mengen om weer varianten te maken die je nog niet hebt.

In principe kom je met 12 tubes een heel eind. Sluit ze direct af als je klaar bent met verf pakken. Laat ze niet open liggen. Dan blijft de kwaliteit van de verf het beste. Deze verfset koop je voor minder dan 18 Euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de verfset

Schaf penselen aan

In het begin merk je nog niet goed het verschil tussen goed en super goede kwasten.  Maar ook al begin je maar net. Bezuinig er niet op. Het gaat je een hoop frustratie schelen met schilderen. Bij mindere kwaliteit penselen gaan de haartjes sneller krom staan. Verlies je sneller haartjes die je uit je verf moet vissen met je nagel of een pincet. Echt super irritant. Als je je penselen goed onderhoud en goed uitspoelt nadat je klaar bent kun je er echt heel lang mee doen.  Deze set koop je voor minder dan 18 Euro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de penselenset

Koop een canvas doek

Als je gaat schilderen, dan wil je het natuurlijk wel meteen “voor het eggie”. Het moet gewoon meteen op een doek. Deze set is prima om mee te beginnen. Je kunt doeken kopen die 10x zo duur zijn. Maar wij weten nu al… Die eerste doeken gaan er gewoon nog niet zo mooi uit zien. Dus begin hier maar mee om je eerste creaties te schilderen. Als je een paar doeken hebt versleten kan je altijd duurdere kopen die je op kan hangen in de keuken of woonkamer. Deze 3 doeken koop je voor minder dan 8 Euro. Prima prijs.

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk het doek

Een schildersezel

Je kan lopen klooien met dingen achter je doek zetten, vastzetten op andere manier en toch ga je daar spijt van krijgen. Wil je een beetje relax kunnen beginnen met schilderen dan heb je een ezel nodig die je doek goed ondersteunt en waardoor jij precies op de juiste hoogte kunt schilderen. Je wilt geen pijn aan je rug en geen doek dan heel en weer klappert en omvalt als je je penseel er tegenaan zet.

Deze ezel van Reeves voor minder dan 30 Euro is heel geschikt voor schilderen met acryl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk de schildersezel

Ideeën om te schilderen

Als je begint met schilderen wil je natuurlijk leuke ideeën hebben om te schilderen. Wij beginnen hier met een lijst met leuk dingen. Heb jij nog leuke tips? Voeg ze dan toe als reactie!

  • Fruit (Appel, banaan, druiven)
  • De afwas
  • Zonnebril (moeilijker dan het lijkt)
  • Een kast
  • Huisdieren (als ze lang stil kunnen blijven liggen 🙂
  • Bloemen

De makkelijkste dingen om te schilderen zijn vaak de grotere objecten of degene die minder invloed van lichtinval hebben.