Mediums voor acrylverf

Mediums voor acrylverf

Acrylverf mediums gebruikenEr zijn diverse schildersmedia of mediums voor acrylverf op de markt gebracht. Deze mediums zijn in de meeste gevallen opgebouwd uit bindmiddelen (polymeer), in pure vorm of eventueel aangevuld met andere vul- of verdikkingsmiddelen. Maar waarom zijn er eigenlijk acrylverf mediums? Nou, met behulp van deze media is het mogelijk om speciale technieken toe te passen. Denk hierbij aan glaceer- en impastotechnieken.

De voornaamste reden hiervan, is dat een medium ervoor zorgt dat de verhouding tussen de verschillende materialen verandert. Daarnaast is het zelfs zo dat, wanneer je deze media toevoegt aan inkten of aquarelverf, deze dezelfde eigenschappen verkrijgen als die van acrylverf.

Inhoudsopgave

Mogelijkheden acrylverf mediums

Eén van de grootste voordelen van een acrylmedium is dat de kunstenaar, eenvoudig de textuur van de acrylverf kan wijzigen. Een bekend merk, welke media verkoopt, is Liquitex. Bij dit merk heb je de keuze uit wel 32 verschillende soorten. Denk hierbij aan gel mediums, effectmediums, textuur gels en vloeibare mediums.

Liquitex mediums vergelijken

Water of medium?

Maar waarom niet gewoon acrylverf verdunnen met water? Nou, water zorgt ervoor dat de verf minder sterk wordt. Bij een medium is dit juist niet het geval, en krijgt de verf een sterkere textuur. De volgende eigenschappen van acrylverf worden hierdoor behouden: hechtingskracht, lichtechtheid, viscositeit en kleurintensiteit). Voor velen is dit dan ook gelijk de voornaamste reden om een acrylverf medium te gebruiken, in plaats van water.

Specifieke eigenschappen

Het werd misschien al wel duidelijk, maar ieder medium heeft specifieke eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld met bijna ieder medium mogelijk om deze als plakmiddel te gebruiken. Daarnaast zijn er ook mediums, welke geschikt zijn voor ‘transfers’ (overbrengen van papieren afbeeldingen op bijvoorbeeld een schildersdoek). Tenslotte zijn er ook media met als eigenschap om het volume van verf te vergroten.

In het volgende filmpje wordt er uitleg gegeven over gel mediums:

Soorten mediums voor acrylverf

Over het algemeen zijn de meeste acrylverven te dik, om deze gelijk op een bepaalde ondergrond aan te brengen. In dit geval heb je de keuze uit diverse schildersmedia, waaronder:

 • Gel medium: heeft als belangrijkste functie om de verf dikker te maken. Let op! Deze kan per merk sterk verschillen, dus lichter van kleur of juist een betere kleefbaarheid.
 • Iridiserend medium: creëert een parelmoereffect in je acrylverf. De mooiste resultaten bereik je door transparante, niet dekkende, kleuren te gebruiken en deze op een donkere ondergrond aan te brengen.
 • Glaceermedium: maakt de verf transparant en geeft een goede vloei, waardoor er tijdens het schilderen geen strepen achterblijven op het doek. Met name geschikt voor het schilderen van schaduwen, creëren van diepte en het schilderen van water (spiegelingen).
 • Retarder: zorgt ervoor dat de droogtijd wordt verkort. Acrylverf heeft namelijk een zeer korte droogtijd, en behulp van een retarder kun je deze ongeveer verdubbelen. Let op! Op de verpakking staat precies aangegeven hoeveel retarder je het beste kunt gebruiken.
 • Extender: voor het aanlengen van verf en hiervan tevens de droogtijd te vertragen. Zo kun je bijvoorbeeld wat duurdere verf aanlengen, zodat de kleur wordt behouden en je dus voordeliger kunt schilderen.
 • Flow improver: is een vloeibaar bindmiddel, welke de vloei van de verf verbetert. Zowel met water aan te lengen, of kant-en-klaar te gebruiken.

Op zoek naar een bepaald medium of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op, door middel van onderstaand reactieveld.

7 gedachten aan “Mediums voor acrylverf”

 1. “Retarder: zorgt ervoor dat de droogtijd wordt verkort.”
  Dit staat in de tekst hierboven.
  Ik neem aan dat er hier sprake van een vergissing is.

 2. Hallo. Graag wil ik een medium hebben om met acryl verf op spijkerstof te schilderen. Dus word ook af en toe gewassen. Welke heb ik dan nodig. Grt riny.

 3. vraag:
  Bij het schilderen van een gezicht en huidtonen is het met acrylverf lastig om mooie kleur overgangen te maken.
  Om acrylverf wat vloeibaarder te maken wil ik een acryl medium mat gebruiken.
  In het mogelijk om dan ook wat retarder toe te voegen?
  Mijn vraag is kun je acryl medium en retarder voor acrylverf samen gebruiken. En zijn er nog tips.
  Graag advies.
  Met vriendelijke groet,
  Marianne van der Meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *