Schilderen op nummer

Schilderen op nummer

Schilderen op nummerSchilderen op nummer is voor veel mensen een leuke hobby. Ze doen het met veel plezier en het geeft hen veel voldoening, zowel het ermee bezig zijn als ook het resultaat. Bij verven op nummer ga je een schilderij maken, dit wordt gedaan aan de hand van een tekening. Deze bestaat uit rastertjes en deze zijn voorzien van een nummertje. De nummertjes corresponderen weer met de kleuren waarmee de rasters ingekleurd moeten worden.

Schilderen op nummer pakketten vergelijken

Inhoudsopgave

Tips schilderen op nummer

Schilderen op nummer is niet altijd even eenvoudig. Echter met behulp van deze tips zal het in de praktijk nog beter lukken! Als je een pakket hebt besteld, dan worden er standaard verfpotjes meegeleverd. De potjes zijn zo verpakt, dat de viscositeit van de verf ook voor een langere tijd wordt gegarandeerd. Als je een potje opent komt er lucht bij. Vanaf dat moment begint de verf met uitdrogen.
De eerste tip is dan ook om een schilderen op nummer pakket op korte termijn af te maken. Als de verf is geopend, kan deze nog ongeveer twaalf weken gebruikt worden om te schilderen. Voorkom dat de verf uitdroogt: sluit de potjes goed af. Maar hoe doe je dit eigenlijk?:

 • Zet eerst de potjes verf in een rij op tafel. Houd de lipjes met duim en wijsvinger vast en druk deze samen tot het dekseltje open gaat (een beetje). Houd het potje onderaan goed vast.
 • Pak met je andere hand het dekseltje van de rand vast en open deze.
 • Het advies is om alleen de potjes te openen die je ook daadwerkelijk op dat moment nodig hebt.
Ingedikte verf wat nu?

Ingedikte verf kun je weer schilderbaar maken door een paar druppels water toe te voegen. Let op dat je de verf na het toevoegen van water goed door roert. Met de vingerproef kun je bekijken of de verf nog te gebruiken is. Je opent een potje verf en roert er doorheen met je vinger. Blijf er verf aan je vinger zitten? Dan is deze nog te gebruiken.

Stoppen met verven op nummer

Als je wil stoppen met verven op nummer, verwijder dan eerst de vloeibare en hard geworden restjes verf van het potje (denk aan de rand en het dekseltje). Als deze beide schoon zijn, dan pas kun je het dekseltje er met beide duimen op drukken en dan hoor je een klikje.

Schilderen op nummer in fasen

Het kan zijn dat je een paar weken niets met het schilderen op nummer kunt doen. Geen nood, je kunt de houdbaarheid van de verf verlengen. Daarvoor wikkel je de goed gereinigde potjes in een vochtige doek. Vervolgens plaats je deze in een plastic zakje of je doet ze in een luchtdicht sluitend plastic doosje.

Schilderen op nummer met penselen

Je krijgt bij het schilderen op nummer een penseel geleverd. Vaak is dit penseel het meest geschikt om grotere oppervlakken te schilderen. Het advies is om meerdere penselen te gebruiken, zodat je het geheel netjes af kunt werken. De penselen dien je wel goed te gebruiken, anders kunnen de haren afbreken of kan de rubberdop los gaan zitten. Maar hoe gebruik je de penselen eigenlijk?:

 • Je strijkt de verf na gebruik van een penseel uit op een stuk keukenpapier.
 • Als je een penseel hebt gebruikt, was dit dan schoon in helder water.
 • Neem de penseelkop en wrijf deze uit over een stuk zeep (was deze nog een keer uit).
 • Ga nu met een draaiende beweging het water uitstrijken. Er mag geen verf aan het aanzetstuk zitten van de rubberdop.
 • Breng dan met je vingers de penseelkop weer in de oorspronkelijke vorm.
 • Laat het penseel liggend drogen (dit duurt even).
Aankoop verven op nummer

Er zijn verschillende merken die verven op nummer aanbieden zoals Ravensburger, Reeves, Schipper en Bruynzeel. Je kunt verven op nummer voor volwassenen bestellen, maar ook speciaal voor kinderen. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt in de moeilijkheidsgraad. Vaak wordt er een vanaf leeftijd vermeld voor wie een product geschikt is. Ook bestaan er verschillende formaten zoals 30 x 30 cm, maar je hebt bijvoorbeeld ook 60 x 30 cm.

Ervaringen

Gekeken naar de ervaringen van andere hobbyschilders geven we hier een korte review. Zo wordt duidelijk dat het schilderen op nummer met name interessant is als tijdverdrijf. Je bent er namelijk wel een tijdje mee bezig en het is niet heel erg ingewikkeld. Echter zijn de meesten wel van mening dat het resultaat, zoals getoond op de verpakking, achteraf nooit zo mooi is. Dit is ook weer afhankelijk van je eigen ervaring en kwaliteiten. Kortom het is een leuke hobby, maar voor het echte werk wordt gewoon schilderen aangeraden.

Bekijk hier voorbeelden van schilderen op nummer kunstwerken en laat je inspireren. Daarnaast wordt in het volgende filmpje goed weergegeven hoe zo’n kunstwerk wordt opgebouwd.

Kosten schilderen op nummer

Er zijn verschillende pakketten te bestellen met variërende prijzen. Je hebt ze vanaf €10 – 15 (klein formaat, of een aanbieding), maar je hebt ook hogere prijsklassen vanaf bijvoorbeeld €35. Een goed merk waar veel pakketten van worden aangeboden is Ravensburger schilderen op nummer. Je hebt de optie om alles online te bestellen, eenvoudig, snel, veilig en boven een bepaald bedrag betaal je meestal geen verzendkosten.

Let er goed op voor welke leeftijd een pakket geschikt is. Er zijn speciale beginnerspakketten. Zo krijg je het verven op nummer beter onder de knie. Na wat oefening kun je gerust een pakket voor gevorderden kiezen. Geef jezelf de tijd om het te leren en geniet van deze mooie hobby.Aanbiedingen

Wil je beginnen met deze hobby? Dan is het verstandig om eens op zoek te gaan naar aanbiedingen. Deze vind je namelijk gewoon online. Daarnaast zou je ook nog een hobbywinkel kunnen bezoeken, welke schilderpakketen aanbieden tegen een scherpe prijs. Tenslotte behoren de schilderen op nummer pakketten ook tot het assortiment van de Action. In dit geval is de prijs erg voordelig, waardoor een aanbieding niet per se nodig is.

9 gedachten aan “Schilderen op nummer”

 1. kan ik ook een pakket van Bruynzeel bestellen. Van 2 zeilboten bij zonsondergang met nr.
  2233-19F. Dat zou ik heel graag willen.

  1. Hallo Grada,

   Wij zijn een vergelijkingswebsite dus wij verkopen zelf geen producten, maar deze kun je wel vinden via de links op onze pagina’s.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

    1. Hallo Depuydt,

     Je bedoelt, zodat je beter kunt zien wat de nummers zijn? Een arm vergrootglas in combinatie met een lamp kan uitkomst bieden. Deze kun je aan de tafel vastzetten en naar je toe trekken zodat die perfect boven het schilderij zit.

     Met vriendelijke groet,

     Team Acrylverfschilders.nl

 2. Kun je de verf ook apart kopen ? Mijn dochter schildert op nummer , zelf schilder ik op acrylpapier en canvas ik vind er er hele mooie kleuren bij zitten in die kleine potjes , ik wil graag de verf kopen in tubes maar weet niet waar , weet u het mischien?

 3. is het beter/gemakkelijker het canvas te beschilderen vooraleer het op de kader te bevestigen?
  Of is het beter eerst het canvas op de kader te bevestigen en dan te schilderen?

  Dank voor de feedback

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *