Beroemde Nederlandse schilders

Rembrandt van Rijn

Rembrandt van RijnNederland was tijdens de Gouden Eeuw een belangrijke speler. Rond deze tijd was er in Nederland veel welvaart. Ambacht, Handel en ook de kunst bloeide op. Dit zorgde ervoor dat de Nederlandse kunst een enorme groei doormaakte. Er kwamen steeds meer beroemde schilders uit Nederland. Sterker nog, tot de dag van vandaag zijn veel kunstschilders uit de Gouden Eeuw de meest bekende uit de Nederlandse geschiedenis. Veel beroemde schilders en kunstwerken komen uit deze periode.

De meest beroemde schilders uit de Gouden Eeuw zijn zonder twijfel: Rembrandt, Hals en Vermeer. Ook wel beschouwd als de ”Grote drie”. Het werk van deze kunstschilders wordt tot de dag van vandaag tentoongesteld in verschillende musea en is een fortuin waard. Dit komt omdat het werk van deze kunstschilders de tijd vooruit was. Nieuwe technieken, die kunstschilders vandaag nog gebruiken, werden door deze beroemde schilders uitgevonden.

Inhoudsopgave

Rembrandt

Als molenaarszoon werd Rembrandt van Rijn (1606-1669) geboren in Leiden. Na de Latijnse school ging hij naar de universiteit van Leiden. Deze maakte hij niet af. Bij Jacob van Swanenburch en later bij Pieter Lastman werd hij schilders leerling. Daarna begon hij in Leiden als zelfstandig schilder samen met Jan Lievens. Toentertijd schilderde Rembrandt voornamelijk bijbeltaferelen.

Na een tijd gewerkt te hebben in Leiden, vestigde hij zich in Amsterdam. Hier kreeg hij veel portretopdrachten. Hij had vele leerlingen, waaronder Ferdinand Bol, Govert Flinck en Carel Fabritius. Kenmerkend voor zijn werk in deze tijd was het contrast tussen licht en donker, de dramatische composities en losser worden van de toets. In deze tijd schilderde hij ook veel historiestukken en maakte hij tekeningen en etsen.

Hals

Als zoon van een wever werd Frans Hals (1582-1666) geboren in Antwerpen. In 1585 vluchtte het gezin Hals voor de Spanjaarden naar Nederland. In Haarlem vonden ze een veilige basis. Door Karel van Mander werd Frans Hals in het schildersvak opgeleid. In 1610 werd hij lid van het Haarlemse schilders gilde. Toen kon hij zich als zelfstandig kunstenaar vestigen. Hals zijn specialiteit was voornamelijk het schilderen van portretten. Daarnaast maakte hij ook schuttersstukken en genre werken.

Hij nam in deze tijd leerlingen en assistenten aan onder wie Judith Leyster. Onder zijn leerlingen bevond zich ook zijn jongere broer, Dirck Hals. En ook vijf van zijn eigen zonen. Door zijn losse manier van schilderen werd Frans hals beroemd. Deze stijl kreeg een eigen naam, namelijk “de ruwe stijl”. Door de eeuwen heen is deze stijl zowel bewonderd als bespot.

Vermeer

Als zoon van een zijdewerker werd Johannes Vermeer (1632-1675) geboren in Delft. Hij was mogelijk een leerling van Carel Fabritius die ook in Delft woonde. Vermeer sloot zich in 1653 aan bij het schilders gilde waar hij meerdere jaren het hoofd van was. In zijn vroege historiestukken zie je de invloed van de Utrechtse caravaggisten. Later werk van hem bestaat uit interieurs met vaak vrouwen.

In dit werk zie je vaak een persoon bezig met zijn dagelijkse bezigheden. Hierbij speelde hij met het licht. Zijn specialiteit was dan ook de lichtval op voorwerpen weer te geven. Vaak door een venster dat het daglicht binnenlaat. Vermeer is tegenwoordig een van de beroemdste schilders uit de 17e eeuw. Alleen dacht men tot de jaren 70 van de 19e eeuw dat zijn werk van anderen was. Toen werd pas zijn werk herontdekt. Sindsdien zijn 35 van zijn schilderwerken erkend als “Vermeers”.

Vandaag de dag

Veel van de werken van deze beroemde schilders zijn tegenwoordig te bekijken in het rijksmuseum te Amsterdam. De werken van deze kunstschilders hangen in de eregalerij. Op het werk van de beroemde schilders komen dagelijks veel toeristen af. Het werk van deze kunstschilders is nog steeds wereldwijd beroemd en is de trots van de Nederlandse kunstgeschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *