Acrylverf voor buiten

Acrylverf voor buiten

Acrylverf voor buitenGebruik maken van acrylverf voor buiten is vaak heel gunstig. Acryllak heeft namelijk een zeer korte tijd nodig om te drogen, heeft een minimale geur in vergelijking met andere lakverf en vergeelt niet. Houd er wel rekening mee dat er speciale kwasten en rollers voor moeten worden aangeschaft. Dit is nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Ook zorgt de korte droogtijd ervoor dat er snel en accuraat gewerkt moet worden. Eenmaal opgedroogd is de lakverf niet meer bewerkbaar.

Acrylverf voor buiten vergelijken

Wat ook belangrijk is, om in acht te nemen, is de temperatuur waarin geschilderd wordt. Wij raden aan om acrylverf voor buiten in de lente of de zomer aan te brengen. Dan heb je de meeste kans op gunstig weer en het beste resultaat. In de herfst en winter raden we het je af om acrylverf buiten aan te brengen. Ook op zeer zonnige dagen boven de 25 graden werkt de verf niet goed mee. De gewenste temperatuur om te schilderen met acryllak is tussen de 8 en 25 graden.

Welke verfsoort je kiest voor binnen of buiten was vroeger heel eenvoudig. Simpelweg omdat er minder aanbod was. Tegenwoordig is er veel meer aanbod te vinden, en is er veel meer mogelijk. Acrylverf buiten gebruiken klinkt je misschien raar in de oren. Veel mensen weten namelijk niet dat acryllak voor meerdere doeleinden inzetbaar is, en dat je acrylverf buiten ook zeer goed kan gebruiken. Hierbij moet je alleen wel goed opletten hoe je de acryllak aanbrengt.

Hoe gebruik je acrylverf buiten?

Na het lezen van dit artikel kan jij de lakverf ook buiten gebruiken. Om het te vereenvoudigen gaan we het per materiaalsoort bekijken. De meest gebruikte, met acrylverf buiten te beschilderen, materialen in de tuin zijn: hout, metaal en kunststof. Welke soort acrylverf voor buiten je nodig hebt kan je aan de hand van deze opsomming eenvoudig bepalen:

 • Hout: bij het beschilderen van hout zijn er meerdere opties. Als het hout al eerder is bewerkt moet je eerst een acrylgrondverf gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de acryllak goed kan hechten op het materiaal en het een egaal resultaat geeft. Als het hout nog niet eerder bewerkt is kan je gelijk de lakverf aanbrengen. Je kan kiezen voor een lakverf met zijdeglans of hoogglans. Breng een laag aan en laat het hout 48 uur drogen.
 • Metaal: belangrijk is om eerst het metaal goed schoon te maken. Mocht er nog oude verf op het metaal zitten, verwijder je dit eerst met een staalborstel. Maak vervolgens het metaal weer goed schoon, dit is belangrijk voor de hechting. Schuur vervolgens het metaal zo glad mogelijk. Na deze stappen kan je een grondverf aanbrengen. Kies een grondverf op oliebasis die geschikt is voor acrylverf voor buiten. Breng minimaal twee lagen grondverf aan en laat het vervolgens goed drogen. Breng minimaal twee lagen acrylverf aan en laat het metaal weer 48 uur drogen.
 • Kunststof: neem kunststof eerst af met terpentine. Zo verwijder je de vetten die op het materiaal aanwezig zijn. Schuur het materiaal goed met een schuurpapiertje of schuurmachine, voordat je de acryllak gaat aanbrengen. Als je het materiaal niet schuurt zal de lakverf zich moeilijk kunnen hechten. Het materiaal moet dof ogen voordat je de acrylverf voor buiten aanbrengt. Je hoeft maar één laag aan te brengen op kunststof. Laat de verf 24 tot 36 uur goed drogen.

Acrylverf voor buiten

Verschillende soorten acrylverf voor buiten zorgen voor een ruime keuzemogelijkheid. De lakverf is beschikbaar in zijdeglans en hoogglans en in alle denkbare kleuren. Dit maakt dat de verf een geliefde keuze is. Je zou een ode kunnen maken aan Gary Jenkins op je garagedeur. Maar je zou ook wat meer kleur aan je houten tuinstoelen kunnen geven. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Heb je vragen of opmerkingen? Dan mag je hieronder gerust een reactie achterlaten. Daarnaast vind je hier meer informatie over het kiezen van de juiste acrylverf.

18 gedachten aan “Acrylverf voor buiten”

 1. Hallo team Acrylverfschilder,

  Kunnen jullie mij tips geven?
  Ik wil een aantal stapstenen/keien in mijn tuin schilderen met acrylverf.
  Wat is jullie advies voor de afwerking? Moet ik het daarna lakken of vernissen?
  Welke lak is dan geschikt….en zal het erg slijten als er af en toe overheen word gelopen?

  groet Betsy

  1. Hallo Betsy,

   Leuk idee! Voor de afwerking zou ik gaan voor Hardlak zijdeglans (blanke lak) deze is slijt-,stoot- en krasvast.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilders.nl

 2. Ik heb ergens gelezen dat wanneer je acrylverf hebt gebruikt, je altijd acrylverf moet gebruiken. Is dit waar? Of zou een goede schuurbeurt ervoor kunnen zorgen dat ik alsnog een ander soort verf kan gebruiken.

  Groetjes,

  Kim

  1. Beste Kim,

   In principe klopt dit, omdat dan de kwaliteit van het oppervlak wordt behouden. Een grondige schuurbeurt kan wel alle verf restanten verwijderen, maar zal ook het oppervlak aantasten (kuiltjes, krassen etc.). Daarnaast is het aanbrengen van een andere verfsoort, zonder schuurbeurt, ook niet verstandig. Omdat deze dan minder goed zal hechten. Kortom het is mogelijk, maar gezien de kwaliteit niet aan te raden.

   Hopelijk vind je een geschikte oplossing!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 3. Beste,

  ik zou mijn gecementeerde gevelbepleistering aan mijn buitenmuur willen verven. Wat raad u mij aan?
  bijkomende info, de buitenmuur heeft soms last van optrekkend vocht!

  Fijne dag!

  Mvg,

  Patrick

  1. Dag Patrick,

   Bedankt voor je reactie. Het is in ieder geval verstandig om je te laten adviseren bij een speciaalzaak. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond egaal is, vochtvrij, voorzien van een laag grondverf om vervolgens de acrylverf voor buiten aan te brengen.

   Succes!

   Mvg,

   Team Acrylverfschilder.nl

 4. Ik heb heb het advies gekregen om mijn kabouter, van ongeveer 75 cm te verven met acrylverf. Best een groot oppervlak met veel kleuren waaronder , geel, rood zwart en blauw. Als je gaat zoeken op acrylverf kom je veel soorten tegen met verschillende eigenschappen. De kabouter wil ik na het verven met de kleuren overschilderen met blanke lak.
  Ik zie tussen de bomen het bos niet meer en weet niet meer wat een redelijk betaalbare verf is voor deze klus. Het is en wordt geen Rembrandt, het wordt het overschilderen van een kabouter.

  Met vriendelijke groet,
  Fred

  1. Als je het daarna gaat overschilderen kun je wat goedkopere verf gebruiken. Zoals van de action. Maar ik neem aan dat hij buiten gaat staan? Houd dan wel rekening met verkleuring in de loop van de tijd.

 5. Leuk deze items te lezen
  Als (hobby) schilder heb ik ook enkele muurschilderingen op een buitenmuur gemaakt
  Ik gebruik daar altijd Amsterdam All Acrylics voor
  Werkt prachtig en blijft jaren goed!
  Geen enkel kleurverschil en niet bladeren

 6. Hi,

  Ik wil graag acrylverf op doek aanbrengen in een periode van eind april tot in juli ongeveer. Is dit realistisch? Wanneer het slecht weer is, verwijdert de regen dan niet de verf?

 7. Hoi, ik zou graag een hard pvc paneel willen schilderen met acrylverf.
  Moet ik op deze plaat eerst een primer aanbrengen en is deze verf goed bestendig tegen het weer? Staat volop in de zon en regen.
  Alvast bedankt.

 8. Hallo,
  Ik heb een hele lelijke tuinnuur die niet wegkan. Ik wilde er eigenlijk witte buitenmuurverf oo zetten. Kan ik hem daarna beschilderen met acrylverf ? Er zit al een oude laag buitenmuurverf op, vandaar….

 9. Ik wil een auto beschilderen met acryl verf, hoe en met wat kan ik deze het beste aflakken?
  Neem aan dat blanke lak van de autospuiterij averechts werkt en een negatieve reactie kan opwekken?

 10. Hallo,

  Ik heb met acrylverf op metaal geschilderd en wil dit buiten ophangen. Hoe kan ik dit het beste aflakken/beschermen?

  Alvast bedankt!
  groetjes Berrie

  1. Met motip blanke lak. Kun je kopen bij automaterialenzaak. Spuitbus kopen. Voor gebruik de bus 5 minuten in warm water zetten. Dan 3 minuten schudden.
   Zet oppervlak verticaal tegen muur (oude kranten erachter plakken) Eerste laag van 30 cm afstand mist- spuiten (zet mondkapje op! Buiten erop spuiten.). Weer schudden. Tweede laag na 2 minuten dichterbij. Schudden, 3e laag zelfde als 2e. Zorg dat de spuitbus warm blijft (en goed water afdrogen als je gaat sluiten)

 11. Is er verschil tussen acryl lak en acryl verf? Het lijkt alsof die termen door elkaar gebruikt worden. Is de lak beter voor buiten dan de andere soort?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *