AcrylverfAcrylverf (of polymeerverf) is een verf die ten opzichte van andere verfsoorten snel droogt. Dit betekent onder andere dat het overschilderen van een pas gemaakt schilderij gewoon mogelijk is. De korte droogtijd is daarom ook één van de redenen waarom deze verfsoort zo populair is bij schilders.

Acrylverf kun je in principe op elke ondergrond gebruiken. Denk hierbij aan papier, doek, houtwerk, aardewerk en diverse soorten ander materiaal. Ook kun je met behulp van acrylverf diverse schildertechnieken toepassen/nabootsen, waardoor deze zowel geschikt is voor beginnende als professionele schilders. Kortom een verf waarmee je van alles kunt doen.

Acrylverf vergelijken
Meer informatie
Maar waar bestaat acrylverf eigenlijk uit? Nou, uit diverse pigmenten met acryl (kunststof polymeerhars) als bindmiddel. De verf behoort daarom ook tot de categorie ‘waterverdunbare synthetische verven’. Deze verven hebben de eigenschap dat ze met verschillende soorten materialen zijn te mengen. Dit maakt dan ook weer meteen duidelijk waarom acrylverf zo universeel is. Wanneer je acrylverf wilt kopen heb je ontzettend veel keuze. Deze verf is namelijk in verschillende kleuren en kwaliteiten verkrijgbaar. Ook is het mogelijk om de verf te kopen in een pot, tube, spuitbus of stift.

Welke eigenschappen heeft acrylverf?

De belangrijkste eigenschappen (voordelen) zullen hieronder in een opsomming worden benoemd, zodat je niet voor verassingen komt te staan tijdens het schilderen:

 • Misschien was het al wel duidelijk, maar acrylverf bestaat voor een deel uit water. Wanneer de verf wordt aangebracht zal het water verdampen, waardoor deze opdroogt. Er zal dan alleen een kunststoflaag overblijven. In dit geval is het belangrijk om te weten dat deze laag niet meer in water oplost. Wanneer je klaar bent met schilderen is het dus verstandig om je kwasten niet te laten drogen. De kunststof is namelijk lastig uit de kwasten te krijgen en zal deze tevens hard en onbruikbaar maken. Maak je kwasten daarom direct na het schilderen schoon of zet deze in water.
 • Wanneer de verf is opgedroogd zal deze ondoorschijnend zijn. Dit betekent dat het aanbrengen van lichte op donkere kleuren gewoon mogelijk is.
 • Een schilderij overschilderen? Dat kan, want door acrylverf te gebruiken is het mogelijk om meerdere lagen over elkaar heen te leggen.
 • Als de verf opdroogt zullen de kleuren vaak iets donkerder worden.
 • Acrylverf is ongevoelig voor droogte, licht, vocht en temperatuur. Acryl schilderijen zijn daarom ook vaak van een goede kwaliteit en hebben tevens een langere levensduur.
 • Een leuke bijkomstigheid van deze verf is de prijs, want in verhouding tot andere verfsoorten is deze erg voordelig.

Verschillen met olieverf

Acrylverf kent vele voordelen, maar ook verschillen wanneer je deze vergelijkt met olieverf. Zo is de droogtijd misschien wel het grootste verschil. Zoals al eerder werd benoemd droogt acryl heel snel op. Hierdoor is het mogelijk om veel sneller te werken. Wanneer de verf is opgedroogd heeft deze een lichte glans, waardoor de beschildering er zeer strak uitziet (kleuren zijn wat harder). Wil je de uitstraling van olieverf nabootsen? Met de juiste technieken en toevoegingen is dit gewoon mogelijk. Zo kun je de acrylverf dik aanbrengen, waardoor het resultaat al snel hetzelfde lijkt dan wanneer je met olieverf zou werken. Echter zal de hoogglans ontbreken en daarom kun je ervoor kiezen om deze achteraf toe te voegen. Hiervoor kun je gebruik maken van een glansmedium of glanzend vernis.
Ondanks de grote verschillen tussen beide verfsoorten is het combineren ervan wel deels mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld acrylverf gebruiken voor de achtergrond van een schilderij. Wanneer de verf helemaal is opgedroogd kun je met olieverf een tweede laag aanbrengen. Denk hierbij aan een afbeelding of de detaillering. Let op! De acrylverf mag niet verdund zijn met een medium, omdat anders de kans groot is dat erbij opdroging barsten ontstaan. Door op deze manier te combineren hoef je in eerste instantie niet zo lang te wachten en kun je tevens mooie effecten teweegbrengen. Toch komt het wel vaak voor dat bij het restaureren van olieverfschilderijen, welke een ondergrond hebben van acrylverf, er problemen kunnen ontstaan.

Nu zal je wel denken, maar is het ook mogelijk om een ondergrond van olieverf te maken waarop vervolgens acryl wordt aangebracht? Nou, dit levert vaak veel problemen op en daarom niet aan te raden. Het is namelijk zo dat de acryl laag niet zo goed hecht aan de olieverf laag, waardoor deze gedeeltelijk kan loslaten. Het water waaruit de acrylverf bestaat beschadigd als het ware de olieverf. Daarnaast heeft de acryl laag bij opdroging een soort van isolerende werking, waardoor de ondergrond van olieverf niet helemaal kan opdrogen/uitharden. Deze problemen zijn misschien aan de ene kant ook wel logisch, omdat water en olie vloeistoffen zijn die elkaar van nature afstoten. In een gemengde techniek is het daarom verstandiger om voor aquarel te kiezen, welke ook op waterbasis is.

Geschiedenis

Omdat acrylverf een rijke geschiedenis kent betekent dit tevens ook dat er genoeg informatie is om over te schrijven. Toch zullen op deze pagina alleen de hoofdlijnen worden behandeld, zodat snel duidelijk wordt hoe deze verf nou echt is ontstaan.

De geschiedenis van deze verfsoort begint allemaal bij Otto Röhm, welke rond 1930 een commerciële acrylaat dispersieverf op de markt bracht. Deze verf werd gebruikt voor materialen als steen, metaal en hout. In 1947 kwam het Amerikaanse bedrijf ‘Bocour Artist Colors’ met een mengsel bestaande uit: tolueen, xyleen en terpentijn. Dit mengsel werd ook wel een methacrylaatdispresie genoemd. Na een paar jaar experimenteren werd het mengsel in 1949 onder de naam Magna uitgebracht als kunstenaarsverf. Deze verf had de volgende eigenschappen: mengbaar, korte droogtijd en in terpentine oplosbaar na droging. Ondanks het feit dat deze verf een aantal handige eigenschappen kende was deze nooit echt populair bij kunstenaars.

In 1954 werd door het Amerikaanse bedrijf ‘Permanent Pigments’ pas de eerste acrylverf voor kunstenaars uitgevonden. Dit was een waterdispersieverf, welke een evenredige verdeling had van bindmiddeldeeltjes in water. De verf kreeg de naam ‘Liquitex’ en werd de eerste jaren in flacons (verdunde vorm) verkocht. Vanaf 1962 bracht men ook tuben (dikkere vorm) op de markt. Niet snel daarna kozen ook andere merken ervoor om deze verf te gaan verkopen, waardoor het acrylverf schilderen nog populairder werd. Uiteindelijk namen ook de grote fabrikanten deze verfsoort op in hun assortiment en maakten professionele kunstschilders er steeds vaker gebruik van.
Het is wel duidelijk dat acrylverf de laatste eeuw een behoorlijke groei heeft meegemaakt, maar is hier tegenwoordig ook nog sprake van? Ja, tegenwoordig worden er namelijk meer tuben acrylverf geproduceerd dan olieverf. Daarnaast kent deze verf enorm veel voordelen en is ook nog eens super goedkoop. Het is dan ook wel logisch dat deze verf zowel voor industriële, bouwkundige en decoratieve doeleinden wordt gebruikt. Acrylverf zal daarom nog voor een lange tijd populair zijn bij schilders.

Wat is acrylverf?
3 (60.91%) 22 votes

6 gedachten over “Wat is acrylverf?

  1. Hallo Elegeert,

   Acrylverf heeft een dichte bovenlaag, waardoor deze niet luchtdoorlatend is. In dit geval kun je het beste kiezen voor een beits.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

  1. Hallo Krobia,

   Ik kan het zo niet vinden of dit mogelijk is. Misschien kun je acryllak gebruiken, maar dat weet ik niet zeker.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *