Stilleven schilderen

Stilleven schilderenSchilderen is voor veel mensen een heel leuk tijdverdrijf. Er zijn ook genoeg mensen die hun geld verdienen met het verkopen van schilderijen, maar het merendeel van de mensen doet het als hobby. Acryl wordt vaak gebruikt door hobbyschilders, omdat het een mooi resultaat geeft. Bovendien is het niet heel erg moeilijk om te gebruiken en is het bijna overal verkrijgbaar.
Er zijn uiteraard veel verschillende dingen die geschilderd kunnen worden, maar een stilleven schilderen is over het algemeen erg populair. Een stilleven schilderen staat ver bovenaan de lijst met onderwerpen die vaak geschilderd worden. Maar wat is een stilleven precies? Die vraag zullen we in deze blog behandelen. Ook zullen we tips geven over het schilderen van een stilleven.

Wat is een stilleven precies?

Dit is natuurlijk een belangrijke vraag. Als je naar de term ‘stilleven’ kijkt, weet je eigenlijk al genoeg. Een stilleven schilderen doe je van een of meerdere stilstaande objecten. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde zonnebloemen van Vincent van Gogh. Er zijn ook stillevens gemaakt waar bepaalde details op stonden die wel bewogen, zoals bijvoorbeeld een insect, maar dit is een uitzondering. Houd in ieder geval de gedachte in je achterhoofd dat er geen mensen op een stilleven horen. Daarnaast zijn een groot deel van de bekende schilderijen stillevens.

Voordelen van een stilleven schilderen

Het schilderen van stillevens heeft een aantal voordelen. Je kunt maanden, en zelfs jaren doen over een stilleven, als je daar behoefte aan hebt. Als het goed is beweegt er toch niks van je compositie. Het kan natuurlijk zo zijn dat je bloemen schildert, en die kunnen doodgaan. Er is dus soms nog steeds wel wat tijddruk, maar lang niet zoveel als bij bijvoorbeeld een portret schilderij. Een ander voordeel van een stilleven schilderen is het feit dat je geen beeld in je hoofd hoeft te verzinnen. Als je eenmaal de juiste compositie hebt gemaakt, kun je deze ‘gewoon’ naschilderen.

Naast deze realistische weergave van een stilleven kun je er uiteraard ook voor kiezen om veel persoonlijke expressie toe te voegen. Je kunt bepaalde details extra accenturen, spelen met de belichting en ga zo maar door. Bij elk stilleven is dit weer volledig de keus van de schilder.
Als je voor en tijdens het schilderen van een stilleven voor een realistische aanpak hebt gekozen, kun je het ook zien als een test. Omdat je precies probeert te schilderen wat je ziet, kun je in een oogopslag zien of je geslaagd bent. Dit kan voor beginnende kunstenaars erg handig zijn, omdat hij of zij zo zijn eigen vooruitgang kan meten.

Tips voor het schilderen van je stilleven

Als je wil beginnen aan je eigen stilleven, zijn er een aantal dingen waarop je moet letten. We hebben een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

• Voorwerpen kiezen
• Belichting
• Compositie
• Weergave van de compositie
• Verf en doek

De eerste drie dingen hebben te maken met wat je gaat schilderen. Kies je voor fruit, een landschap of bijvoorbeeld bloemen. Als je eenmaal hebt gekozen wat je wil schilderen, kun je aan de belichting en de compositie denken. Zijn er bijvoorbeeld bepaalde elementen die je extra wil uitlichten? De weergave van de compositie komt neer op je eigen gevoel. Ga je voor de realistische, of wil je dit keer meer abstract te werk gaan. De laatste tip gaat over je materiaalkeuze. Waarop ga je schilderen en waarmee? Kies je bijvoorbeeld voor acrylverf, dan moet je op een hele andere manier te werk gaan dan wanneer je met olieverf gaat schilderen.

Stilleven schilderen
3 (60%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *