Schilderen op doek

Schilderen op doek

Schilderen op doekWil je schilderen op doek? Dan kan deze blog je verder helpen, voor je een schildersdoek gaat kopen. Want er komt nogal wat bij kijken. Waar wil je bijvoorbeeld een schildersdoek gaan kopen? Wil je je schildersdoeken goedkoop inslaan?

Schildersdoeken goedkoop aanschaffen hoeft namelijk niet moeilijk te zijn. Of betaal je liever wat meer? Hoe moet je een schildersdoek opspannen? En misschien nog wel belangrijker, welke soorten bestaan er en waar precies kan je een schildersdoek kopen? Allemaal belangrijke vragen als het gaat om schildersdoeken.

Schildersdoeken vergelijken

Hoe zijn schildersdoeken ontstaan?

Vroeger werden verfschilderingen voornamelijk op houten panelen gemaakt. Dit bracht grote risico’s voor het kunstwerk met zich mee. Zo kon het hout kromtrekken of zelfs splijten. Naarmate er grotere panelen nodig waren nam dit risico alleen maar toe. Daarnaast waren deze ook erg zwaar en slecht hanteerbaar. Hier moest een oplossing voor komen.

Al snel gingen de meeste schilders doeken gebruiken. Deze werden gespannen op houten ramen. Schilders zagen hier al snel de voordelen van in. Als een schildersdoek groot is blijft deze goed hanteerbaar. Als een schildersdoek groot is heeft deze veel minder kans om te beschadigen in vergelijking met bijvoorbeeld hout. En als een schildersdoek groot is neemt hij weinig toe in gewicht. Als een schildersdoek van een groot formaat is zal dit alleen maar voordelen bieden in vergelijking met hout.

Soorten schildersdoeken

Op het internet en in winkels kan je schildersdoeken kopen van verschillende soorten materialen. Schilderslinnen kunnen gemaakt zijn van kunstvezel. Echter zijn de schildersdoeken meestal van canvas, linnen, jute of katoen. Een groot voordeel tegenover kunstvezel is dat dit natuurlijke materialen zijn. Ook is het mogelijk om halflinnen te gebruiken. Dit is een hybride weefsel gemaakt van linnen en katoen.

Schilderslinnen verschillen door de materiaalkeuze ook in prijs. Gelukkig zijn schildersdoeken goedkoop als je deze gaat vergelijken. Er zijn voordelige schildersdoeken te vinden, maar zeker ook voor een wat hogere prijs. Afhankelijk van je wensen kan je schildersdoeken kopen bij weekmarkten. Hier kan je verschillende soorten schildersdoeken goedkoop vinden.

Mocht je de mogelijkheid hebben om wat meer uit te geven? Dan is het kopen van een schildersdoek bij een speciaalzaak natuurlijk een goede mogelijkheid. Als je voorzien bent van een doek is het tijd voor de volgende stap.

Werken met schilderslinnen

Je gaat nu het schildersdoek opspannen. Plaats het schilderslinnen horizontaal, liggend op de vloer of op een tafel. Zo kan je het schildersdoek opspannen. Eerst zet je het kruislings in het midden vast en vervolgens in de hoeken. De hoeken kan je eventueel inknippen of met platte vouwen omslaan. Vervolgens kan je het vastzetten met nieten. Bij het schildersdoek opspannen is het belangrijk dat er nog wat ruimte is. Hierdoor wordt het opspannen een stuk eenvoudiger. Meer weten? Bekijk dan het filmpje!

Bij het aanbrengen van de grondlaag kan het schilderslinnen flink krimpen. De grondering van schildersdoeken kan bestaan uit verschillende mengsels. Ook zijn er kant en klare opties te koop in de winkel en online. Denk hierbij aan Gesso. Als het doek nog niet volledig droog is, is het slim om de hoeken te verzwaren. Dit kan door er gewicht op te leggen. Zeker als je schildersdoek groot is. Zo kan het spieraam niet kromtrekken. Zodra het schilderslinnen droog is ben je klaar om te gaan schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *