Kunststromingen van de 21e eeuw

Kunststromingen

Door de jaren heen zijn er verschillende soorten kunststromingen waar te nemen, waar het in de middeleeuwen vooral draaide om gotiek. In de gouden eeuw was vooral het allegorisme van toepassing en iedereen kent Mondriaan en zijn neoplasticisme vast ook wel. De 20e eeuw bracht met name een enorme berg aan nieuwe stromingen en ideeën, welke allemaal weer een eigen naam dragen en natuurlijk ook een eigen filosofie aanhangen. In de 21e eeuw zijn er een aantal stromingen die in het oog springen, de meeste van deze stromingen zijn oorspronkelijk in de jaren 90 van het vorige millennium bedacht. Hieronder zullen deze stromingen kort worden beschreven.

Kunststromingen

Inhoudsopgave

Onafhankelijk realisme

Eigenlijk stamt deze stroming nog uit de 20e eeuw. In 1998 was er een eerste tentoonstelling van kunstenaars die zich schaarden onder de noemer onafhankelijk realisme. Het draait hierbij om een groep hedendaagse realisten die losstaan van het reguliere kunstcircuit. Je kunt het ook wel zien als de ‘underground scene’ van Nederlandse realisten. Het is een stroming die vele stijlen kent van gedetailleerd tot grof, een vaste regel is wel dat het een herkenbare compositie moet betreffen.Toyisme

Toyisme is een stroming die zich ook laat in de 20e eeuw ging uiten. Eén van de eerste keren dat de naam opdook werd deze gekoppeld aan Dejo. Hij publiceerde een manifest die de naam Moeder draagt waarin de stijl wordt gedefinieerd. De basis van deze stroming is zeer figuratief en in het begin geïnspireerd op populaire games van die tijd, zoals bijvoorbeeld Super Mario Bros. In het nieuwe millennium kreeg de stroming meer vorm, strakke afgebakende lijnen en felle kleuren zijn leidend in het opstellen van de kunstwerken. Inmiddels zijn er bijna 800 werken die openbaar zijn te bezichtigen (van schilderijen tot sculpturen). Bekende voorbeelden zijn ‘De Stip’ in Emmen en de gevel van Hotel ten Cate aldaar.

Business-art

Ook deze stroming begon in de jaren 90, maar kent zijn bloei wederom in het nieuwe millennium. De grote lijn in deze stroming is de dialoog tussen kunstenaars en het bedrijfsleven. Het is als het ware zakelijke kunst. Een van de bekendste kunstenaars van deze stroming is toch wel Andy Warhol. Zijn zeefdrukken, welke in grote oplage werden geproduceerd, zijn wereldwijd bekend en enorm geliefd onder verzamelaars. Recentere voorbeelden zijn TecnoTest met hun kunstzinnige technische oplossingen en de fictieve luchtvaartmaatschappij Ingold Airlines.Digitale kunst

Doordat tegenwoordig de computer een steeds prominentere rol speelt in ons dagelijks leven duiken er ook weer nieuwe kunststromingen op. Zo vervangt animatie langzaam de tekenfilm, elektronische muziek is een miljoenen business en ook elektronische kunst is iets wat we steeds vaker terugzien in musea. Ook is deze kunst zeer gemakkelijk reproduceerbaar en dus op grote schaal te verkrijgen. Door gebruik te maken van een printer of zelfs een 3D printer kan je de mooiste werken zelf maken en aan je eigen muur hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *