Dieren schilderen

Dieren schilderen

Dieren schilderenEr zijn veel verschillende onderdelen en specialiteiten binnen het maken van schilderijen, dieren schilderen is een van deze disciplines. Veel mensen vinden het schilderen van dieren een rustgevende en leuke bezigheid. Het schilderen van dieren is leuk om te doen en kan bovendien een fraai resultaat opleveren. Het gewenste eindresultaat van dieren schilderen, is natuurlijk een schilderij dat leeft. Een mooi schilderij van dieren roept het gevoel op dat het dier zo uit het schilderij kan springen of vliegen.

Voor het schilderen van dieren wordt meestal acrylverf gebruikt. Dit is ook voor hobbyschilders een goede en relatief voordelige verf om te gebruiken voor het schilderen van dieren. Acrylverf geeft vaak een mooi eindresultaat en is niet moeilijk in het gebruik. Als ondergrond wordt meestal gekozen voor reguliere schildersdoeken. Maar ook dieren schilderen op hout komt regelmatig voor.

Vergelijk boeken over dieren schilderen

Inhoudsopgave

Beginnen met dieren schilderen

Dieren schilderen in acryl is iets dat je stap voor stap moet leren. Het schilderen van een dier begint met het veelvuldig schetsen van het dier. Wanneer je zelf een huisdier hebt kun je schetsen maken van het dier in meerdere standen of tijdens verschillende bezigheden van het dier. Omdat de meeste dieren veel bewegen, is het handig om foto’s van het dier te maken en deze te gebruiken bij het schilderen.

Wanneer je na het vele schetsen begint met het echte schilderen, kun je het beste eerst de achtergrond schilderen. Deze achtergrond bestaat uit de omgeving waarin het dier zich bevindt. Het belangrijkste is dat het dier uiteindelijk op een natuurlijke wijze in het landschap of de achtergrond staat. Voor de geoefende schilder kunnen hier ook schaduwen voor worden gebruikt.

Ogen dier schilderen

Als de achtergrond in orde is, kun je beginnen met het schilderen van het dier. De ogen zijn een goed punt om mee te beginnen. Voor het vangen van het karakter van het dier, zijn de ogen wellicht het meest belangrijke onderdeel. Mensen kijken over het algemeen namelijk het meest naar de ogen van het dier. Voor een mooi resultaat is het daarom van groot belang veel aandacht te schenken aan de ogen van het geschilderde dier.

Voor een dier met een lieve en aaibare uitstraling kies je voor een zachte omlijning van de ogen. Wanneer je een roofdier schildert, kun je juist het beste een scherpe en harde omlijning gebruiken. Ook de schaduwen in de ogen zijn belangrijk voor een mooi schilderij. Door schaduw op de juiste manier toe te passen gaat het oog er boller uitzien. Voor lichtplekken in de ogen is niet alleen wit geschikt, ook een lichte kleur bruin of grijs kan hier voor gebruikt worden.

Vacht dier schilderen

Naast de ogen zijn de vacht of het verendek natuurlijk van enorm belang bij het schilderen van een dier. Een belangrijke tip is om altijd mee te schilderen met de richting van de haren of veren van het dier. Voor het meest realistische resultaat, is het aanbrengen van veel kleine kleurverschillen met een penseel een goede manier.
Om te beginnen is het schilderen van de vacht in een kleur met verdunde verf de beste strategie.

Vervolgens kun je met een veel kleinere kwast, de details zoals haren op de vacht schilderen. Voor deze details kun je het beste een iets donkere verf gebruiken op de lichte delen van de vacht en lichtere verf op de donkere delen. Probeer bij de details ook verschillen in lengte en richting van de haren aan te brengen voor een mooi resultaat. Belangrijk is om voor de details goed naar het dier of de foto van het dier te blijven kijken voor een realistisch resultaat.

Hond schilderen

Een hond schilderen is onder hobbyschilders de populairste vorm van dieren schilderen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de aaibaarheid van dit dier en het feit dat veel mensen een hond als huisdier hebben. Als je zelf niet het geduld of talent hebt om een hond te schilderen. Kun je een hond ook laten schilderen door een van de vele dierenschilders.

De hond is bij de meeste populaire dierenschilders het meest geschilderde dier. Veel mensen willen een mooie afbeelding van hun hond aan de muur. Dit kan zijn als aandenken aan een overleden dier, maar natuurlijk ook om je levende dier te eren. Voor een schilderij van je hond kun je bij de Dierenschilder of Pauline Janssen terecht. Zij maken ook schilderijen van andere dieren zoals katten, vogels, paarden en kippen.

Kippen schilderen en vogels schilderen is voor veel hobbyschilders ook een goede oefening voor het schilderen van dieren. Dit komt omdat een vacht met veren vraagt om een hele andere manier van schilderen dan een harige vacht.

Wil jezelf graag een dieren schilderij maken en heb je nog vragen? Dan mag je hieronder een reactie achterlaten. Voor voorbeelden is het verstandig om deze website te bezoeken.

4 gedachten aan “Dieren schilderen”

  1. Hallo Marjolein,

   Bedankt voor je reactie. In bovenstaande tekst wordt het ogen schilderen al kort uitgelegd. Daarnaast creëer je diepte voornamelijk met behulp van de lichtinval, dit bereik je onder andere met witte acrylverf en andere lichte kleuren.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

 1. Hallo, wat een super mooie uitleg, dank u wel.
  Graag zou ik nog willen weten met welke penselen er het beste resultaat valt te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *