Vernietigende relatie tussen houtworm en kunst

Houtwormen en kunst

Mensen die een cursus schilderen met acrylverf volgen zijn in de meeste gevallen ook kunstliefhebbers. Bovendien kan je na wat oefenen ook zelf een keer een schilderij maken waarvan je vindt dat het de moeite waard is om deze in huis op te hangen. Je koopt dan een mooie lijst om het schilderij in te lijsten en aan de muur te hangen. Koop je een bestaand schilderij dan zit hier vaak al een lijst omheen.

Houtwormen en kunst

In veel gevallen zijn schilderijlijsten van hout gemaakt. Daarbij zijn schildersdoeken ook vaak van natuurlijke materialen gemaakt. Dit is de reden waarom we het met de ongediertebestrijder in Nijmegen moeten hebben over de vernietigende relatie tussen houtworm en kunst.

Houtwormen en kunst

Houtwormen en kunst zijn niet twee dingen die je meteen aan elkaar zult linken. Volgens de ongediertebestrijder in Nijmegen komen de twee echter vaker met elkaar in aanraking dan je denkt. De ongediertebestrijding wordt namelijk ingeschakeld wanneer in een huis sprake is van houtworm. Mensen hebben bij de bestrijding van het ongedierte professionele hulp nodig, omdat houtwormen bestrijden zeer lastig is om het zelf succesvol uit te voeren.
De hout etende larven kunnen in alle vormen van onbehandeld hout voorkomen. Dit kunnen meubels of constructiebalken in een woning zijn, maar ook regelmatig een houten lijst van een schilderij. Houten lijsten die om een schilderij heen zitten behandel je namelijk niet ieder jaar met een nieuwe laag verf, lak of was. Hierdoor komt het regelmatig voor dat wanneer iemand een antiek schilderij koopt dat er houtworm in de lijst kan zitten. De houtwormen kunnen in dat geval ook vernietigende schade aan het doek doen aanrichten.

Houtworm bestrijden in een schilderlijst

Als kunstliefhebber weet je dat je zeer voorzichtig moet zijn om een oud schilderij uit een bestaande lijst te halen. Bovendien wil je vaak ook de bestaande lijst om het schilderij heen laten zitten. Het is immers een antieke combinatie die bijdraagt aan de geschiedenis van het schilderij. Mocht je op een dag kleine gaatjes in de schilderijlijst zien en fijn zaagsel dat hieruit komt vallen. Dan wil je de houtwormen bestrijden die zich in de houten lijst verborgen houden.

Een ongediertebestrijding kan hierbij helpen. Zij zullen in dit geval niet kiezen om het hout met een bestrijdingsmiddel, zoals permethrin of petroleum, te behandelen. Deze middelen zouden immers ook het schilderij kunnen beschadigen. De ongediertebestrijder in Nijmegen gebruikt daarom een slimme bestrijdingsmethode om van de houtwormen af te komen. Zij kiezen voor verhitting of bevriezing bij het bestrijden van de houtworm. Een schilderij wordt tot een temperatuur verwarmd of gekoeld die de houtwormen niet kunnen overleven. Het schilderij is daarna onbeschadigd en houtwormvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *