Schilderen met zand

Schilderen met zand

Schilderen met zandSchilderen met zand is een techniek, welke veel kunstenaars toepassen. Denk hierbij aan strandzand, aarde of bosgrond. Misschien denk je nu, maar dat is toch helemaal niet mogelijk? Toch is dit wel het geval, als je het zand mengt met een verf als bijvoorbeeld acrylverf. Volgens andere kunstenaars ga je je dan weer een beetje kind voelen. Het is namelijk heerlijk om met aardse materialen te werken en niet teveel te letten op de details. Tevens zorgt het schilderen met zand ervoor dat je een grovere textuur creëert op het doek. De voordelen hiervan zijn onder andere meer diepte en dus een levendiger kunstwerk.

Boek over schilderen met zand bestellen

Inhoudsopgave

Welke materialen gebruiken?

Misschien spreekt het voor zich, maar wat heb je nou daadwerkelijk nodig om deze techniek toe te passen? In principe een ondergrond (papier, karton of een schildersdoek), acrylverf en zand. Daarnaast is de uitvoering heel eenvoudig. Je mengt namelijk het gekozen zand, vrijwel altijd fijn zand, met een bepaalde kleur verf. Voor de rest verf je gewoon wat je leuk vindt en laat deze vervolgens opdrogen. Het eindresultaat is een acrylverf schilderij met meer textuur.

Tips

Het is verstandig om met een aantal dingen rekening te houden. Zo is het belangrijk om niet teveel zand te gebruiken. Wanneer je dit wel doet, zal de verf en het zand niet goed hechten en uiteindelijk van de gekozen ondergrond afvallen. Daarnaast is het volgens andere kunstenaars mooier, wanneer je veel donkere kleuren gebruikt.

Sommige schilders kiezen er ook voor om op het strand te gaan schilderen. Wanneer het dan hard waait komen er allemaal zandkorrels op het doek. Hiervoor hoef je niet te mengen en krijg je toch een bijzondere textuur.

In het volgende filmpje wordt weergegeven hoe het schilderen met zand in zijn werking gaat.

Schilderen met zand workshop

Het is ook mogelijk om een workshop te volgen, waarbij het zand schilderen centraal staat. Zo ga je bij bepaalde workshops de bossen in en werk je met natuurlijke materialen. Denk hierbij niet alleen aan zand, maar ook aan bijvoorbeeld mos en dorre bladeren. Door meerdere materialen te combineren met behulp van verf kun je een heel origineel kunstwerk maken. Het is namelijk anders en leuk om een keer te proberen.

Hoe is het zand schilderen ooit ontstaan?

Het schilderen met zand bestaat al heel lang. Oorspronkelijk komt het uit Centraal Amerika, waar de indianen met verschillende kleuren zand mooie rotstekeningen maakten. Tegenwoordig schilderen kunstenaars met name op doek. Daarnaast wordt zand ook nog weleens gebruikt in combinatie met lijm. Bijvoorbeeld om een wenskaart te versieren. Uiteindelijk is het gewoon experimenteren en nieuwe dingen proberen. Want tja, zelfs voor kinderen is het mogelijk om deze techniek toe te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *