Zelf schilderen of een schilderij kopen?

Zelf schilderen of schilderij kopen

Zelf schilderen of schilderij kopenVind je je huis kaal of heb je zin in een complete make-over wanneer het om decoratie gaat? Een verandering aan de muur kan al veel doen binnen je interieur. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je nu schilderijen aan de muur hebt hangen waar veel blauw in verwerkt is.

Je wilt je huis wat warmer qua kleuren maken en besluit de muur te voorzien met schilderwerken waar veel warme kleuren in gebruikt zijn. Dat geeft je woon- of slaapkamer al een totaal andere uitstraling. Af en toe een verandering in huis kan je een nieuw, verfrissend gevoel geven. Dan komt wel de belangrijkste vraag direct om de hoek kijken: koop je de schilderijen of ga je zelf aan de slag met verf en kwasten? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet.Voor- en nadelen schilderijen kopen

Wanneer je een acrylverf schilderij wilt aanschaffen zijn er een aantal voordelen waarvan je kunt profiteren:

 • Schilderijen die gemaakt zijn van acrylverf zijn vaak niet duur;
 • Acrylverf is op waterbasis waardoor het een duurzame verf is en je er extra lang van kunt genieten;
 • Je hoeft zelf geen moeite te doen om een mooi kleurrijk schilderij aan de muur te hebben hangen;
 • Je kunt een schilderij kiezen met exact die kleuren acrylverf waar jij naar op zoek bent.

Het grootste voordeel van een schilderij van acrylverf is misschien wel het feit dat je zelf vrij weinig tot niets hoeft te doen bij de totstandkoming van het schilderij. Er zijn echter wel enkele nadelen op te noemen bij een kant-en-klaar schilderij:

 • Wanneer je een schilderij van acrylverf aanschaft kan het zijn dat meerdere mensen een dergelijk model aan de muur hebben hangen. Een schilderij van acrylverf is natuurlijk altijd een kunstwerk op zich, omdat een ander schilderwerk altijd andere details heeft. Toch is het origineler om een eigen kunstwerk te maken;
 • Bij schilderijen van acrylverf, die al klaar zijn, zie je vaak de begin- en eindpunten van de kwast: de verf is kwalitatief iets minder dan verf op oliebasis.

Veel mensen kopen hun kunst online: je bekijkt een online expo of collectie waaruit je een schilderij kiest voor aan de muur, zonder dat je het kunstwerk ooit in het echt hebt gezien. Online geschilderde kunst kopen is handig omdat je bij een fysieke expo vaak slechts een deel van het werk van de kunstenaar ziet en online kun je vaak alles bekijken. Daarnaast kun je online winkelen wanneer je wilt: je hoeft geen tijd vrij te maken om naar een expositie of een fysieke winkel te gaan.

Zelf aan de slag met acrylverf

Het allerleukste is natuurlijk om zelf aan de slag te gaan met acrylverf. Wat is er nou leuker en vooral origineler dan een eigen schilderij aan de muur? Acrylverf is voor beginnende schilders de ideale verf om mee te experimenteren. Zelf je schilderijen maken met acrylverf heeft zo zijn voordelen:

 • Je hebt altijd een origineel kunstwerk aan de muur;
 • Schilderen kan heel rustgevend werken: je bent zo een aantal uren tot dagen bezig met een schilderij;
 • Acrylverf is eenvoudig te mengen: je kunt dus precies de kleuren kiezen die jij terug wilt zien in je huis;
 • Wanneer je zelf aan de slag gaat met acrylverf kun je ook bepalen hoe groot je schildersdoek is: kies je voor een aantal kleinere schilderijtjes of ga je juist voor één grote?;
 • Acrylverf kun je gebruiken op meerdere materialen zoals een schildersdoek, maar ook linnen en papier;
 • Je bent vaak veel minder geld kwijt dan wanneer je een schilderij ergens aanschaft. Acrylverf kun je hier met een OTTO kortingscode kopen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen te vinden aan het zelf schilderen van een schilderij. Het kan bijvoorbeeld maar zo zijn dat je idee niet helemaal tot zijn recht komt op het doek. Of dat je de verkeerde kleuren met elkaar mengt. Gelukkig is acrylverf niet duur en kun je binnen no time opnieuw beginnen.
Kortom: wat je ook kiest, in beide gevallen zijn er voordelen en nadelen te vinden. Feit blijft dat een eigen geschilderd doek een stuk origineler is dan wanneer je een schilderij koopt, maar dan moet je er wel tijd en geduld insteken.

2 gedachten aan “Zelf schilderen of een schilderij kopen?”

  1. Hallo Anton,

   Op deze website verkopen wij geen schildersmaterialen. Meer informatie over canvas en schilderslinnen vind je hier.

   Met vriendelijke groet,

   Team Acrylverfschilder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *